Grillowane oscypki i indyk z żurawiną. Przepisy Mikołaja Reya

Rey na zbiorach żurawiny
Żurawina jest doskonałym źródłem witamin A, E oraz C, a także witamin z grupy B. Dostarcza też spore ilości błonnika, karotenu i minerałów. Jest też świetnym dodatkiem do wielu dań. W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował: ciasteczka z jabłek z kokosem i żurawiną, sos cumberland, grillowane oscypki z żurawiną i indyka z żurawinami i kurkami! Smacznego.

Ciasteczka z jabłek z kokosem i żurawiną

Zobacz też: Jak przygotować ziemniaki w mundurkach?

Składniki:

  • 1 jabłko
    • 0,5 limonki lub cytryny
      • Puree z orzechów laskowych (miksowane orzechy laskowe z odrobiną wody)
        • Żurawina
          • wiórki kokosowe
            • Kawałki ulubionej czekolady

              Przygotowanie

              Pokrój jabłko w plastry o grubości około 5 mm i usuń środek z każdego plastra, aby usunąć rdzeń i nasiona. Skrop sokiem z limonki lub z cytryny.

              Smaruj plastry puree z orzechów laskowych po jednej stronie. Posyp kokosem, a następnie żurawiną i dodać kawałki czekoladowe. Gotowe do podania!

              Sos Cumberland:

              • Dżem lub galaretka z żurawiny 4 łyżki
                • chrzan tarty 2 łyżki
                  • czerwone porto 2 lub 3 łyżki
                    • sok z pół pomarańczy
                      • skórka otarta z pół pomarańczy
                        • Opcjonalnie: musztarda Dijon 1 łyżeczka

                          Wszystkie składniki wymieszać. Sos jest gotowy. Nadaje się do drobiu, wędlin (szczególnie dziczyzny), zimnych mięs.

                          Zobacz też: Sałatka ziemniaczana i inne szybkie dania na przyjście gości >>>

                          Grillowany oscypek z żurawiną:

                          • Oscypki (duże, małe)
                            • Dżem z żurawiny
                              • Opcjonalnie: plastry wędzonego boczku

                                Przygotowanie: Oscypki grillować na patelni grillowej, (jeśli z boczkiem to owinięty boczkiem), podać z dżemem z żurawin.

                                Indyk z żurawiną i kurkami:

                                • 1 filet z indyka pokrojony w eskalopki (kotlety o grubości około 1 cm/1,5cm)
                                  • 1 duża cebula
                                    • 1 duży ząbek czosnku
                                      • Świeże kurki (350g)
                                        • 40g masła + 10g masła
                                          • 70ml wywaru lub rosołu lub bulionu
                                            • garść żurawiny
                                              • Sól
                                                • Pieprz
                                                  • Ostra papryka
                                                    • Mąka pszenna
                                                      • Trochę oleju do smażenia
                                                        • Trochę świeżej nać pietruszki do udekorowania

                                                          Zobacz też: Czym jest cheat meal? Podstawowe zasady „oszukanego posiłku” >>>

                                                          Przygotowanie:

                                                          (Piekarnik rozgrzać do 170 stopni w trakcie smażenia)

                                                          Eskalopki obtoczyć dokładnie w mące. Krótko podsmażyć po dwóch stronach na gorącej patelni z odrobiną oleju.

                                                          Kurki równocześnie usmażyć na maśle (40g) na osobnej, dobrze rozgrzanej, patelni aż oddadzą wodę. Dodać posiekany w kosteczkę czosnek dokładnie wymieszać smażyć 30 sekund i zgasić ogień.

                                                          Zdjąć mięso z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia, na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, dodać usmażone kurki i żurawinę do cebuli, dodać trochę masła, dokładnie wymieszać i krótko smażyć na średnim ogniu. Dodać wywar i redukować na średnim ogniu przez 2 minuty.

                                                          Doprawić solą pieprzem i odrobiną ostrej papryki.

                                                          Położyć całość na eskalopkach w naczyniu żaroodpornym i piec około 15mn, zdjąć z pieca, udekorować drobno posiekaną natką pietruszki.

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości