Materiał promocyjny

Grillowane potrawy

Joseph Seeletso, czyli popularny "Józek", serwuje dziś banany w boczku na grillu na dachu budynku, w którym znajduje się studio Dzień Dobry TVN. Członek Klubu Szefów Kuchni, elitarnej organizacji zrzeszającej najznamienitszych szefów kuchni w Polsce, zabiera nas w kulinarną podróż.

Grillowany na węglu łosoś z koperkiem, cytryną i oliwą z oliwek

Składniki:

1 cały filet z łososia (bez łusek)

1 główka posiekanego koperku

1 ząbek czosnku posiekanego

2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki

1 łyżka stołowa zdrobnionego koperku

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

1 łyżka stołowa pieprzu

1 pokrojona cytryna

Sól morska do przyprawienia

Przygotowanie:

Zrób kilka płytkich cięć po obu stronach filetu. Połóż koperek, główkę koperku, czosnek i pietruszkę na kwadratowej folii. Wśród nich połóż filet z ryby. Posyp solą, pieprzem i posiekanym koperkiem, skrop oliwa z oliwek. Połóż plaster cytryny na wierzchu. Grilluj przez 8-10 minut, przekręć zawiniętą w folię paczkę/kieszeń na drugą stronę w połowie czasu grillowania. Paczki mogą być przygotowane na 2 godziny przed i trzymane w lodówce.

Ruloniki Banino - bekonowe

4 obrane banany

4 łyżki stołowe żubrówki

8 plastrów bekonów

4 gałązki rozmarynu

Przygotowanie:

Włóż rozmaryn w każdego banana, a następnie marynuj w żubrówce przez 20 minut. Wyjmuj z żubrówki i zawiń każdego banana w 2 plastry bekonu. Skrop oliwą z oliwek i grilluj przez 2-3 minuty po obu stronach.

Mix grillowanych warzyw

Składniki:

4 wielkie czerwone cebule

8 boczniaków ostrygowatych

1 wiązka przyciętych szparagów

4 łyżki stołowe octu winnego

4 łyżki stołowe oliwy z oliwek

2 łyżeczki świeżych liści tymianku

Sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Przetnij cebule na połowy (od góry od dołu), obierz każdą polówkę cebuli, zostawiając końcówkę korzenną, aby umożliwić połówkom cebuli pozostanie nienaruszonymi podczas grillowania, pokrop warzywa równomiernie octem, oliwą z oliwek, solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Grilluj na średnim ogniu przez 5 minut.

Steki z karkówki wieprzowej ze słodko-kwaśną marynatą

Składniki:

2 kg steków z karkówki wieprzowej

Do marynaty:

1 czerwona cebula drobno posiekana

2 ząbki czosnku rozdrobnionego/zmiażdżonego

1 łyżka stołowa startego świeżego imbiru

1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego

125 ml soku ananasowego

2 łyżki stołowe sosu rybnego

4 łyżki stołowe puree z pomidorów

4 łyżki stołowe soku z limonki

2 łyżki stołowe miodu

6 łyżek stołowych słodkiego sosu tajskiego

Przygotowanie:

Włóż wszystkie składniki marynaty do garnka, doprowadź do wrzenia, a następnie duś na wolnym ogniu przez 10 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Wetrzyj w mięso 3 marynaty. Pozostaw resztę marynaty na fastrygowanie podczas grillowania. Grilluj na średnim ogniu przez 12-15 minut po obu stronach, do czasu zbrązowienia.

Pałeczki z kurczaka o cytrusowym smaku

Składniki:

8 pałeczek z kurczaka

Do marynaty cytrusowej:

1 posiekana palczatka cytrynowa

1 garść posiekanej melisy

3 posiekane cebule - dymki

1 łyżka stołowa kardamonu

125 ml mleczka kokosowego

1 starta przyprawa limonowa i sok

Sól i pieprz

1 posiekana zielona papryczka chilli

1 posiekany/zmiażdżony ząbek czosnku

Przygotowanie:

Włóż wszystkie składniki do blendera i miksuj do jednolitości. Gotuj na wolnym ogniu pałeczki z kurczaka w dużym garnku z osoloną woda przez 20 minut, następnie odcedź. W misce obtocz kurczaka w przygotowanej marynacie cytrusowej. Przykryj i pozostaw w lodówce przez godzinę. Grilluj na średnim ogniu przez 8-10 minut. Przypraw wedle uznania solą i pieprzem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości