Przepisy kulinarne

Grillowany antrykot czy polędwica wołowa ze szparagami?

Jak smakuje grillowany antrykot z dojrzewającej wołowiny lub pikantna polędwica wołowa z białymi szparagami? Skorzystajcie z przepisów mistrza Roberta Sowy i sami przygotujecie te potrawy.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Grillowany antrykot z dojrzewającej wołowiny

Składniki dla 4 osób:
4 antrykoty wołowe (każdy o wadze 300 g)
½ szklanki oleju rzepakowego
1 opakowanie przyprawy do steków
2 łyżki musztardy delikatesowej
1 słoik ogóreczków mini
4 łyżeczki chrzanu tartego

Przygotowanie:
Olej, musztardę i przyprawę do steków dokładnie wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć mięso i odstawić na godzinę do lodówki. Tak przygotowane mięso grillować na rozgrzanym grillu po 5 minut z każdej strony, w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia. Gotowe mięso ułożyć na desce, odstawić na 5 minut, a następnie pokroić w cienkie plastry. Podawać z chrzanem i mini ogóreczkami.

Pikantna polędwica wołowa z białymi szparagami i sosem węgierskim z suszonymi pomidorami i oliwkami
Składniki  dla 4 osób:
8 plastrów z  polędwicy wołowej (po 100 g każdy)
5 łyżek marynaty płynnej pikantnej
8 ugotowanych białych szparagów
Sos:
1 opakowanie sosu sałatkowego węgierskiego
100 ml niegazowanej wody mineralnej
4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
8 pokrojonych w paski suszonych pomidorów
2 łyżki pokrojonych w plastry zielonych i czarnych oliwek

Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu wymieszać i odstawić na 10 minut do lodówki. Osuszone plastry polędwicy wołowej  dokładnie natrzeć pikantną marynatą i odstawić na godzinę do lodówki. Tak przygotowane mięso grillować po 3 minuty z każdej strony, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Pod koniec grillowania mięsa, na grillu ułożyć ugotowane szparagi. Ciepłe szparagi przełożyć na półmisek, na nich ułożyć pokrojoną w plastry polędwicę wołową. Przed podaniem skropić sosem węgierskim z suszonymi pomidorami i oliwkami.

Pomidory malinowe z serem kozim, szczypiorem, czerwoną cebulą i sosem węgierskim
Składniki dla 4 osób:
4 pomidory malinowe bez skóry
2 pokrojone w piórka czerwone cebule
1 posiekany pęczek szczypioru
100 g pokruszonego sera koziego
2 łyżki posiekanych kaparów
Sos:
1 opakowanie Sosu sałatkowego węgierskiego
100 ml niegazowanej wody mineralnej
4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 10 minut. Pomidory pokroić, ułożyć na półmisku, dodać ser kozi, cebulę i kapary. Przed podaniem skropić węgierskim sosem sałatkowym i posypać szczypiorkiem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
67
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0