Grzyby w kuchni. Przepisy Ani Starmach na risotto, wytrawne ptysie, pierogi i zupę

W poniedziałkowe poranki spotykamy się w kuchni Dzień Dobry TVN z Anną Starmach i jej gościem - uczestnikiem/uczestniczką programu "MasterChef". Skorzystajcie z przepisów Karoliny Wysockiej na: risotto z grillowanym grzybami, ptysie na słono z sałatką na ciepło i aromatyczną zupę grzybową z grzanką czosnkową. Przekonajcie się też, jak smakują kurki z kaszą gryczaną i kruche pierogi z prawdziwkami, które poleca Anna Starmach. kto z Was lubi dania z grzybów?

Risotto z grillowanym grzybami

Składniki

100g grzybów suszonych porcini

1 kubek ryżu arborio

400g świeżej mieszanki grzybów kurek, rydzów opieńków itp.

2 sztuki grzybów portabello

kilka gałązek świeżego rozmarynu

pęczek natki pietruszki

2 ząbki czosnku

1/4 kostki masła

250ml białego wytrawnego wina

2 szalotki /lub 1/2 cebuli

1 łyżeczka suszonego oregano

200g parmezanu

sól i pieprz do smaku

oliwa do smażenia

1 litr wywaru warzywnego

Przygotowanie:

Zacząć od namoczenia grzybów porcini w gorącej wodzie. Na rozgrzana patelnię z odrobiną oliwy wrzucić drobno posiekana szalotkę, a następnie dodać posiekane bardzo drobno wcześniej namoczone grzyby. Podsmażać około 4 minut. Następnie dodać ryz i smażyć przez następne kilka minut. Dodać kilka gałązek posiekanego tymianku i rozmarynu. Wycisnąć czosnek przez praskę. Po około 8 minutach dodać wino i pozwolić mu odparować o polowe na wysokim ogniu. Następnie dodać świeże posiekane w duża kostkę lub ćwiartki 3/4 grzybów (300g).

Pozostałe grzyby wrzucić na blachę skropić oliwą, dodać kilka gałązek tymianku i rozmarynu posolić i popieprzyć i grillować w piecu przez 10-15 minut.

Czas na wykonanie naszego risotto, czyli podlewanie. Podlewać należy stopniowo, cały czas mieszając. Po około 20 minutach risotto powinno mieć idealną konsystencję i teksturę. Kiedy ryż jest już al dente, należy dodać masło, parmezan i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekaną drobno pietruszkę, oregano, sól, pieprz i gotowe. Podawać z wcześniej grillowanymi grzybami ułożonymi na wierzchu

Ptysie na słono z sałatką na ciepło

Składniki:

100g wody

100g maki pszennej

50g masła

3 jajka

sól i pieprz

200g świeżych grzybów

1 duży por (biała część)

100g bekonu wędzonego

1 ząbek czosnku

100g kostki ser kozi miekki

1 łyżeczka tymianek suszony

1 łyżeczka rozmaryn suszony

mieszanka salat

ogórek zielony

pomidorki koktajlowe

dynia piżmowa

1 łyżeczka bazylii suszonej

1 łyżeczka oregano w proszku

oliwa do smażenia

1 łyżka masła do smażenia

25g orzeszków pinii

Przygotowanie:

Ptysie: wodę z masłem rozgrzać w rondelku następnie dodać mąkę i energicznie mieszać, aż do dokładnego złączenia składników. Dodać suszony tymianek, rozmaryn sól i pieprz. Przełóż do miski i kolejno dodawać jajka i ucierać na gładka masę. Taka masa wypełnić rękaw cukierniczy i formować małego rozmiaru o średnicy nie większej niż 5 cm na blaszce wyłożone papierem do pieczenia. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 200C, aż się zarumienią, następnie biec przez około 5 minut w temperaturze 140C tak zwane wysuszanie.

Sałatka:

Na blaszce ułożyć obraną i pokrojoną w kostki dynię piżmową, posypać solą, pieprzem, bazylią i oregano oraz skropić porządnie oliwa. Po upieczeniu ptysiów wstawić na około 40 minut do pieca nagrzanego do 190C.

Farsz grzybowy

Na patelni podgrzać odrobine oliwy z łyżką masła. Dodać pocięty w paseczki bekon, smażyć około 2 minut. Dodać drobno posiekany por i podsmażać przez około 10 minut, dodać grzyby i smażyć kolejne 5-7 minut. Posolić i popieprzyć dokładnie.

Ptysie rozkroić, tak by powstała nam sakiewka do farszu. Tak przygotowane ptysie faszerować wcześniej przygotowanym farszem i serem kozim. Następnie zamknąć takiego ptysia pozostała polówką i gotowe.

Ptysie układać obok wcześniej przygotowanej sałatki z sałaty, pomidorków, ogórka, i dyni piżmowej posypanej prażonymi orzeszkami pinii.

Aromatyczna zupa grzybowa z grzanka czosnkowa

Składniki:

1 mała bagietka francuska

50g grzybów suszonych porcini

oliwa z oliwek

500g świeżych grzybów rożnego rodzaju (50g świeżych do grillowania)

2 ząbki czosnku

1 mała czerwona cebula

kilka gałązek tymianku

serek mascarpone

1 cytryna

pęczek natki pietruszki

750 litr wywaru mięsnego lub warzywnego

sol i pieprz

Przygotowanie:

W miseczce zalać wrzątkiem grzyby porcini i zostawić do namoczenia. Na patelni rozgrzać odrobine oliwy dodać świeże grzyby i smażyć kilka minut. Następnie dodać drobno posiekaną cebulę, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku. Po minucie dodać posiekane grzyby porcini do patelni. A następnie podlej wodą, w której moczyły się grzyby. Smaż przez następne 20 minut do momentu wyparowania większości wody. Następnie dodaj wywar i zwiększ ogień. Gotuj na dużym ogniu przez 20 minut. Po 20 minutach odlej polowe zupy i zmiksuj na puree i dodać z powrotem do garnka. Dodać drobno posiekana pietruszkę i 4-5 łyżek mascarpone. Dopraw sola i pieprzem do smaku.

Grzankę pokrój dość grubo. Grilluj na patelni bez dodatku oliwy. Następnie natrzyj 1 ząbkiem czosnku i skrop delikatnie oliwa.

Podawaj ze starta skorka cytryny na wierzchu, grillowanymi grzybami oraz grillowana grzanka i łyżeczka mascarpone.

Dania, które będzie przygotowywać Anna Starmach:

Kurki z kaszą gryczaną

Składniki:

250g kaszy gryczanej

500g świeżych kurek

2 szalotki

1 ząbek czosnku

Świeży tymianek

250ml śmietanki kremówki

2 łyżki masła klarowanego

Garść orzechów włoskich

natka pietruszki

100ml białego wina

50g parmezanu

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj „na sypko”. Kurku dokładnie umyj i oczyść z piasku, jeśli sa naprawdę duże, przekrój na połowę. Masło rozgrzej na patelni, dodaj posiekane szalotki, potem dodaj kurki, zalej je białym winem, gdy odparuje dodaj śmietankę, tymianek, i gotuj około 10 minut. Dopraw do smaku.

Kaszę przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej ją sosem kurkowym, posyp świeżo startym parmezanem włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 minut. Podawaj z posiekaną pietruszką.

Kruche pierogi z prawdziwkami

Składniki:

Ciasto:

250g mąki

125g zimnego masła

1 jako

1 łyżka gęstej śmietany

Szczypta soli

Farsz:

400g prawdziwków

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

Świeży tymianek

2 łyżki masła

Sól, pieprz

50g mascarpone

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, ciasto zlep w kulkę i umieść w lodówce na min 30 min.

Aby przygotować farsz, grzyby oczyść, pokrój w grubą kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na maśle, po chwili dodaj grzyby, duś około 10-15 minut. Następnie dodaj mascarpone, świeży tymianek, sól, pieprz. Farsz ostudź. Ciasto rozwałkuj, wycinaj kółka na środku każdego z nich kładź łyżkę farszu, mocno sklejaj brzegi. Następnie każdy pieróg posmaruj rozbełtanym jajem, przyłóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości