Gruszki w czerwonym winie. Bardzo świąteczne

W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Wawryniuk zwrócił naszą uwagę na to, jak cudowną i uniwersalną przyprawą jest cynamon. Z jego udziałem przygotował: gruszki w czerwonym winie, ciasto z gruszkami w cynamonie i berberysem, śledzie korzenne z cynamonem i cynamonową granolę z prażonym sorgo.

Cynamonowa granola z prażonym sorgo

Czas przygotowania: 20 min. + czas suszenia, przepis na 8 porcji

Składniki:

150 ml nektaru z agawy

2 łyżeczki cynamonu mielonego

½ laski wanilii

½ łyżeczki mielonego kardamonu

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki soli morskiej

175 g ziaren sorgo

50 g płatków migdałów

50 g orzechów pekan, posiekanych

50 g wiórków kokosowych

50 g nasion dyni

Przygotowanie:

Nektar z agawy wymieszaj z cynamonem, kryształkami z wanilii i pozostałymi przyprawami.

Ziarna sorgo upraż na dużej patelni na średnim ogniu pod przykryciem.

Ziarna sorgo przesyp do dużej miski, dodaj migdały, orzechy pekan, wiórki kokosowe i pestki dyni dodaj syrop z przyprawami, wymieszaj.

Mieszankę rozprowadź na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, piecz przez godz. w temp. 130 st., zostaw do całkowitego wystygnięcia.

Granolę podawaj z jogurtem bądź ulubionym mlekiem i świeżymi owocami.

Śledzie korzenne z cynamonem

Czas przygotowania : ok. 30 min.+ czas marynowania, przepis na 4 porcje

Składniki:

6 filetów ze śledzi

1 duża cebula

3 łyżki miodu

75 ml octu winnego z białego wina

1 łyżeczka skórki z pomarańczy

2 łyżki rodzynek

100 ml soku z pomarańczy

1 łyżka oleju

½ łyżeczki cynamonu mielonego

4 goździki

4 szt. ziela angielskiego

2 liście laurowe

1/3 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą

Przygotowanie:

Pokrojoną w piórka cebule podsmaż na patelni, dodaj miód, ocet, skórkę z pomarańczy, rodzynki podlej sokiem i duś kilka min. pod koniec dodaj utarte w moździerzu goździki, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz oraz wsyp cynamon.

Namoczone, pokrojone śledzie zalej wystudzonym „sosem”, wymieszaj, odstaw na 1 dzień w chłodne miejsce.

Ciasto z gruszkami w cynamonie i berberysem

Czas przygotowania : 50 min + czas chłodzenia ciasta, przepis na 6 porcji

Składniki:

Ciasto

175 g mąki pszennej

50 g płatków migdałowych

1 łyżka cukru pudru

1/4 łyżeczki soli morskiej ziołowej

100 g zimnego pokrojonego masła niesolonego

3 łyżki zimnej wody

Nadzienie z gruszek i berberysu

3 twarde dojrzałe gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone

50 g suszonego berberysu

100 g cukru pudru

25 g mąki pszennej

1 łyżeczka cynamonu mielonego

1/4 łyżeczki soli morskiej ziołowej

½ łyżeczki ekstraktu z migdałów

1 jajko, lekko roztrzepane

25 g płatków migdałów

Przygotowanie:

Mąkę, zmielone migdały, cukier, i sól wymieszaj w malakserze, dodaj masło i wodę i wyrób na jednolite ciasto.

Z ciasta uformuj krążek, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godz.

W celu przygotowania nadzienia wymieszaj w misce cukier, mąkę, sól, cynamon, dodaj gruszki berberys, ekstrakt migdałowy.

Wszystko delikatnie wymieszaj, wyjmij gruszki, mąkę z przyprawami odstaw.

Ciasto rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia tak aby miało 30 cm. średnicy, 3 cm od brzegu rozprowadź mąkę z przyprawami, która pozostała po gruszkach.

Ułóż gruszki, posmaruj ubitym białkiem. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem, oprósz cukrem i płatkami migdałów.

Ciasto piecz w 190 st. ok 30 min., wystudź, podawaj z bitą śmietana udekorowane berberysem.

Gruszka w czerwonym winie

Czas przygotowania : ok. 30 min.+ czas” leżakowania”

Składniki:

4 twarde gruszki

500 ml czerwonego wytrawnego wina

½ szklanki cukru

100 ml octu winnego z czerwonego wina

6 goździków

1 kora cynamonu

Przygotowanie:

Do wąskiego wysokiego rondelka/garnka wlej wino, dodaj ocet, cukier, goździki, oraz cynamon, doprowadź do wrzenia.

Dodaj obrane przekrojone na pól, wydrążone gruszki, gotuj 5 min. na wolnym ogniu następnie wystudź i odstaw razem z winem w chłodne miejsce na kilkanaście godz.

Idealne jako dodatek do pasztetów, serów oraz do pieczonych mięs i drobiu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości