Przepisy kulinarne

Gruszkowa kuchnia

Andrzej Polan tym razem postawił na gruszki. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował napój z selera i gruszek, zupę z papryki z gruszkami i cukinią, łososia, puree z selera i gruszki oraz kruchą gruszkę. A Wy, w jakiej formie najbardziej lubicie ten owoc?

Napój z selera i gruszek
Składniki:
3 szt. selera  naciowego           
5 gruszek               
1 łyżka cukru               
szczypta soli
woda mineralna

Przygotowanie:
Seler obieramy z włókien, kroimy w małe kawałki, gruszki obieramy i również kroimy. Seler miksujemy z gruszkami, cukrem i solą. Dodajemy wodę mineralną. Podajemy z przesmażonymi kawałeczkami gruszek.

Zupa z papryki z gruszkami i cukinią
Składniki:
5 żółtych papryk   
2 gruszki       
1-2 cebule            
50 g masła           
1 zielona papryka ostra     
2 cukinie

Przygotowawanie: 
Paprykę żółtą pieczemy w piekarniku na złoty kolor, obieramy ze skóry i miksujemy. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i przesmażamy krótko na maśle z cebulą. Przesmażoną dodajemy do kremu z papryki. Paprykę zieloną ostrą pozbywamy nasion i białych wewnętrznych włókien, kroimy w  drobną kostkę i dodajemy. Gruszkę ścieramy na tarce na cienkie paski i posypujemy po zupie.

Łosoś, puree z selera i gruszki
Składniki:
400g łososia (filet)       
100g wędzonego boczku w  plastrach   
3 szt. selera (korzeń)       
4 gruszki       
1 łyżka miodu           
500 ml mleka           
100 ml śmietany 30%       
borówka czerwona
szpinak

Przygotowanie:
Łososia dzielimy na porcje, delikatnie oprószamy pieprzem, owijamy plastrami boczku. Seler kroimy w drobną kostkę o gotujemy w mleku z dodatkiem szczypty soli. Gruszki przesmażamy na miodzie. Ugotowanego selera miksujemy, dodajemy gruszki i śmietany do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Łososia obsmażamy na patelni, podajemy z puree z  selera i gruszek, listkami szpinaku.

Krucha gruszka
400g mąki           
200 g masła           
4 żółtka           
100 g cukru trzcinowego   
cukier wanilinowy

Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto, dzielimy na pół i rozwałkowujemy na cienkie placki. Jeden układamy na blaszce i podpiekamy w temp. 180 stopni około 15 minut.

2 gorzkie czekolady   
10 gruszek           
3 białka            
100 g cukru   
4 pomarańcze       
4 łyżki miodu       
1 laska wanilii 

Przygotowanie:   
Sok z pomarańczy oraz skórkę z 2 sztuk zagotowujemy i dodajemy miód i wanilię. Do gorącego syropu dodajemy obrane połówki gruszek. Odstawiamy aby przeszły smakiem i aromatem cytrusów. Na upieczony blat wykładamy pianę z białek i cukru, ścieramy czekoladę i pozostałe ciasto. Na wierzch wykładamy gruszki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w temp 180 stopni.




Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
46
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0