Przepisy kulinarne

Grillowane piersi wg Anny Starmach

Ania Starmach zwyciężyła w konkursie „Gotuj o wszystko”, w którym szukaliśmy kobiety o niezwykłej wyobraźni kulinarnej. W tym tygodniu w kuchni dominuje kolor czerwony.

Grillowane piersi kurczaka faszerowane suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI:

2 podwójne piersi z kurczaka


suszone pomidory- słoiczek, około 150g


oliwa, 2-3 łyżki


PRZYPRAWY KAMIS:


Suszone Pomidory z Bazylią i czosnkiem


Bazylia


Musztarda francuska



Przygotowanie:

Lekko rozbić piersi z kurczaka, posypać przyprawami, ułożyć na nich pomidory, zawinąć w roladkę. Następnie odstawić na kilka godzin do lodówki. Piec około 20 minut na dobrze rozgrzanym grillu. Podawać z musztardą francuską i np. sałatką ze świeżych pomidorów.



Grillowane piersi kaczki w sosie truskawkowo żurawinowym

SKŁADNIKI:

4 piersi z kaczki


oliwa, 2-3 łyżki


Słoiczek żurawin


truskawki 300 g


PRZYPRAWY KAMIS:


Pieprz czarny młotkowany


Sól Morska w młynku


Ocet Balsamiczny



Przygotowanie:

Pierś kaczki posmarować oliwą, posolić, obtoczyć w pieprzu, piec na grillu około 20-25 minut. Truskawki pokroić w plasterki, wrzucic na patelnie, dodac odrobine octu balsamicznego i żurawiny, po 2 minutach ściągnać z ognia. Podawac razem z kaczką.



Faszerowane cukinie z grilla

Składniki:

4 małe cukinie


2 papryki: żółta i czerwona


3 pomidory


1 cebula


1 mały bakłażan


1 mozzarella


PRZYPRAWY KAMIS


Bazylia


Czosnek Suszony w płatkach



Przygotowanie:

Cukinie przekrój na pół i wydrąż środek. Cebulkę pokrój drobno przysmaż na oliwie, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, bakłażana, pomidory, duś około 7 minut. Wypełnij cukinię, posyp startą na tarce mozarellą. Połóż na grill i czekaj aż ser się rozpuści!



Papryka faszerowana

Składniki:

4 czerwone papryki


bakłażana


200 g mielonej karkówki


100 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku


czerwona cebula


3 pomidory


1 szklanka ugotowanego ryżu ( powinien być jeszcze twardy)


1 jajko


Łyżka masła


2 łyżki bułki tartej


PRZYPRAWY KAMIS:


Oregano


Zioła Prowansalskie


Sól Czosnkowa


Czosnek granulowany


Pieprz kolorowy w młynku



Przygotowanie:

Na oliwie przysmaż cebulkę, dodaj ryż i pokrojonego w kostkę bakłażana. W misce wymieszaj karkówkę, boczek, jajko. Dodaj ryz i pokrojone pomidory. Dodaj 2 łyżki bułki tartej i dopraw do smaku. Wypełnij farszem przekrojone na pół i pozbawione pestek papryki. Owiń w folię aluminiowa i piecz na grillu około 20 minut.



BANANY z malinami

SKŁADNIKI:

4 banany


Koszyczek malin


2 łyżki miodu


Brazowy cukier


2 łyżki masła


PRZYPRAWY KAMIS


Cynamon mielony



Przygotowanie:

Banany lekko rozetnij, do środka włóż odrobinę masła, cukier, posyp cynamonem. Połóż na grillu i poczekaj aż skórka zupełnie ściemnieje. Podawaj ze świeżymi malinami.



GRUSZKI z czereśniami

SKŁADNIKI:

2 gruszki


Migdały w płatkach


Brązowy cukier


PRZYPRAWY KAMIS:


Wanilia laska



Przygotowanie:

Gruszki przekrój na pół, pozbądź się środków, pestek. W ich miejsce włóż pozbawione pestek czereśnie. Posyp owoce cukrem, migdałami, dodaj odrobinę wanilii, zawiń w folie aluminiową i piecz na grillu aż gruszki zmiękną a czereśnie zaczną puszczać sok.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
71
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0