Materiał promocyjny

Grecka kuchnia

Pobyt na greckiej wyspie gwiazd i ekipy "Dzień Dobry TVN" stał się inspiracją dla Josepha "Józka" eeletso, który zaserwował nam dania godne prawdziwego Greka. Podstawą greckiej kuchni są oczywiście oliwki, których dziś zdecydowanie nie zabrakło!

Oliwki z kolendrą i pomarańczami

Składniki:

2 szklanki oliwek Kalamata

Zest obrany z 2 pomarańczy

Segmenty wycięte z 2 pomarańczy

2 łyżki posiekanej kolendry

4 łyżki oliwy

Oliwki z daktylami i jabłkami

Składniki:

1 szklanka czarnych oliwek

2 łyżki posiekanych daktyli

2 łyżki uprażonych orzeszków ziemnych

1 czerwone jabłko bez ogryzka, pokrojone w kostkę

pieprz

Oliwki z burakiem i sosem balsamicznym

Składniki:

1 ugotowany i pokrojony w kostkę burak

1 posiekanej czerwonej cebuli

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka miodu

1 łyżeczka uprażonego sezamu

Przygotowanie:

Procedura do wszystkich przepisów: wymieszaj składniki i pozostaw do zamarynowania na godzinę.

Smażone przegrzybki z confit z oliwek i winogron

Składniki:

8 dużych przegrzebek

2 łyżki oliwy

sól i pieprz

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię z grubym dnem. Posmaruj przegrzebki oliwą, dopraw solą i pieprzem. Kiedy patelnia będzie gorąca, wrzuć na nią przegrzebki i smaż 30 sekund z każdej strony. Dodaj masło i smaż na rumiano jeszcze minutę.

Confit

Składniki:

100 g zielonych oliwek bez pestek

75 g winogron bez pestek

1 łyżka czerwonego octu winnego

1 łyżka cukru

Przygotowanie

Rozpuść cukier w occie winnym. Dodaj oliwki i winogrona, duś 30 minut, aż płyn wyparuje. Podawaj z przegrzebkami.

Pieczone pomidory z pastą z oliwek i wieprzowiną

Składniki:

4 steki z polędwiczki wieprzowej (po 100 g każdy)

2 roztrzepane jajka

4 łyżki posiekanych oliwek

4 łyżki startego parmezanu

4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Zamocz steki w jajku, zanurz w oliwkach wymieszanych z parmezanem i smaż na oliwie przez 4 minuty z każdej strony. Podawaj z

pieczonymi pomidorami.

Pieczone pomidory

Składniki:

4 pomidory

Pasta:

6 łyżek czarnych oliwek bez pestek

1 ząbek czosnku

2 łyżeczki bazylii

2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na pastę zmiksuj w robocie kuchennym. Pomidory pokrój na ćwiartki, wytnij twardą część, posmaruj pastą i piecz 10 minut w 180 stopniach.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości