Materiał promocyjny

Greckie potrawy na święta

W kuchni DDTVN gościliśmy Annę Stoici-Nieprzecką, uczestniczkę "Gotuj o Wszystko", która niestety tuż przed finałem musiała pożegnać się z programem. Ania - z pochodzenia Greczynka - przygotowała typowe, greckie potrawy na święta. Smacznego!

„Keftedes” Greckie klopsiki

32 sztuki:

Około 1 kg chudej, dobrze zmielonej wołowiny lub mieszanka innych mięs

2 średnie starte cebule

2 zmiażdżone ząbki czosnku

50 g okruchów świeżego chleba lub jedna pokruszona bułka

2 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki

2 łyżki posiekanej świeżej mięty

2 rozmącone jajka

Sól, pieprz, oregano

Oliwa z oliwek do smarowania

Przygotowanie:

Do mielonego mięsa dodać wszystkie składniki, wymieszać dokładnie i wlać jajka. Połączyć. Zwilżonymi dłońmi formować tej samej wielkości kuleczki. Najlepiej podzielić mięso na kilka równych części: najpierw na dwa, potem cztery i tak dalej. W ten sposób wyjdzie równa ilość tzn. 32 sztuki. Nadziać po cztery na metalowe szpadki. Rozgrzać grill, posmarować go oliwą i zrumienić klopsiki na średnim ogniu, często obracając. W razie potrzeby smarować mięso oliwą. Podawać zawinięte w ciepły chleb pitta.

Domowy chleb pitta

Składniki:

500 g mąki pszennej

25 g drożdży

400 ml ciepłej wody

Łyżeczka soli

Olej słonecznikowy do posmarowania blachy

Przygotowanie:

W misce przygotuj zacier: wymieszaj drożdże z 4 łyżkami ciepłej (nie gorącej) wody i ze szczyptą cukru. Zostaw na 10-15 minut aż powstaną bąbelki. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, zrób zagłębienie i wlej drożdże. Dodając resztę wody wyrabiaj ciasto. Ugniataj je około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj kulę i włóż je do wysmarowanej olejem miski. Zostaw w ciepłym miejscu na około 1 godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość. Rozgrzej piekarnik do 260 stopni. Wyłóż ciasto na posypany mąką blat i wyrabiaj pięściami. Potem podziel na 8 równych części i zrób z nich kulki. Posyp mąką i zostaw na 15 minut. Po tym czasie każdą kulę rozwałkuj na 15 cm placki. Blachę posmaruj olejem słonecznikowym i wstaw na 5 minut do piekarnika. Na ciepłą blachę wykładaj po 3 placki i piecz około 6-7 minut aż wyrosną, ale będą blade. Po wyjęciu zostaw na kratce do ostygnięcia, ale przykryj ścierką, żeby nie stwardniały.

Pasztet świąteczny na wzór farszu do indyka „ Galopoula giemisti”

Składniki:

1 kg zmielonej cielęciny

1 cebula drobno posiekana

30 g masła

50 g orzeszków piniowych

Sok z małej pomarańczy

50 ml koniaku (brandy)

Lampka czerwonego wina (najlepiej słodkiego Mawrodafni)

30 g rodzynek

3 suszone morele pokrojone w kostce

1 łyżeczka koncentratu

100 g ryżu długoziarnistego

1 szklanki bulionu

1/2 kg obranych jadalnych kasztanów

Cynamon, tarte goździki, sól pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzać w garnku masło, zeszklić cebulę, dodać mięso i podsmażyć mieszając. Dodać orzechy piniowe, umyty ryż i podsmażamy. Podlać to koniakiem winem. Dodać koncentrat, pół szklanki bulionu i gotować jeszcze 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać do smaku sól, pieprz, pół łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczki goździków. Wsypać rodzynki, morele i kasztany. Nadzienie nakładamy do wysmarowanej oliwą brytfanki, zakrywamy i pieczemy około 20 min w temperaturze 180 stopni, zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 10 min. Farszu można użyć do nadziania indyka lub kurczaka.

Chleb Chrystusa „Christopsomo”

Składniki:

1 kg mąki pszennej

120 ml ciepłej wody

30 g drożdży

350 g cukru

500 ml ciepłego czerwonego wina (np. Imiglikos)

150 g rodzynek

150 g sparzonych włoskich orzechów, grubo posiekanych

5 suszonych moreli pokrojonych w kostkę

Skórka starta z 1 pomarańczy

Skórka starta z 1 mandarynki

50 g orzechów piniowych lub sparzonych i obranych migdałów

120 ml oliwy z oliwek

1,5 łyżeczki soli

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczki tartych goździków

Przygotowanie:

Przygotować zacier: cukier i drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej) wodzie. Zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 min. Do mąki dodać zacier i ciepłe wino. Wyrabiać aż ciasto stanie się jednolitą masą. Następnie powoli dolewać oliwę z oliwek wyrabiając tak długo aż ciasto ją wchłonie. Dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto. Ciasto przykryć czystą ściereczką i pozostawić przez około godzinę do wyrośnięcia. Oddzielić cześć ciasta (około 10%) na ulepienie krzyża, z reszty uformować dużą kulę. Blachę posmarować oliwą i posypać mąką. Ułożyć ciasto, zrobić na wierzchu nacięcie w kształcie krzyża. Przykryć i pozostawić na 30 min. Chleb powinien zwiększyć swoją objętość dwukrotnie. Z pozostałego ciasta lepimy dwa paski i przyklejamy na cieście. Można rozciąć je na końcach i zawinąć do góry. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy przez 12-15 min a następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy ciasto nie jest w środku mokre. Pod koniec pieczenia można posmarować chleb rozbełtanym jajkiem.

Tradycyjne kruche ciastka „Kourambiedes”

Składniki:

225 g miękkiego masła

50 g cukru pudru

1 żółtko

1 łyżka stołowa brandy (lub ouzo)

350 g pszennej mąki

115 g mielonych migdałów

Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Utrzeć masło z cukrem pudrem na białą puszysta masę. Ucierając dodać żółtko, brandy, na końcu mąkę i migdały. Wyrobić ciasto rękoma, powinno być miękkie i sprężyste. Ciasto pokroić na 24 równe kawałki. Z każdego kawałka uformować kulkę i spłaszczyć ją widelcem robiąc kratkę, można też zrobić inne kształty. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec ciastka 15 – 20 min, aż stwardnieją i lekko zbrązowieją. Zostawić do ostygnięcia. Na dużą blachę przesiać cukier puder i ułożyć ciasno ciastka tak, by powstała jedna warstwa. Posypać obficie cukrem pudrem i odstawić na 3-4 godziny. Ciastka trzeba przechowywać w zamkniętym pudełku nawet pół roku. Trzeba tylko pamiętać, żer muszą być pokryte cukrem. Ciastka przed posypaniem można posmarować wodą różaną.

HALVAS Ciasto z kaszy manny i migdałów

(przygotować wszystko przed rozpoczęciem tj. zetrzeć skórkę, wycisnąć sok itd.)

225 g miękkiego masła

225 g cukru pudru

6 rozdzielonych jajek

115 g drobnej kaszy manny

175 g mielonych migdałów (ja mielę sama niezbyt drobno), zamiast migdałów mogą być orzechy włoskie

Drobno otarta skórka i sok z 3 pomarańczy

Na syrop do polania:

50 ml wody

1 laska cynamonu

Drobno otarta skórka z 2 cytryn i sok

115 g cukru

Przygotowanie:

Okrągłą torownicę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło i cukier puder utrzeć na gładką masę. Dokładnie ubijając, wlewać po kolei żółtka. Dodać kaszę, mielone migdały, skórkę pomarańczową i sok. Połączyć składniki. Białka ubić na sztywno i ostrożnie połączyć z masą, dodając najpierw 1/3 a potem powoli resztę. Piec 50 min do godziny w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku aż kolor będzie złoty, a ciasto twardawe.

Syrop:

Do rondla wsypać cukier, wlać wodę i wrzucić laskę cynamonu. Gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Jak zacznie wrzeć gotować 4 min na dużym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z gazu i wrzucić skórkę z cytryny, dolać sok (przez sitko).

Ciasto po upieczeniu odstawić na 5 min, a potem ostrożnie wyjąć z tortownicy. Wierzch ciasta nakłuć w kilku miejscach cienkim szpikulcem (ja używam patyczka do szaszłyków). Z syropu cytrynowego wyjąć cynamon i podgrzać. Ciepłe ciasto polewać gorącym syropem. Zostawić do ostygnięcia.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"