Wśród owocowych smaków jesieni, obok jabłek i śliwek nie może zabraknąć także gruszek. „Klapsa”, „Konferencja” czy "Paryżanka"... każdy ma swoją własną faworytkę. Idealna zarówno na deser, jak i w wersji wytrawnej. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje kulinarne wariacje z gruszką zaserwowały Beata i Paulina Kartowicz. W menu znalazły się m.in. mieszane sałaty z gruszkami i grillowanym sereem halloumi, gruszki w szynce serrano z parmezanem i kremem balsamicznym, piersi kacze z glazurowanymi gruszkami i żurawiną oraz ciastko francuskie z gruszkami i płatkami migdałów w karmelu. Smacznego!
Mieszane sałaty z gruszkami i grillowanym serem halloumi
Składniki (4 porcje):
150 g sera halloumi pokrojonego na plastry
400 g mieszanej sałaty
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1,5 dojrzałej i soczystej gruszki, pokrojonej na plasterki
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na patelni
gałązka rozmarynu do dekoracji i zapachu
Przygotowanie:
Przygotować 4 porcje miodowego sosu winegret. Na talerzach rozłożyć mieszane sałaty, oprószyć solą i pieprzem. Mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Ser kroimy na plastry. Układamy na patelni i smażymy po 3 minuty z każdej strony. Gruszki kroimy na plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Ser i gruszki układamy finezyjnie na sałacie. Posypujemy uprażonymi orzeszkami pinii i polewamy winegretem. Na wierzch ułożyć gałązkę rozmarynu. Podawać z grzankami z bagietki francuskiej posmarowanymi masłem.
Miodowy sos winegret
Składniki:
1 łyżka soku z cytryny (lub 1,5 łyżki octu winnego)
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
szczypta soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Czosnek bardzo drobno posiekać, rozetrzeć końcem noża, posypać delikatnie solą i przełożyć do miseczki. Dodać miód i razem rozetrzeć. Wlać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dolać oliwę i wymieszać wszystkie składniki.
Gruszki w szynce serrano z parmezanem i kremem balsamicznym
Składniki:
2 słodkie gruszki
8 plasterków szynki Serrano
liście świeżej rukoli
80 g parmezanu
Przygotowanie:
Gruszki obieram, kroję na ćwiartki i oczyszczam z gniazd nasiennych. Każdą ćwiartkę zawijam w plasterek szynki, do środka wkładam liście rukoli oraz kawałki parmezanu. Polewam kremem balsamicznym. Posypuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Krem balsamiczny:
Składniki:
150 ml ocet balsamiczny
100 g cukier
gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
150 ml octu balsamicznego wlewamy na patelnie i dodajemy 100 g cukru oraz rozmaryn. Gotujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.
Piersi kacze z glazurowanymi gruszkami i żurawiną
Składniki:
4 filety z kaczki
3 gruszki
100 g żurawiny
1 cytryna
100 g masła
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
100 ml czerwonego wytrawnego wina
sól, pieprz
rozmaryn dekoracyjnie
Przygotowania:
Na patelni roztopić masło i rozpuścić cukier, dodać gruszki pokrojone na ćwiartki i zrumienić. Skropić sokiem z cytryny, dodać świeżą żurawinę i podlać czerwonym winem. Zagotować i odstawić. Na mocno rozgrzanej patelni smażymy piersi kacze osolone i oprószone świeżo mielonym pieprzem, 2 minuty z każdej strony. Zawijamy zrumienione filety w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku 20 min w temperaturze 130 stopni. Następnie należy pokroić upieczone piersi na 4-5 plastrów każdą, ułożyć na talerzach i dodać podgrzane gruszki i żurawinę. Udekorować rozmarynem.
Ciastko francuskie z gruszkami i płatkami migdałów w karmelu
Składniki:
4 kawałki ciasta francuskiego, o wymiarach 12 x 10 cm
1 jajko, roztrzepane, na glazurę
6 łyżki uprażonych płatków migdałowych
gałązka rozmarynu
2 świeże gruszki
50 ml mleka kokosowego
100 g cukru
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Gruszkę pokroić na grubą kostkę, włożyć na patelnię z 1 łyżeczką masła i rozmarynem, smażyć przez 2 minuty. Cukier rozpuścić na patelni ,dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego złocistego koloru. Dodać prażone migdały oraz gruszki, zdjąć z ognia i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim kawałki zimnego ciasta francuskiego. Posmarować je roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut, aż ciasto urośnie i się zrumieni. Widelcem pokruszyć wierzch ciasta, nałożyć gruszki z masą migdałowo karmelową. Jeżeli chcemy jeść ciastka na ciepło to należy wstawić je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 2 - 3 minuty.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"