Gruszkowa kuchnia

Andrzej Polan tym razem postawił na gruszki. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował napój z selera i gruszek, zupę z papryki z gruszkami i cukinią, łososia, puree z selera i gruszki oraz kruchą gruszkę. A Wy, w jakiej formie najbardziej lubicie ten owoc?

Napój z selera i gruszek

Składniki:

3 szt. selera naciowego

5 gruszek

1 łyżka cukru

szczypta soli

woda mineralna

Przygotowanie:

Seler obieramy z włókien, kroimy w małe kawałki, gruszki obieramy i również kroimy. Seler miksujemy z gruszkami, cukrem i solą. Dodajemy wodę mineralną. Podajemy z przesmażonymi kawałeczkami gruszek.

Zupa z papryki z gruszkami i cukinią

Składniki:

5 żółtych papryk

2 gruszki

1-2 cebule

50 g masła

1 zielona papryka ostra

2 cukinie

Przygotowawanie:

Paprykę żółtą pieczemy w piekarniku na złoty kolor, obieramy ze skóry i miksujemy. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i przesmażamy krótko na maśle z cebulą. Przesmażoną dodajemy do kremu z papryki. Paprykę zieloną ostrą pozbywamy nasion i białych wewnętrznych włókien, kroimy w drobną kostkę i dodajemy. Gruszkę ścieramy na tarce na cienkie paski i posypujemy po zupie.

Łosoś, puree z selera i gruszki

Składniki:

400g łososia (filet)

100g wędzonego boczku w plastrach

3 szt. selera (korzeń)

4 gruszki

1 łyżka miodu

500 ml mleka

100 ml śmietany 30%

borówka czerwona

szpinak

Przygotowanie:

Łososia dzielimy na porcje, delikatnie oprószamy pieprzem, owijamy plastrami boczku. Seler kroimy w drobną kostkę o gotujemy w mleku z dodatkiem szczypty soli. Gruszki przesmażamy na miodzie. Ugotowanego selera miksujemy, dodajemy gruszki i śmietany do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Łososia obsmażamy na patelni, podajemy z puree z selera i gruszek, listkami szpinaku.

Krucha gruszka

400g mąki

200 g masła

4 żółtka

100 g cukru trzcinowego

cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto, dzielimy na pół i rozwałkowujemy na cienkie placki. Jeden układamy na blaszce i podpiekamy w temp. 180 stopni około 15 minut.

2 gorzkie czekolady

10 gruszek

3 białka

100 g cukru

4 pomarańcze

4 łyżki miodu

1 laska wanilii

Przygotowanie:

Sok z pomarańczy oraz skórkę z 2 sztuk zagotowujemy i dodajemy miód i wanilię. Do gorącego syropu dodajemy obrane połówki gruszek. Odstawiamy aby przeszły smakiem i aromatem cytrusów. Na upieczony blat wykładamy pianę z białek i cukru, ścieramy czekoladę i pozostałe ciasto. Na wierzch wykładamy gruszki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w temp 180 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości