Lato to idealna pora by spędzać czas na świeżym powietrzu. Jeszcze przyjemniej jest celebrować te momenty w gronie najbliższych, przy wspólnym posiłku.
Sezon na grilla, podobnie jak lato, trwa w najlepsze. Gotowanie na świeżym powietrzu stało się prawdziwą pasją Polaków. Są nawet tacy, którzy twierdzą, że to nasz sport narodowy. Kiedy tylko pierwsze mocne promienie słońca dotrą na ziemię, w całym kraju rozpoczynają się prawdziwe igrzyska przy ruszcie. Przygotowywanie kiełbasy i karkówki opanowaliśmy do perfekcji, czas więc na urozmaicenie grillowego menu. W Dzień Dobry TVN swoimi pomysłami na dania z rusztu przez całe lato będą się dzielić Marieta Marecka i Jasiek Kuroń. W każdym tygodniu zaproponują potrawy na inną letnią okazję.
Wraz z nadejściem lata w całej Polsce rozpoczął się sezon na spotkania przy grillu. Nie bez powodu mówi się, że przygotowywanie potraw na ruszcie to niemal nasz sport narodowy. W ciągu nadchodzących tygodni zapach pieczonego nad ogniem jedzenia z pewnością będzie nam często towarzyszył. Żeby nieco urozmaicić to wspólne gotowanie na świeżym powietrzu, z Marietą Marecką i Jaśkiem Kuroniem stworzyliśmy – we współpracy z JBB Bałdyga – e-book, w którym znajdziesz wiele przepisów na pyszne dania prosto z grilla.
Zakres naszej wolności na balkonie uregulowany jest w szeregu przepisów.
Grillowy i szparagowy sezon trwa w najlepsze! Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Jasiek Kuroń podzielił się swoimi przepisami na grillowane szparagi pod jajkiem w koszulce i sosem holenderskim z czipsami z krakowskiej suchej, roladki z kurczaka faszerowane boczkiem i kiełbaskami koktajlowym, grillową sałatkę z młodej kapusty z kiełbasą z rusztu oraz na sałatkę ziemniaczaną z jajkiem i kiełbasą. Place lizać!
Poznaj rady trenerki etykiety, Aleksandry Pakuły.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Wybitni kucharze robili wszystko, bo to dania z ich rusztu zawładnęły podniebieniami jurorów.
Nie od dziś wiadomo, że grillowanie to niemal nasz sport narodowy. Kiedy tylko pierwsze promienie słońca rozgrzeją nieco zmarzniętą ziemię, rozpoczyna się biesiadowanie pod gołym niebem. Na ruszt trafia wszystko: od mięsa, przez warzywa, aż po pieczywo. Zanim jednak znów sięgniesz po niezawodną kiełbasę, czy karkówkę, którą od lat przyrządzasz w ten sam sposób - pobierz nasz e-book i sprawdź, jakie dania z grilla lądują na talerzach uczestników programu MasterChef. Wielkie Grillowanie.
Aromatyczne, pełne smaku dania doskonale będą pasować do orzeźwiających, świeżych sałatek, których kluczowym składnikiem będzie ser śródziemnomorski. Poznaj przepisy na pyszne potrawy.
Sezon grillowy trwa w najlepsze, a to oznacza, że coraz częściej spotykamy się z przyjaciółmi na świeżym powietrzu i wspólnie biesiadujemy, zajadając się pieczonymi smakołykami.
Letnie wieczory i weekendowe obiady nie mogą obyć się bez grilla – nie ma co do tego najmniejszych wątpliwości. Stanie przy ruszcie już kilka lat temu okrzyknięto naszym letnim sportem narodowym i bardzo dobrze, bo tradycja spotkań na świeżym powietrzu to z pewnością zwyczaj, który warto kultywować i celebrować. Zanim jednak rozpocznie się szaleństwo związane z gotowaniem w plenerze, warto rozejrzeć się za przepisami, które nieco odświeżą grillowe menu. Dziś mamy dla Was przepisy na klasyki z rusztu w nowej odsłonie.
Nie ma co ukrywać – sezon grillowy nie tyle zbliża się wielkimi krokami, co nareszcie nadszedł. W końcu możemy cieszyć się w pełni posiłkami na świeżym powietrzu. Zanim jednak przystąpimy do przygotowywania menu na ruszt, warto nieco odświeżyć klasyczne dania. Jak to zrobić? Mamy na to banalnie prosty sposób! Wystarczy marynata!
Zobacz, jak zrobić pastę warzywną, kiszonkę z resztek oraz tiramisu z czerstwych bułek.
Rozpoczął się sezon grillowy, więc czas pomyśleć, co można wrzucić na ruszt. Kiełbaski, karkówka czy kaszanka to klasyki, ale kulinarni odkrywcy chcą próbować nowych smaków i eksperymentować z ciekawymi połączeniami.
Soczysta sałatka, sztuka mięsa, porcja tofu czy świeżych warzyw będą jeszcze lepsze, gdy dodamy do nich jeden aromatyczny, podkręcający smak składnik. Dzięki sosom Heinz każde danie, zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno stanie się przepyszne.
Sprawdź, jak poprawnie segregować śmieci po grillu.
"Zwiększa ryzyko rozwoju chorób nowotworowych".
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Kaszanka to wyrób wędliniarski, który przybył do Polski około XVII wieku, prawdopodobnie z Niemiec i mimo upływu lat, wzbudza liczne kontrowersje. Jedni ją uwielbiają, inni nienawidzą. A 1 maja obchodzi swoje ogólnopolskie święto.
Sandra Hajduk postanowiła sprawdzić, z kim Polki i Polacy najchętniej usiedliby nad skwierczącą karkówką lub mięciutkim bakłażanem prosto z rusztu. Odpowiedzi przechodniów zaskakują.
Otwarcie sezonu grillowego wymaga szczególnej oprawy. Nie umknęło to uwadze Piotra Wojtasika. Reporter Dzień Dobry TVN poprosił uznanych kucharzy z Grecji, Francji i Włoch o wrzucenie na ruszt losowo wybranych produktów. Jak zakończyła się zabawa kołem smaków?
Jej tradycje sięgają dwudziestolecia międzywojennego. Plaża Rusałka to wyjątkowe miejsce, które każdego roku przyciąga tłumy warszawiaków i turystów. Z początkiem długiego weekendu na nadwiślańskie tereny zaczęli ściągać amatorzy kuchni Andrzeja Polana, pragnący skosztować aromatycznych potraw z grilla.
Sprawdź przepisy z kuchni Dzień Dobry TVN.
Piotr Wojtasik i Andrzej Sołtysik zaprosili nad Wisłę szefa kuchni Jaśka Kuronia, aktora Alana Andersza oraz muzyka Antka Smykiewicza, by wzięli udział w konkurencjach związanych z wiosennym gotowaniem na świeżym powietrzu. Kto zwyciężył grillowe rozgrywki?