Gruszki w kuchni - przepisy na tartę, jaglankę i gnocchi z gruszką

Przepisy na gruszkową tartę tatin, jaglankę z gruszką, dyniowe gnocchi z dodatkiem gruszki oraz kanapki z gruszką i figą zaprezentowała nam w Dzień Dobry TVN Anna Starmach.

Gruszkowa tarta tatin

SKŁADNIKI:

  • 6-7 gruszek
    • Pół łyżeczki cynamonu
      • Skórka otarta z ½ cytryny
        • Pół szklanki cukru
          • 6 łyżek masła

            Ciasto:

            • Na ciasto kruche:
              • 150 g mąki pszennej
                • 100 g masła pokrojonego
                  • 2 łyżki cukru
                    • 2 żółtka

                      Zobacz też: Knedliki – z czym jeść, jak zrobić? Rodzaje knedlików >>>

                      PRZYGOTOWANIE:

                      Aby przygotować ciasto wymieszaj (ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego) wszystkie składniki. Ważne aby maso było zimne i pokrojone w niewielkie kawałki.

                      Gruszki obierz, przekrój i pozbądź się gniazd nasiennych

                      Na głębokiej patelni rozpuść maso, dodaj cukier, podgrzewaj do uzyskania jasnozłotego karmelu

                      Do karmelu wrzuć gruszki, podgrzewaj około 10 minut

                      Gruszki razem z karmelem przełóż na dno formy dotarty

                      Ciasto rozwałkuj

                      Ciasto poło zna gruszkach, dociśnij brzegi

                      Tarte włóż na 30 minut do piekarnika o temperaturze 170 stopni

                      Po upieczeniu odczekaj 10 minut po tym czasie przyłóż duży talerz do formy i odwróć ja tak aby gruszki znajdowały się na a nie pod ciastem.

                      Jaglanka z gruszkami

                      Składniki:

                      • 4 łyżki kaszy jaglanej,
                        • 1 szklanka mleka kokosowego
                          • ½ łyżeczki kurkumy
                            • 1 łyżeczka miodu,
                              • 1 łyżeczka cynamonu,
                                • 1 łyżka płatków migdałowych,
                                  • 1 mała gruszki
                                    • 1 łyżeczka pyłku pszczelego

                                      PRZYGOTOWANIE:

                                      Kaszę przelej zimna potem ciepłą wodą, przełóż do garnka, zalej mlekiem, dodaj kurkumę i

                                      Gotuj około 15 minut

                                      Gruszkę pokrój w kostkę, przełóż do garnka, dodaj łyżkę wody, podgrzewaj aż kawałki gruszki staną się miękkie

                                      Migdały podpiecz na patelni

                                      Kasze przełóż na głęboki talerz, na środku ułóż kawałki gruszki, dodaj migdały i cynamon

                                      Gnocchi dyniowe z gruszką

                                      SKŁADNIKI:

                                      • 500 g ugotowanych ziemniaków
                                        • 500 g pieczonej dyni bez skórki (np. Piżmowa albo hokkaido)
                                          • 100 g mąki pszennej + do podsypania
                                            • 50g mąki ziemniaczanej
                                              • 1 jajko
                                                • 1 żółtko
                                                  • 2 gruszki
                                                    • 2 łyżki miodu
                                                      • 50g sera z niebieską pleśnią
                                                        • Łyżka świeżego tymianku

                                                          Zobacz też: Dania z tuńczykiem - przepisy >>>

                                                          PRZYGOTOWANIE:

                                                          Dynię i ziemniaki przepuść przez praskę, połącz z mąką ziemniaczaną i pszenną, dodaj żółtko i jajko

                                                          Z ciasta lep ruloniki i krój je na 1-2 centymetrowe kluski. Gotuj w lekko osolonej wodzie (są gotowe niedługo po tym jak wypłyną na powierzchnię)

                                                          Gruszki pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzana patelnię, dodaj miód, karmelizuj przez kilka minut, dodaj tymianek, ściągnij a ognia

                                                          Gotowe gnocchi podawaj z pokruszonym serem i kawałkami gruszek

                                                          Kanapki z gruszką i figą

                                                          SKŁADNIKI:

                                                          • 4 duże kromki chleba
                                                            • 100g sera ricotta
                                                              • Łyżka świeżego tymianku
                                                                • Łyżka świeżej mięty
                                                                  • 2 figi
                                                                    • 2 gruszki
                                                                      • 2 łyżki miodu
                                                                        • 4 plastry szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej

                                                                          Zobacz też: Deglasowanie i glazurowanie, czyli techniki przydatne w kuchni. Jak zrobić glazurowane warzywa i co można zdeglasować? >>>

                                                                          PRZYGOTOWANIE:

                                                                          Szynkę pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, gdy ta stanie się chrupiąca, ściągnij i przełóż na ręcznik papierowy

                                                                          Zioła posiekaj, wymieszaj z ricottą, dodaj szynkę, sól i pieprz do smaku

                                                                          Chleb podpiecz że by był super chrupiący

                                                                          Figi i gruszki pokrój w plastry

                                                                          Chleb posmaruj ricottą, na kanapkach ułóż figi i gruszki

                                                                          Całość polej miodem i posyp świeżą miętą

                                                                          Autor: Anna Kobyłka

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości