Przepisy kulinarne

Grillowane smakołyki

W kuchni Dzień Dobry TVN Jan Kuroń przygotował dla nas dania na grilla. Doradził również, jakie mięso wybrać na grilla i jak grillować karkówkę, drób i ryby.

Steki z karkówki marynowane w cząbrze, musztardzie i czarnuszce

Składniki:
4 steki z karkówki (po 150 g)
2 łyżki musztardy
2 łyżeczki suszonego cząbru
łyżeczka pieprzu ziołowego
2 przeciśnięte ząbki czosnku
sól
pieprz

Przygotowanie:
W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Mięso przełóż do miski i przełóż do lodówki, najlepiej na noc. Całość dokładnie wymieszaj. Grilluj na mocno rozgrzanym węglu po 4 min. z każdej strony.

Polędwiczki z indyka w marynacie kreolskiej

Składniki:
800 g polędwiczki z indyka pokrojonej w plastry grubości kciuka
płaska łyżka curry
40 ml sosu sojowego jasnego
czubata łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
2 przeciśnięte ząbki czosnku
pieprz

Szaszłyki z dorsza w marynacie jogurtowej z kurkumą, chili i melisą

Składniki:
4 polędwiczki z dorsza (120–150 g)
400 g jogurtu – im gęstszy tym lepszy
1 przeciśnięty ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej świeżej melisy
1 posiekana drobno papryczka pepperoni
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
sok z 1/2 cytryny
sól
1 duża czerwona papryka
2 czerwone cebule
1 dojrzały ananas

Przygotowanie:
Rybę osusz dokładnie za pomocą ręczników papierowych, następnie pokrój mięso w sporą dwucentymetrową kostkę. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty jogurtowej.  Włóż do niej rybę i marynuj przez maksimum 2 godz. Pokrój pozostałe produkty, tj. paprykę, cebule oraz ananasa. Na patyczki szaszłykowe nabijaj naprzemiennie wszystkie składniki. Zakończ i rozpocznij rybą. Grilluj przez 3–4 min. z każdej strony na mocno rozgrzanym węglu.
Świetnie pasuje świeża kolendra do posypania.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
71
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0