Materiał promocyjny

Grillowane smakołyki Sebastiana Olmy. "To jest coś, co ja bym chciał zjeść na plaży"

Promos_wakacje
Wielu z nas nie wyobraża sobie wypoczynku na świeżym powietrzu bez pysznych dań z grilla. Wakacje to świetna okazja do próbowania nowych smaków, dlatego Sebastian Olma przygotował wyjątkowe specjały, które zachwycą każdego wielbiciela potraw z rusztu. Przekonajcie się sami!

Wyrafinowane dania z grilla

Kiełbasa, karkówka i kaszanka – to podstawa każdego udanego grilla. Są jednak sposoby na to, żeby dodać przygotowywanym na ruszcie potrawom odrobinę wyrafinowania. Sebastian Olma zdradził nam swoje sposoby na nieszablonowe dania z grilla i pokazał, jak przyrządzić prawdziwie królewską ucztę.

Grill daje nam wiele kulinarnych możliwości. Zawijając mięso w papier do pieczenia i folię aluminiową jesteśmy w stanie przygotować wiele fantastycznych potraw.

Możemy gotować z wykorzystaniem grilla, natomiast to jest trochę takie pieczenie

– zauważył Sebastian Olma.

Letni sezon kulinarny w pełni

Grill kojarzy nam się na ogół z daniami mięsnymi, jednak warto skorzystać z trwającego obecnie sezonu owocowego i położyć na ruszt letnie przysmaki, np. brzoskwinie.

Bardzo fajne połączenie owoców, czyli słodkiego z kwaśnym, z wytrawnym

- zaznaczył kucharz.

Schab wieprzowy plastry – grillowany schab z brzoskwinią w sosie miodowo-limonkowym z chili

Składniki:

  • Schab w plastrach x 1 kg
    • Sól w płatkach, chili, papryka w proszku (po 1 łyżce)
      • Brzoskwinia x 3 szt.
        • Cukier brązowy x 50g
          • Miód gęsty x 200 ml
            • Sok z limonki x 100 ml
              • Świeże chili x 1 szt.
                • Pomarańcza x 2 szt.

                  Przygotowanie:

                  Schab w plastrach dopraw do smaku solą w płatkach, papryką w proszku i płatkami chili, a następnie polej olejem z pestek winogron. Brzoskwinię przetnij na dwie połówki, od przeciętej strony posmaruj cukrem brązowym i połóż na płaskiego grilla, razem z wcześniej zamarynowanym schabem, grilluj z każdej strony około 5-6 minut.

                  W małej misce wymieszaj gęsty miód, sok z limonki i plastry świeżego chili.

                  Na talerzu ułóż kawałki grillowanego schabu, pocięte kawałki grillowanej brzoskwini i polej całość miodem, do dekoracji dodaj filety z pomarańczy.

                  Karkówka wieprzowa plastry – grillowana karkówka z kolorowymi pomidorkami, dymką i dressingiem balsamicznym

                  Składniki:

                  • Karkówka w plastrach x 1 kg
                    • Czosnek x 5 ząbków
                      • Sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie (po 1 małej łyżce)
                        • Olej roślinny x 100 ml
                          • Kolorowe pomidorki (żółte, czerwone, zielone) po 500 g
                            • Oliwa sezamowa x 1 małe opak.
                              • Prażony jasny sezam x 20 g
                                • Cebula dymka (paluch) x 2 pęczki
                                  • Gęsty sos balsamiczny x 1 małe opak.
                                    • Roszponka x 1 opak.

                                      Przygotowanie:

                                      Plastry karkówki nasmaruj dokładnie czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, następnie zalej olejem i odstaw na około 2 godz., aby mięso mogło się zamarynować. Karkówkę grilluj około 8-10 minut z każdej strony.

                                      Kolorowe pomidorki potnij na mniejsze kawałki, polej oliwą sezamową, posyp prażonym jasnym sezamem i ułóż na talerzu. Cebulkę dymkę drobno posiekaj i posyp nią pomidorki. Na koniec polej wszystko delikatnie sosem balsamicznym. Na wierzchu ułóż kawałek karkówki i udekoruj całość liśćmi roszponki.

                                      Polędwiczki wieprzowe – sałatka grecka z fetą i grillowaną polędwiczką marynowaną w kolorowym pieprzu

                                      Składniki:

                                      • Kolorowy pieprz w ziarnach x 100 g
                                        • Sól x 1 mała łyżka
                                          • Polędwiczka wieprzowa x 1 kg
                                            • Olej roślinny x 50 ml
                                              • Czerwone pomidory x 500 g
                                                • Zielony ogórek x 3 szt.
                                                  • Cebula czerwona x 3 szt.
                                                    • Oliwki czarne i zielone po 100 g
                                                      • Kolorowa papryka po 1 szt.
                                                        • Zioła prowansalskie x 2 duże łyżki
                                                          • Ser feta x 200 g
                                                            • Oliwa extra vergine x 100 ml
                                                              • Sól w płatkach maldon x 1 małe opak.

                                                                Przygotowanie:

                                                                Kolorowy pieprz utrzyj w moździerzu, posyp nim polędwiczkę wieprzową i dodaj szczyptę soli, polej mięso olejem roślinnym i grilluj około 7-8 minut z każdej strony.

                                                                Do metalowej miski dodaj pokrojone w kostkę czerwone pomidory, pokrojonego zielonego ogórka, cebulę czerwoną, oliwki, paprykę kolorową i zioła prowansalskie. Na koniec dodaj ser feta.

                                                                Ułóż warzywa w misce, polej je dobrą jakości oliwą z oliwek i posyp solą w płatkach.

                                                                Na wierzch sałatki ułóż pociętą polędwiczkę wieprzową.

                                                                Łopatka wieprzowa – pieczona na grillu w całości łopatka wieprzowa z ziołami, pieczoną marchwią i sosem BBQ

                                                                Składniki:

                                                                • Sól morska x 100 g
                                                                  • Oliwa z pestek winogron x 250 ml
                                                                    • Natka pietruszki x 1 pęczek
                                                                      • Rozmaryn x 100 g
                                                                        • Czosnek x 5 ząbków
                                                                          • Czarny pieprz w ziarnach x 20 g
                                                                            • Marchew czerwona x 1 kg
                                                                              • Miód x 50 ml
                                                                                • Sos BBQ x 100 ml

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  Zmiksuj w robocie kuchenny sól z oliwą, natką pietruszki, rozmarynem, czosnkiem i pieprzem do konsystencji „pesto”. Nasmaruj dokładnie łopatkę wieprzową i zawiń w pergamin, a następnie w folię aluminiową. Ułóż mięso na grillu, aby mogło się piec około 3-4 godz. w niższej temperaturze. Po tym czasie sprawdź, czy mięso jest miękkie - jeśli tak, wyjmij z foli i poczekaj aż lekko ostygnie, potnij na cienkie plastry.

                                                                                  Marchew dokładnie umyj, polej miodem i sosem BBQ, zawiń w papier, a następnie w folię i wstaw do pieczenia tak samo długo jak mięso, dzięki temu marchew będzie bardzo miękka.

                                                                                  Na talerzu ułóż kawałki pociętej marchwi, polej sosem BBQ i ułóż na wierzchu plaster mięsa. Łopatkę udekoruj świeżymi ziołami.

                                                                                  Mięso mielone z szynki – ćevapčići wieprzowe z grillowanymi warzywami, sosem ajvar i pitą

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • Mięso mielone z szynki x 1 kg
                                                                                    • Sól, pieprz czarny x 1 mała łyżka
                                                                                      • Czosnek x 5 ząbków
                                                                                        • Natka pietruszki x 1 mała
                                                                                          • Podsmażona cebula x 100 g
                                                                                            • Cukinia żółta i zielona po 1 szt.
                                                                                              • Papryka kolorowa po 1 szt.
                                                                                                • Bakłażan x 1 szt.
                                                                                                  • Cebula biała i czerwona po 2 szt.
                                                                                                    • Sos ajvar x 100 ml
                                                                                                      • Bułka pita x 5 szt.

                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                        Do mielonego mięsa z szynki dodaj sól, posiekany czosnek, natkę, pieprz i podsmażoną cebulkę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i nabijaj porcję mięsa na szaszłyk tak, aby się równomiernie rozchodziło.

                                                                                                        Cukinię, paprykę, bakłażana i cebulę potnij na plastry grubości 1 cm, dopraw solą oraz pieprzem i grilluj z każdej strony.

                                                                                                        Na talerzu ułóż gotowe szaszłyki, grillowane warzywa, sos ajvar i grillowaną pitę.

                                                                                                        Widzimy się w Dzień Dobry Wakacje! Na program zapraszamy w każdą sobotę i niedzielę od 9:00.

                                                                                                        Zobacz też:

                                                                                                        Pyszne i nietuzinkowe muffinki z majonezem

                                                                                                        Jak w prosty sposób przygotować pyszne knedle ze śliwkami?

                                                                                                        Poznaj zdrowy i prosty przepis na shake z masłem orzechowym

                                                                                                        Autor: Adrianna Kowalczyk

                                                                                                        Materiał promocyjny
                                                                                                        podziel się:

                                                                                                        Pozostałe wiadomości