Materiał promocyjny

"Gruba" mieszała w garach! Co z tego wyszło?

Dziś, jak w każdy wtorek, gotujemy z gwiazdami serialu "Przepis na życie". Andrzejowi Polanowi w kuchni Dzień Dobry TVN pomagała Dominika Gwit, czyli serialowa "Gruba". Razem przygotowali bruschettę ze szparagami, kozim serem, szynką i truskawkami, racuszki ze szparagami, truskawkami i serem feta lub truskawki w cieście na szparagach i fecie oraz drożdżowe bułeczki z białą czekoladą i truskawkami

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Bruschetta ze szparagami, kozim serem, szynką i truskawkami

Składniki:

2 ciabaty

200 g zielonych szparagów

200 g sera koziego

100 g szynki suszonej

4 łyżki oliwy

2 łyżki masła

1 ząbek czosnku

kilka truskawek do dekoracji

natka pietruszki, bazylia

Przygotowanie:

Na oliwie przesmażamy czosnek, podrumieniony wyjmujemy, a na aromatyczną oliwę wrzucamy szynkę, a chwilę potem pokrojone szparagi. Dodajemy masło, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy około 4 minut. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Na chrupiące ciepłe kromki ciabaty układamy porcje szaparagów z szynką, posypujemy serem kozim i podajemy.

Mini racuszki ze szparagami, truskawkami i serem feta lub truskawki w cieście na szparagach i fecie

Składniki:

200 g mąki

2 jaja

180 g jogurtu naturalnego

woda gazowana

szczypta soli, szczypta cukru

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno dodając sól i cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka nie przerywając ubijania. Do puszystej masy dodajemy delikatnie ręcznie mieszając jogurt, mąkę i na koniec wodę gazowaną. Smażymy małe placuszki koniecznie na maśle i to najlepiej klarowanym. Szparagi gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem cukru, soli i skórki z cytryny. Przecedzamy i zalewamy zimną wodą. To da nam pewność, że szparagi nie stracą swojego pięknego zielonego koloru. Truskawki przekrawamy na połówki, lekko przesmażamy na patelni, ukłdamy na placuszkach, posypujemy szparagami, serem feta i na koniec polewamy dresingiem z miodu, octu balsamicznego, oliwy i soku z cytryny. Na koniec troszkę ziaren sezamu.

1 pęczek zielonych szparagów

200 g truskawek

200 g sera feta

sól, pieprz czarny

1 łyżka miodu

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki sezamu

Przygotowanie:

Smażone placuszki możemy zastąpić truskawkami moczonymi w powstałym cieście i smażonymi na głębokim tłuszczu.

Drożdżowe bułeczki z białą czekoladą i truskawkami

Składniki:

500 g mąki

3 żółtka

1 jajo

100 g cukru

cukier waniliowy, skórka z cytryny

30 g drożdże

100 g masła

około 250 ml mleka

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru, mąki i drożdże. Wszystko razem dokładnie łączymy i odstawiamy nasz rozczyn drożdżowy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puch. Do mąki lekko podgrzanej np. w piekarniku dodajemy rozczyn, utarte jajka z cukrem, rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie nam odchodziło od ręki. Trochę pracy, ale warto. Odstawiamy do wyrośnięcia i zabieramy się za nadzienie.

200 g sera mascarpone

1 jajo

100 g białej czekolady

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kapieli, dodajemy do serka wymieszanego z jajkiem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe (w miarę) małe kawałki. Na każdy kładziemy porcję masy serowo-czekoladowej i truskawkę. Sklejamy okrągłe bułeczki jak pączki. Pieczemy tradycyjnie w temp. 180 stopni około 25 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i podajemy jeszcze ciepłe.

Na kolejny odcinek "Przepisu na życie" zaprasza Dominika Gwit.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości