Przepisy kulinarne

Grillowane potrawy

Joseph Seeletso, czyli popularny "Józek", serwuje dziś banany w boczku na grillu na dachu budynku, w którym znajduje się studio Dzień Dobry TVN. Członek Klubu Szefów Kuchni, elitarnej organizacji zrzeszającej najznamienitszych szefów kuchni w Polsce, zabiera nas w kulinarną podróż.

Grillowany na węglu łosoś z koperkiem, cytryną i oliwą z oliwek

Składniki:
1 cały filet z łososia (bez łusek)
1 główka posiekanego koperku
1 ząbek czosnku posiekanego
2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki
1 łyżka stołowa zdrobnionego koperku
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa pieprzu
1 pokrojona cytryna
Sól morska do przyprawienia

Przygotowanie:
Zrób kilka płytkich cięć po obu stronach filetu. Połóż koperek, główkę koperku, czosnek i pietruszkę na kwadratowej folii. Wśród nich połóż filet z ryby. Posyp solą, pieprzem i posiekanym koperkiem, skrop oliwa z oliwek. Połóż plaster cytryny na wierzchu. Grilluj przez 8-10 minut, przekręć zawiniętą w folię paczkę/kieszeń na drugą stronę w połowie czasu grillowania. Paczki mogą być przygotowane na 2 godziny przed i trzymane w lodówce.

Ruloniki Banino - bekonowe
4 obrane banany
4 łyżki stołowe żubrówki
8 plastrów bekonów
4 gałązki rozmarynu

Przygotowanie:
Włóż rozmaryn w każdego banana, a następnie marynuj w żubrówce przez 20 minut. Wyjmuj z żubrówki i zawiń każdego banana w 2 plastry bekonu. Skrop oliwą z oliwek i grilluj przez 2-3 minuty po obu stronach.

Mix grillowanych warzyw

Składniki:
4 wielkie czerwone cebule
8 boczniaków ostrygowatych
1 wiązka przyciętych szparagów
4 łyżki stołowe octu winnego
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2 łyżeczki świeżych liści tymianku
Sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
Przetnij cebule na połowy (od góry od dołu), obierz każdą polówkę cebuli, zostawiając końcówkę korzenną, aby umożliwić połówkom cebuli pozostanie nienaruszonymi podczas grillowania, pokrop warzywa równomiernie octem, oliwą z oliwek, solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Grilluj na średnim ogniu przez 5 minut.

Steki z karkówki wieprzowej ze słodko-kwaśną marynatą

Składniki:
2 kg steków z karkówki wieprzowej
Do marynaty:
1 czerwona cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku rozdrobnionego/zmiażdżonego
1 łyżka stołowa startego świeżego imbiru
1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego
125 ml soku ananasowego
2 łyżki stołowe sosu rybnego
4 łyżki stołowe puree z pomidorów
4 łyżki stołowe soku z limonki
2 łyżki stołowe miodu
6 łyżek stołowych słodkiego sosu tajskiego

Przygotowanie:
Włóż wszystkie składniki marynaty do garnka, doprowadź do wrzenia, a następnie duś na wolnym ogniu przez 10 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Wetrzyj w mięso 3 marynaty. Pozostaw resztę marynaty na fastrygowanie podczas grillowania. Grilluj na średnim ogniu przez 12-15 minut po obu stronach, do czasu zbrązowienia.

Pałeczki z kurczaka o cytrusowym smaku

Składniki:
8 pałeczek z kurczaka
Do marynaty cytrusowej:
1 posiekana palczatka cytrynowa
1 garść posiekanej melisy
3 posiekane cebule - dymki
1 łyżka stołowa kardamonu
125 ml mleczka kokosowego
1 starta przyprawa limonowa i sok
Sól i pieprz
1 posiekana zielona papryczka chilli
1 posiekany/zmiażdżony ząbek czosnku

Przygotowanie:
Włóż wszystkie składniki do blendera i miksuj do jednolitości. Gotuj na wolnym ogniu pałeczki z kurczaka w dużym garnku z osoloną woda przez 20 minut, następnie odcedź. W misce obtocz kurczaka w przygotowanej marynacie cytrusowej. Przykryj i pozostaw w lodówce przez godzinę. Grilluj na średnim ogniu przez 8-10 minut. Przypraw wedle uznania solą i pieprzem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
75
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0