Grillujemy z Davidem Gaboriaud. Przepisy na szaszłyki, warzywa i ryby z grilla

Lekka kuchnia grillowa
W kuchni Dzień Dobry TVN - David Gaboriaud i jego propozycje na dania z grilla. Poznajcie jego przepisy na pyszne: szaszłyki z kurczaka w curry z dressingiem jogurtowym, warzywa z grilla z ziołową salsą oraz pstrąg i łosoś z grilla

Szaszłyki z kurczaka w curry z dressingiem jogurtowym

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    • 2 łyżki bulionu drobiowego Winiary
      • łyżka curry
        • ząbek czosnku
          • kilka plasterków imbiru
            • papryczka chilli
              • liść laurowy
                • dressing:
                  • 1 duży jogurt
                    • 1/2 ząbka czosnku
                      • 1/2 świeżego ogórka
                        • kilka listków mięty
                          • 2 łyżki oliwy z oliwek
                            • sól

                              Zobacz też: Grill na balkonie? Tylko elektryczny >>>

                              Przygotowanie:

                              • Pierś kurczaka pokrój w kostkę. Wymieszaj z bulionem i curry. Dodaj plasterki imbiru i zgniecioną nożem połówkę ząbka czosnku. Odstaw do marynowania do lodówki na 30 min.
                                • Po tym czasie nabij zamarynowane kawałki mięsa na patyczki do szaszłyków i grilluj na patelni kilka minut z każdej strony.
                                  • Zrób dressing: zetrzyj ogórek i czosnek. Posiekaj liście mięty i wymieszaj z jogurtem, oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą.
                                    • Szaszłyki z kurczaka serwuj z dressingiem.

                                      Warzywa z grilla z ziołową salsą

                                      Składniki:

                                      • 1 papryka czerwona
                                        • 1 bakłażan
                                          • 1 cukinia
                                            • 2 łyżki bulionu warzywnego Winiary
                                              • salsa ziołowa:
                                                • mały pęczek natki pietruszki
                                                  • mały pęczek szczypiorku
                                                    • mały pęczek koperku
                                                      • oliwa z oliwek
                                                        • sok z cytryny
                                                          • sól

                                                            Zobacz też: Żeberka w sosie barbecue – amerykański przysmak na grilla >>>

                                                            Przygotowanie:

                                                            • Warzywa pokrój w plastry, posmaruj bulionem. Odstaw na 15 min.
                                                              • Grilluj na patelni grillowej z obu stron.
                                                                • Salsa: posiekaj wszystkie zioła, wymieszaj z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, dopraw solą do smaku. Serwuj warzywa z salsą i pozostałymi daniami z grilla.

                                                                  Pstrąg i łosoś z grilla

                                                                  Składniki:

                                                                  • 4 filety z pstrąga ze skórą
                                                                    • 2 dzwonki łososia
                                                                      • 4 łyżeczki bulionu warzywnego Winiary
                                                                        • cytryna
                                                                          • sałata:
                                                                            • garść liści szpinaku
                                                                              • garść liści roszponki
                                                                                • 4 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                  • łyżka octu balsamicznego
                                                                                    • sól, pieprz

                                                                                      Zobacz też: Przepisy na łososia z grilla - z koperkiem, kolendrą lub masłem czosnkowo-limonkowym >>>

                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                      • Filety z pstrąga i dzwonki z łososia posmaruj bulionem. Odstaw na 15 min.
                                                                                        • Przygotuj sałatę: oliwę z oliwek wymieszaj z octem, solą i pieprzem. Wymieszaj dressing z liśćmi szpinaku i roszponki. Odstaw.
                                                                                          • Grilluj filety i dzwonki na patelni z obu stron kilka minut. Serwuj z sałatą i ćwiartkami cy-tryny.
                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości