Grillowane pyszności Kucharskiego

W kuchni Dzień Dobry Wakacje Piotr Kucharski przygotował pyszne grillowane dania. Pomagała mu nasza dziennikarka Katarzyna Olubińska.

Ziemniaki z kiełbasą i serem

Składniki:

kiełbasa sołtysa

500 g ziemniaków

100 g tartego sera cheddar

pęczek natki pietruszki

4 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki octu winnego

sól i pieprz

folia aluminiowa

olej rzepakowy

Przygotowanie:

Kiełbasę sołtysa grillować z obu stron, żeby się przyrumieniła i pokroić w plastry. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Arkusz folii aluminiowej złożyć trzykrotnie i lekko natłuścić olejem. Wyłożyć na to ziemniaki w plasterkach, dołożyć kiełbasę, jogurt, ser i skropić wszystko octem. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i dokładnie zawinąć. Opiekać na grillu przez około 15 minut. Jeśli ziemniaki są jeszcze twarde, opiekać dłużej.

Grillowana kiełbasa z salsa z pomidorów

Składniki:

kiełbasa sołtysa

500 g pomidorków

5 łyżek ketchupu dobrej jakości

2 łyżki sosu Worcestershire

1 łyżka musztardy

kilka kropli sosu tabasco

sok wyciśnięty z jednej cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

1 mała cebula, drobno posiekana

duża garść posiekanych liści oregano

duża garść posiekanych liści pietruszki

kiełbasa sołtysa

Przygotowanie:

Pomidory pokroić w kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami za wyjątkiem ziół i rukoli. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut. Następnie dodać zioła, wymieszać. Sałatkę podawać na liściach rukoli. Podawać z grillowaną kiełbasą.

Grillowana kiełbasa z balsamicznymi cebulkami

Składniki:

kiełbasa sołtysa

4 czerwone cebule

4 łyżki miodu

4 łyżki octu balsamicznego

łyżka posiekanego tymianku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Kiełbasę sołtysa naciąć z obu stron i opiec na grillu. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Każdą cebulę zapakować w osobny arkusz folii aluminiowej. Polać jedną łyżką miodu i octu balsamicznego. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Razem kiełbasą opiekać na grillu około 15-20 minut.

Grillowane ananasy z pieprzem

Składniki:

ananas

czerwony pieprz

olej rzepakowy

kilka plasterków czerstwej chałki

masło

Przygotowanie:

Ananasa obrać i pokroić na plasterki. Przyprawić czerwonym pieprzem i posmarować olejem. Grillować aż ananas będzie miękki. W tym czasie opiec też kromki chałki. Ciepłego ananasa pokroić w kostkę i wymieszać z 2-3 łyżkami masła. Doprawić większą ilością pieprzu. Pokrojonego ananasa wyłożyć na plasterki chałki i polać sosem, który powstał.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości