Przepisy kulinarne

Gruszki Pięknej Heleny i Panna Cotta

Gruszki Pięknej Heleny i Panna Cotta, czyli kobiecie desery:) oraz Pan Tiramisu z borówkami. Vloger Dariusz Gutkowski, w kuchni Dzień Dobry TVN oczarował Annę Kalczyńską słodkościami.

 

 

Tiramisu z borówkami
Składniki (6porcji):
250g jogurtu greckiego
250g serka mascarpone
100g cukru
4 jajka (osobno żółtka i białka)
paczka biszkoptów
kawa
likier amaretto + baileys
opakowanie borówek amerykańskich

Przygotowanie:
Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj serek mascarpone i jogurt. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj delikatnie z masą jajeczno-serową. Dodaj borówki. Namocz biszkopty w kawie z likierami. Układaj partiami na przemian biszkopty a później krem. Udekoruj borówkami.

Gruszki Pięknej Heleny
Składniki (6porcji):
3 gruszki
300ml śmietanki 30%
100g gorzkiej czekolady
100g białej czekolady
70g cukru pudru
250g cukru
50ml likieru 43
1l wody
szczypta szafranu
papier do pieczenia (pergamin)

Przygotowanie:
mus czekoladowy
- ciemną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej
- śmietankę ubić mikserem na sztywno
- do czekolady dodaj cukier puder
- oddziel trochę czekolady i wymieszaj z bitą śmietaną, powoli dodawaj bitą śmietanę do czekolady.
- wypełnij masą szklanki lub inne foremki

gruszki
- obierz gruszki, ugotuj w wodzie z cukrem, likierem i szafranem
- ułóż gruszki w szklankach z musem czekoladowym

chipsy z białej czekolady
- rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej
- rozsmaruj cienko na papierze do pieczenia
- wstaw na 40min do zamrażarki
- połam czekoladę według swojego uznania
- udekoruj deser chipsami

Panna cotta cytrynowa (4porcje)
Składniki:
3 łyżki żelatyny w proszku
1 laska wanilii
250ml śmietanki kremówki 36%
250ml mleka 3,2%
80g cukru
1 łyka rumu
2 łyżki skórki z cytryny

Przygotowanie:
Żelatynę namocz w zimnej wodzie, rozetnij laskę wanilii i wyskrob ziarenka. Do rondelka dodaj śmietankę, mleko i cukier oraz wanilię, mieszaj do rozpuszczenia się cukru, nie gotuj. Dodaj startą skórkę z cytryny oraz namoczoną żelatynę i mieszaj energicznie. Mieszankę wlej do foremek i zostaw do zastygnięcia w lodówce.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
64
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0