Grzyby w zimowej odsłonie

w kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Piotr Kucharski. Nasz kucharz przygotował dania na bazie grzybów. Co powiecie na zupę z boczniaków, bułkę z pieczarkami oraz jajecznicę z grzybami portobello?

Czosnkowe pieczarki

Składniki:

6 łyżki oliwy z oliwek

700 g małych pieczarek brunatnych lub zwykłych

3 ząbki czosnku

2 łyżki masła

Łyżka listków tymianku

0,5 kieliszka wina

Sok z polówki cytryny

Sól i pieprz

Duży pęczek natki pietruszki

1 ciabata

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzać mocno oliwę. Dodać pieczarki i zostawić aż przypieką im się kapelusze. Nie należy mieszać za szybko bo puszczą soki i zaczną się gotować a nie smażyć. Wymieszać i smazyć około 5 minut. Dodać masło i smażyć kolejne 5 minut i smażyć aż nabiorą pięknego brązowego koloru.

Dodać listki tymianku, sól i pieprz i czosnek. Smażyć przez chwilę Dodać wino i sok z cytryny. Gotować aż płyny wyparują. Dodać posiekaną pietruszkę, wymeiszać.Przełożyć na duży talerz. Ciabatę porwać na kawałki i poukładać po wierzchu.

Zupa z boczniaków i shitake

Składniki:

Wywar:

300 g grzybów: pieczarki, shitake, boczniaki

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

Kawałek selera

Kawałek pora

5 cm kawałek imbiru

Małe chilli

3 goździki

Liść laurowy

2 ziela angielskie

1 gwiazda anyżu-opcjonalnie

Dodatki:

400 g boczniaków

300 g shitake

1 por

1 marchewka

1 filet z kurczaka

Sos sojowy

Sól, pierz i cukier

Pęczek dymki

Sposób przygotowania:

Wywar: grzyby i warzywa pokroić na mniejsze kawałki, zalać 10 litrami wody. Dodać drobno pokrojony imbir i chilli oraz przyprawy. Gotować 1,5 godziny. W tym czasie pokroić w paski grzyby oraz mięso kurczaka. Marchewkę oraz por pokroić w zapałki. Wywar odcedzić dodać do niego grzyby, mięso oraz warzywa. Gotować około 10 minut wszystko się ugotuje. Doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz sosem sojowym. Przed podaniem posypać posiekaną dymką.

Bułki z pieczarkami

Składniki:

Ciasto:

400 g mąki pszennej

10 g drożdży

230 ml wody

1 mała łyżeczka soli

3 łyżki oliwy

Farsz:

2 cebule

3 ząbki czosnku

4 łyżki masła

1 marchewka

1,5 kg pieczarek

Sól i pieprz

2 peczki pietruszki

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę i oliwę. Wymieszać i zagnieść aż ciasto będzie spreżyste. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie przygotować farsz. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać strartą na tarce marchewkę oraz pokrojone w plastreki pieczarki. Dusić aż grzyby będą miękkie a wszystkie soki z pieczarek odparują. Doprawić soląi pieprzem. Pod koneic dodać posiekaną natkę pietruszki. Odstawić do ostygnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części. Lekko w rękach rozpłaszczyć. Na środek nałożyć czesć farszu, zaciągnąć ciasto aby przykryć farsz. Bułeczki ułożyć w okrągłym natłuszczonym naczyniu tak aby podczas wyrastania połączyły się ze sobą. Odstawić do kolejnego wyrastania na 30 minut. Następnie upiec w rozgrzanym do 200ºC piekarniku przez 30 minut.

Pieczarkos

Składniki:

Połowa składników na farsz z przepisu bułki z pieczarkami

100 g żółtego sera

4 podłużne bułki

Sposób przygotowania:

Wydrążyć bułki ze środka. Do ciepłego farszu dodać starty żółty ser, wymieszać i nałożyć do środka bułek.

Grzyby portobello z jajecznicą

Składniki:

4-6 grzybów portobello

2 łyżki masła

6 dużych jajek

2 łyżki masła

Sól i pieprz

Szczypiorek

100 g orzechów włoskich

50 g twardego sera

Sposób przygotowania:

Z grzybów usunąć nóżki. Kapelusze usmażyć na maśle po kilka minut z każdej strony. Nóżki z grzybów pokorić w plasterki i podsmażyć na maśle, dodać jajka, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć przez chwilę aż będzie bardzo luźna. Pod koniec dodać posiekany szczypiorek. Do środka grzybów nałożyć jajecznicę. Grzyby podprażyć na suchej patelni a następnie zmiksować z serem. Posypką posypać grzyby po wierzchu i wstawić do rozgrzanego do 180ºC na 10 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości