Kombucha – grzyb. W czym tkwi jego fenomen?

kombucha
Fot. Artfully79 / Getty Images
Kombucha (grzyb herbaciany) to pewien galaretowaty placek, który fermentuje w herbacie z cukrem i stosowany jest w medycynie naturalnej już od wielu tysięcy lat. Grzyb ten ma dobroczynny wpływ na ludzkie zdrowie, jednak przy nadmiernym spożyciu może też wywołać negatywne skutki. Dlatego tak ważne jest, by poznać zarówno zalety, jak i wady stosowania tego grzyba w diecie.

Grzybek herbaciany bywa także nazywany grzybkiem japońskim – pozyskuje się go ze sfermentowanej herbaty. Buduje go zlepek wielu szczepów bakterii i drożdży, które żyją w jednym organizmie i w symbiozie ze sobą. Napój z kombuchy nazywany jest również eliksirem długowieczności.

Więcej:

Kombucha – grzyb herbaciany

Nazwa napoju pochodzi z Japonii, w której pod tym określeniem kryje się specjalna herbata wytwarzana z wodorostów. Napój ten był popularny w Polsce, jeszcze zanim na rynek trafiły takie napoje jak coca-cola czy pepsi. Konsumenci lubili go szczególnie ze względu na musujący, orzeźwiający, a także słodko-kwaskowaty smak .

Ilość i jakość mikroorganizmów w składzie różni się w zależności od pochodzenia grzybka, ale najliczniej spotykaną bakterią jest Acetobacter , czyli po prostu bakteria kwasu octowego, natomiast jeśli chodzi o drożdże – najczęściej występuje Schizosaccharomyces . W powstałym wywarze można znaleźć sporą liczbę witamin, a także innych odżywczych składników.

Kombucha – cudowny grzyb?

Najczęściej pojawiającymi się witaminami z grupy B są: B1, B2, B3, B6, B12. Napój jest również bogaty w aminokwasy i witaminę C, a także kwasy organiczne, takie jak: kwas foliowy, octowy, mlekowy, szczawiowy, cytrynowy, makowy i tym podobne . W procesie fermentacji herbaty wytrącają się także cukry – sacharoza, glukoza i fruktoza, które metabolizują się do alkoholu i dwutlenku węgla .

Większość zalet zdrowotnych, które zapewnia grzybek, wiąże się z bezpośrednią poprawą trawienia. Odpowiednia flora bakteryjna kolonizuje jelita i wspomaga trawienie, a enzymy wytwarzane przez mikroorganizmy sprawiają, że organizm trawi z większą korzyścią, łatwiej pozbywając się zbędnych substancji i lepiej przyswajając składniki odżywcze.

Kombuchę najczęściej spożywa się ze względu na to, że powoduje:

  • uczucie uspokojenia i odprężenia,
    • poprawę koncentracji,
      • złagodzenie objawów menopauzy,
        • szybsze gojenie się ran,
          • poprawę pracy trzustki, a także wątroby,
            • złagodzenie objawów alergicznych,
              • spadek poziomu cholesterolu,
                • zwiększenie poziomu energii i witalności,
                  • złagodzenie migreny i bólów pleców,
                    • opóźnienie procesu starzenia się,
                      • detoksykację organizmu.

                        Grzyb kombucha – szkodliwość

                        Nie należy spożywać kombuchy przez zbyt długi okres i w dużych dawkach. Nie powinny go spożywać kobiety w ciąży, gdyż w wyniku fermentacji cukru wytwarza się także alkohol . Nie powinny go także spożywać osoby z o bniżoną odpornością, o słabym układzie odpornościowym i cierpiący na dolegliwości jelitowe .

                        Grzyb kombucha – przepis

                        Składniki:

                        • grzyb kombucha,
                          • słoik,
                            • 3 łyżki stołowe herbaty,
                              • 2 łyżki octu jabłkowego,
                                • 150 gramów cukru trzcinowego,
                                  • 2 litry wody filtrowanej,
                                    • recepturka,
                                      • gaza.

                                        Sposób przygotowania:

                                        Zagotuj wodę i zaparz herbatę. Następnie posłódź ją i ostudź do temperatury około 20℃. Przelej herbatę do słoika. Dodaj dwie łyżki stołowe octu jabłkowego, a następnie umieść w środku grzyb kombucha. Na słoik nałóż gazę i zabezpiecz całość przy pomocy gumki recepturki. Tak przygotowany słoik umieść w miejscu, w którym nie będzie miał dostępu do słońca, ale równocześnie panowała będzie temperatura pokojowa. Słoik pozostaw w takich warunkach na okres około tygodnia. Fermentację możesz zatrzymać, wyjmując grzyb ze słoika. Najpierw jednak uchyl delikatnie gazę i sprawdź, czy na powierzchni unoszą się już bąbelki – będzie to znak, że napój jest gotowy do spożycia. Następnie grzyb przepłucz w letniej wodzie – możesz go wykorzystać w kolejnej fermentacji. Napój należy jeszcze przed wypiciem przelać przez filtr do kawy albo sitko do butelek. Butelki z wywarem trzeba szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce, w której nie mogą się jednak znajdować dłużej niż 5 dni. Wykonując kolejną fermentację, możesz zamiast octu jabłkowego dodać około 70 ml napoju z kombuchy.

                                        Pamiętaj, by napój ten stosować z dużą ostrożnością. Wszystkie niespodziewane objawy powinny spowodować kilkudniową przerwę w przyjmowaniu go. Spożywanie należy rozpocząć od jednej łyżki 3 razy dziennie, stopniowo można dojść do połowy szklanki (również przyjmowanej 3 razy dziennie). Gdy stosujesz grzybową kurację, pamiętaj o obfitym spożywaniu wody, która pomoże usunąć toksyny z organizmu.

                                        Kombucha – grzyb herbaciany. Gdzie kupić?

                                        Kombuchę możesz kupić m.in. na znanych serwisach internetowych i w sklepach ze zdrową żywnością. Średnia cena za jeden grzybek to około 10 złotych.

                                        Zobacz film: Ten grzyb smakuje jak kurczak. Źródło: Dzień Dobry TVN

                                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości