Groszek i fasolka w roli głównej

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy z fasolki i groszku. Co powiecie na grzanki z zieloną pastą z jajkiem, fasolką i chrzanem, fasolkę i groszek do smażonego kurczaka czy może makaron z fasolką, groszkiem, boczkiem i serem? Skorzystajcie z przepisów Andrzeja Polana.

Grzanki z zieloną pastą i jajkiem, fasolką i chrzanem

Składniki:

3 szt. pieczywa rustykalnego

10 jajek

Korzeń chrzanu

Fasolka szparagowa zielona

1 cebula

Sól, pieprz

Masło klarowane

Przygotowanie:

Fasolkę ugotować do miękkości i pokroić w drobne kółka. Na patelni, na maśle przesmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Kiedy tylko się zeszkli dodać jajka, fasolkę. Na koniec starty świeży chrzan. Chleb posmarować olejem i wypiekamy na złoty kolor na patelni lub w piekarniku. Na wierzch wyłożyć jajka z fasolą, posypać natką pietruszki.

Pasta zielona:

Składniki:

100g zielonego groszku

200g fasolki szparagowej

Koperek

Skórka z cytryny

100g orzechów laskowych

Świeża bazylia

250g pomidorki cherry

Przygotowanie:

Groszek, fasolkę ugotować do miękkości, hartować w zimnej wodzie. Zmiksować z orzechami, skórką, bazylią, koperkiem i odrobiną oleju. Podawać na grzankach z pomidorkami cherry.

Fasolka i groszek w maślance do smażonego kurczaka

Składniki:

500g fasolki szparagowej zielonej

100g zielonego groszku

100 ml maślanki

100 ml śmietany 30%

Olej rzepakowy

Ocet winny

Sól i cukier do gotowania

4 piersi z kurczaka, ze skórą

Masło klarowane do smażenia

Pieprz, sól,

Bazylia świeża, szczypiorek

Przygotowanie:

Fasolkę pokroić w gwizdki i wrzucić z groszkiem na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cukru. ugotować 3-4 minuty i przełożyć do miski z zimną wodą. Maślankę, śmietanę, odrobinę oleju, octu i soli zmiksować razem. Przed podaniem warzywa podgrzać na patelni, dodać maślankowy vinegrette. Z wody i soli przygotować solankę, na litr wody 30g soli. Kurczaka wrzucić do solanki na 2-3 godziny, osuszyć i obsmażyć na złoty kolor na patelni i dopiec w piekarniku. Podać na fasolce z groszkiem i posypać szczypiorkiem.

Makaron z fasolką, groszkiem, boczkiem i serem

Składniki:

500g makaron linguine

300g fasolka szparagowa, zielona

200g boczku surowego, wędzonego, krojonego lub pancetta

1 biała cebula

Świeża mięta

100g sera dojrzewającego bursztyn

Przygotowanie:

Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Boczek wrzucić na patelnię i wysmażyć na chrupiąco pod koniec dodać pokrojoną drobno cebulę. Fasolkę pokroić wzdłuż na cienkie wstążki i dodać na patelnię. Chwilę smażyć i wrzucić ugotowany makaron, dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu oraz starty ser i listki mięty. Oprószyć czarnym pieprzem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości