Przepisy kulinarne

Gotujemy się na plażę

Przed nami wakacje, to już ostatni moment by doprowadzić naszą sylwetkę do "plażowego wyglądu". Czy w ciągu kilku tygodni jakie nam zostały jesteśmy jeszcze w stanie coś zmienić? O radę poprosiliśmy dietetyka i trenera gwiazd Jacka Bilczyńskiego.

Śniadanie
Kasza jaglana z jagodami Goji, sezamem i orzechami na słodko


Składniki:
½ szklanki kaszy jaglanej Sante
1 łyżeczka Ksylitolu Sante
2 łyżki stołowe jagód Goji Sante
2 łyżeczki sezamu Sante
1 łyżka orzechów laskowych Sante
200 ml napoju sojowego Alpro
szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną umieścić na sitku, opłukać zimną wodą, a następnie przelać wrzątkiem. Umieścić w naczyniu i zalać podwójną objętością gorącej wody, dodać napój sojowy, ksylitol i gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Jagody Goji oraz orzechy laskowe posiekać. Wymieszać z ciepłą kaszą, dodać cynamon oraz sezam i pozostawić na 2-3 minuty. Podawać ze szklaną zimnego napoju sojowego.

Kaloryczność: 414 kcal
Białko: 12 g
Węglowodany: 60 g
Tłuszcz: 14 g

Lunch/Obiad
Racuchy z masłem orzechowym


Składniki:
60 g płatków owsianych Sante
1 łyżka otrębów pszennych Sante
2 łyżeczki mąki żytniej Sante
3 płaskie łyżeczki masła orzechowego Sante
3 białka jaj
1/2 zielonego jabłka
3 łyżeczki Ksylitolu Sante
2 łyżeczki siemienia lnianego Sante
50 ml gazowanej wody mineralnej
szczypta soli himalajskiej Sante

Przygotowanie:
Połowę płatków owsianych zmielić w blenderze, wymieszać z mąką, otrębami, siemieniem lnianym i pozostałą częścią płatków owsianych. Dodać obrane ze skórki i utarte jabłko. Ksylitol rozpuścić w 50 ml gazowanej wody mineralnej i dodać do pozostałych składników. Białka jaj odrobinę posolić i ubić na pianę. Wszystkie składniki wymieszać wtłaczając możliwie dużo powietrza. Z powstałej masy smażyć niewielkie racuchy. Smażenie powinno odbywać się bez tłuszczu na teflonowej patelni lub na odrobinie oleju kokosowego. Na ciepłe racuchy nakładać niewielkie porcje masła orzechowego.

Kaloryczność: 453 kcal
Białko: 19 g
Węglowodany: 56 g
Tłuszcz: 17 g

Kolacja
Krem z czerwonej soczewicy z orzechami i dynią

Składniki:
80 g czerwonej soczewicy Sante
2 łyżki orzechów włoskich Sante
2 łyżki pestek dyni Sante
1 ząbek czosnku
szczypta soli himalajskiej Sante oraz pieprzu
3-4 listki świeżej bazylii

Przygotowanie:
Soczewicę gotować w lekko osolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie dodać bazylię, posiekany czosnek oraz szczyptę pieprzu i zmiksować na gładką, gęstą masę przy użyciu blendera. Orzechy oraz pestki dyni drobno posiekać i posypać gotowy, ciepły krem. Udekorować listkiem bazylii.

Kaloryczność: 395 kcal
Białko: 25 g
Węglowodany: 40 g
Tłuszcz: 15 g

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
89
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0