Piotr Kucharski po raz kolejny w kuchni Dzień Dobry TVN. Tym razem podzielił się z widzami sprawdzonymi przepisami zarówno na dania słone, jak i słodkie przekąski. Wypróbujcie je w swoich domach.Idealnie upieczony kurczak
Składniki na idealnie upieczonego kurczaka:
Marynata:
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżeczka mielonej kolendry
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
Glazura:
- 100 g marmolady pomarańczowej
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki brązowego cukru
- łyżka sosu sojowego
- szczypta płatków chilli
Jak przygotować idealnie upieczonego kurczaka:
Kurczaka przekroić na połowę i rozłożyć na płasko. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią kurczaka. Zostawić do zamarynowania na minimum 30 minut lub na noc w lodówce.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Kurczaka ułożyć na kratce do pieczenia którą umieścić na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut.
W tym czasie wymieszać składniki na glazurę i wysmarować kurczaka z obu stron glazurą. Piec kurczaka jeszcze około 20 minut lub do momentu gdy wbita w nóżki sonda/termometr pokażą 75 st. C.
Przed podaniem kurczaka jeszcze raz posmarować glazurą.
Sałatka z polędwicą wołową
Składniki na sałatkę z polędwicą wołową:
- 300 g polędwicy wołowej
- klarowane masło do smażenia
- czosnek, rozmaryn, tymianek
- sól
Sałatka:
- 2 mini sałaty rzymskie
- czerwona cebula
- pęczek rzodkiewki
- pędy groszku
Sos:
- 4-5 filetów anchovis
- łyżka kaparów
- 3 łyżki majonezu
- łyżka śmietany
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
Jak przygotować sałatkę z polędwicą wołową:
Rozgrzać klarowane masło na patelni.
Polędwicę przyprawić solą i ułożyć na patelni. Obsmażyć z każdej strony.
Zmniejszyć temperaturę pod patelnią. Polędwicę dobrze doprawić pieprzem.
Dodać świeże masło, czosnek i zioła. Polędwicę polewać masłem z ziołami.
Termometrem sprawdzić temperaturę i zdjąć z patelni gdy temperatura w środku będzie 54 st. C.
Zdjąć z patelni i zostawić na 4-5 minut aby mięso odpoczęło.
W tym czasie wymieszać składniki na sałatkę.
Składniki na sos zmiksować i wymieszać z sałatką i ułożyć na deseczce, obok ułożyć pokrojoną w plasterki polędwicę.
Tarta malinowa z włoska bezą
Składniki na tartę malinową z włoską bezą:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
Malinowe wypełnienie:
- 700 g mrożonych malin
- 300 ml wody
- 2 łyżki żelatyny
Włoska beza:
- 360 g cukru
- 80 ml wody
- 6 dużych białek
Jak przygotować tartę malinową:
Na stolnicę wyłożyć pokrojone na kawałki masło, cukier i mąkę.
Posiekać wszystko nożem żeby się połączyło, następnie końcówkami palców szybko wymieszać żeby powstałą kruszonka. Zrobić dołek i wbić jajka. Dokładnie połączyć i przez chwilę zagnieść żeby składniki się połączyły.
Zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut żeby się schłodziło.
Następnie rozwałkować i ułożyć w formie do tarty.
Na cieście ułożyć papier do pieczenia, obciążyć np. fasolą i ponownie wstawić do lodówki na 20 minut żeby ciasto się schłodziło.
Następnie upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20 minut. Następnie zdjąć papier z fasolą i dopiec ciasto przez 10-15 minut.
Gdy ciasto się piecze w rondelku zagotować maliny z wodą. Gotować przez chwilę, następnie dodać żelatynę i ją rozpuścić.
Odstawić do schodzenia. Lekko tężejącą wylać na spód od tarty.
Beza włoska: wodę z cukrem umieścić w rondelku i zagotować. Okazjonalnie mieszać i rozpuszczać kryształki. Termometrem kontrolować temperaturę, przestać gotować gdy syrop osiągnie 121 st. C, odstawić na 30 sekund żeby przestało się gotować. W trakcie gotowania syropu ubić białka na sztywno. Dalej ubijając dodawać powoli syrop. Gdy dolejemy cały, dalej ubijać jeszcze przez około 15 minut na wolnych obrotach. Bezę wyłożyć na tartę i wstawić do piekarnika na 20 minut lub przypalić palnikiem cukierniczym.
Cannoli
Składniki na cannoli:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- żółtko
- łyżeczka kakao
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- 20 g cukru pudru
- 30 g masła, bardzo miękkiego
- 5 łyżek słodkiego wina
- olej do smażenia
Serek:
- 3 opakowania serka ricotta (3 x 250 g)
- 125 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- skórka z cytryny (najlepiej niewoskowanej)
- 40 g startej gorzkiej czekolady
- cukier puder do posypania
Jak przygotować cannoli:
Składniki na ciasto dokładnie wyrobić w robocie kuchennym przez kilka minut. Następnie przełożyć do woreczka i odstawić na około godzinę na blacie żeby ciasto odpoczęło.
Ciasto podzielić na trzy części. Dwie ponownie schować do woreczka. Jedną z części rozwałkować bardzo cienko, najlepiej w wałkownicy do makaronu.
Ciasto złożyć kilkukrotnie i ponownie rozwałkować. Czynność powtórzyć kilkukrotnie.
Podczas ostatniego wałkowania rozwałkować jak najcieniej. Czynność powtórzyć z resztą ciasta.
Następnie wyciąć okręgi o średnicy około 9 cm.
Owinąć wokoło stalowych rurek, miejsce zachodzenia ciasta zlepić przy pomocy białka.
Rozgrzać olej do smażenia do temperatury 175 st. C i usmażyć cannoli aż zrobią się chrupiące i złoto-brązowe.
Krem: ricottę odsączyć na drobnym sitku i odstawić na godzinę. Następnie wymieszać z cukrem i skórką z cytryny. Bitą śmietanę ubić i wymieszać z serkiem. Kremem nadziewać rurki.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy
Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Mateusz Łysiak
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"