Grill z cegły – jak go wbudować i o czym koniecznie trzeba pamiętać?

Grill z cegły, płomień ognia
©Daniela White Images / Getty Images
Źródło: Moment RF
Budowę prostego grilla ogrodowego można wykonać samodzielnie, a przy większych umiejętnościach zdecydować się nawet na skomplikowany projekt z miejscem na drewno, wędzarnią czy piecem chlebowym. Wszystko zależy od pomysłu, zasobów i umiejętności. Podpowiadamy, jak prawidłowo wykonać grill z cegły rozbiórkowej, klinkierowej oraz szamotowej.

Stworzenie przyjaznego miejsca do grillowania pozwoli na przygotowywanie większych porcji jedzenia na raz, a także znacznie ułatwi ten proces. Dodatkowo zyskamy ciekawie zaaranżowaną przestrzeń sprzyjającą prowadzeniu atrakcyjnego życia towarzyskiego w gronie znajomych i rodziny.

O czym warto pamiętać przy budowie ogrodowego grilla?

Wybierając miejsce na postawienie grilla, warto wybrać to znacznie oddalone od domu, by nie martwić się o dym dostający się do budynku. Powinien to być także w miarę możliwości zaciszny kąt w ogrodzie – osłonięty iglakami lub pergolą, by wiatr nie gasił ognia na palenisku. Istotny jest także wybór materiałów i stylu wykonania budowli – grill z cegły z wędzarnią lub jego podstawowa wersja z samym paleniskiem powinny przede wszystkim pasować do otoczenia, czyli elewacji domu i aranżacji ogrodu.

Podczas budowy warto pamiętać, by oprócz wybranego materiału zaopatrzyć się także w cegły szamotowe, które należy wbudować wokół paleniska, a więc w miejscu, które będzie nagrzewało się najbardziej. Cegły te są żaroodporne, co pozwala na zastosowanie ich w budowie kominków i pieców. Dlatego grill z cegły zbudowany w ten sposób będzie w pełni bezpieczny.

Ważne jest także przestrzeganie kilku zasad podczas budowy. Przede wszystkim nie wolno dopuścić, by powstający właśnie ceglany grill zamókł, dlatego zawsze przykrywamy go folią – aż do czasu, gdy będzie całkowicie gotowy. Nowo powstałe miejsce do biesiadowania powinno także schnąć odpowiednio długo – przyjmuje się, że zaprawa potrzebuje na to około 2-3 tygodni. Dopiero po tym czasie można po raz pierwszy rozpalać ogień.

Jak zbudować grill z cegły rozbiórkowej lub klinkierowej krok po kroku?

Przed przystąpieniem do budowy należy przygotować podłoże, wykonując wylewkę betonową. Kolejnym krokiem jest wybór projektu grilla z cegły i decyzja, czy powstanie palenisko otwarte, czy z okapem i kominem. Ten drugi ma wiele zalet – prezentuje się o wiele bardziej estetycznie, a także pozwala uniknąć sytuacji typowych podczas tradycyjnego grillowania, kiedy to dym co i rusz dostaje się gościom do oczu.

Podczas wyboru materiału warto kierować się preferowanymi wrażeniami wizualnymi. Grill z cegły klinkierowej będzie prezentował się elegancko, natomiast ten z cegły rozbiórkowej wprowadzi bardziej rustykalny, nawiązujący do dawnych lat styl . Koniecznie należy kupić także ruszt i palenisko wykonane ze stali kutej bądź kwasoodpornej, dopasowane do wymiarów konstrukcji. Ruszt powinien posiadać opcję ustawiania na różnych wysokościach. Dobrze by szuflada paleniska miała dziurki dla lepszego ciągu powietrza.

Jak wymurować grill? Cegły połączmy standardową zaprawą cementowo-wapienną. Budowę zaczynamy od podstawy, stawiając ściany wokół paleniska. Należy pamiętać o wykonaniu zbrojenia, a także pozostawieniu niewypełnionych spoin nad paleniskiem, by zamocować w tym miejscu proste kątowniki lub prowadnice – na nich będzie opierał się ruszt. Kiedy ścianki są gotowe, możemy zakończyć pracę, pozostawiając wersję bez zadaszenia. Możemy także kontynuować budowę grilla ogrodowego z cegły , tworząc funkcjonalny okap. Najlepiej zrobić to na bazie stożkowej formy z blachy, desek lub sklejki, na którą nakładamy zbrojenie w postaci siatki tynkarskiej. Pokrywamy ją zaprawą, formując skorupę o grubości co najmniej 5 centymetrów. Następnie usuwamy formę, a powierzchnię okapu pokrywamy wybranym materiałem.

Budowa grilla ogrodowego z cegły szamotowej

Podczas planowania budowy grilla warto rozważyć wykorzystanie cegły szamotowej. Jest ona wykonana z substancji ekologicznych i nie wywiera szkodliwego wpływu na środowisko oraz użytkowników. Jako materiał żaroodporny powszechnie używa się ją do budowy kominków – stąd wniosek, że murowany grill z cegły szamotowej to również doskonały pomysł. Szamot produkuje się metodą sypką i poddaje naciskowi pras, nadając mu odpowiednią twardość. Równe krawędzie i piaskowy kolor to główne atuty cegieł tego typu, zaraz po ich funkcjonalności i odporności na wysokie temperatury. Estetyczny grill z cegły szamotowej będzie się dobrze komponował z niemal każdą aranżacją ogrodu – od rustykalnej po nowoczesną.

Zobacz film: Pomysły na wakacyjną ucztę z grilla.

Zobacz film: Pomysły na wakacyjną ucztę z grilla. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

podziel się:

Pozostałe wiadomości