Przepisy kulinarne

Gotuj o wszystko. Kuchnia chińska

Co tym razem zainspirowało zwyciężczynię 1. edycji konkursu "Gotuj o wszystko"? Zobacz kolejną odsłonę kuchni inspirowanej sztuką w Dzień Dobry TVN. Wypróbuj przepisów Ani na: zupę kukurydzianą z krabem, pierożki wonton, kurczaka z orzeszkami na ostro oraz piersi z kaczki z ostrą papryką i mandarynkami.

ZUPA KUKURYDZIANA Z KRABEM

Składniki:


300 g kukurydzy w puszce


300 g mięsa z krabów


1 białko


1 łyżka oleju sezamowego


1l bulionu drobiowego


1 łyżka jasnego sosu sojowego


1 łyżka drobno pokrojonego świeżego imbiru


1 łyżeczka cukru


1 łyżka mąki kukurydzianej + 1 łyżka wody


Pieprz/sól


Cebulka dymka



Przygotowanie:


Zagotuj bulion, dodaj kukurydzę, gotuj przez chwilę. W międzyczasie wymieszaj białko z olejem sezamowym, odstaw. Do bulionu dodaj sos sojowy, cukier, mąkę zmieszaną z wodą, sól, pieprz, wymieszaj i wrzuć rozdrobnione mięso kraba. Po chwili wlej do zupy cienkim strumieniem białko zmieszane z olejem. Gotuj przez chwilę na małym ogniu, podawaj z drobno pokrojoną cebulką.



PIEROŻKI WONTON

Składniki:


250 g ciasta na pierożki wonton


500 ml oleju z orzeszków ziemnych


400 g mięsa z krewetek (bez skorupek)


100 g mielonej wieprzowiny


1 łyżka posiekanego imbiru


1 pokrojona papryczka Chili


Sól/pieprz


2 x cebulka dymka


1 łyżka cukru


1 białko


1 łyżka oleju sezamowego



Przygotowanie:


Farsz: mięso wieprzowe wymieszaj z pokrojonymi krewetkami, dodaj imbir, Chili, cebulkę, cukier, białko, olej, dopraw solą i pieprzem. Na każdy kawałek ciasta kładź łyżkę farszu, zlepiaj tak abyś otrzymał małą ‘’sakiewkę’’. Smaż pierożki przez około 3 min na rozgrzanym oleju. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym.



KURCZAK Z ORZESZKAMI NA OSTRO

Składniki:


500 g piersi z kurczaka


4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych


100 g prażonych orzeszków ziemnych


3 suszone czerwone Chili


2 łyżki ciemnego sosu sojowego


1 łyżka cukru


2 łyżki bulionu


2 ząbki czosnku drobno posiekane


1 cebulka dymka, pokrojona


1 łyżka pokrojonego drobno imbiru


1 łyżka oleju sezamowego


1 łyżka białego octu chińskiego



Przygotowanie:


Kurczaka drobno pokrój. Rozgrzej wok (lub duży garnek) wlej do niego olej z orzeszków, dodaj Chili, imbir, wrzuć kurczaka, smaż chwilę. Następnie dodaj orzeszki, sos sojowy, bulion, cukier, sól, pieprz, czosnek, ocet, smaż około 5 minut, pod sam koniec dodaj olej sezamowy i cebulkę. Podawaj z ryżem.



PIERSI KACZKI Z OSTRĄ PAPRYKĄ I MANDARYNKAMI

Składniki:


4 piersi z kaczki


4 mandarynki


100 g cukru


100 ml wody


100 ml soku z mandarynek


Sok wyciśnięty z limonki


1 papryczka Chili


1 czerwona papryka


Cebulka dymka


2 łyżki sosu rybnego


2 łyżki mąki


Świeża mięta


1 łyżka suszonych płatków papryki


1 łyżeczka słodkiej papryki


sól



Przygotowanie:


Zagotuj wodę z cukrem. Wrzuć do niej drobno pokrojoną skórkę z 2 mandarynek. Gotuj około 10 minut na małym ogniu. Na patelnie wlej sok z mandarynek i sok z limonki, sos rybny, wrzuć paprykę, Chili, zagotuj, dodaj cząstki mandarynek, gotuj 30 sekund, następnie ściągnij z ognia. Kaczkę obtocz w mące wymieszanej z odrobiną soli, papryką i płatkami papryki. Piersi smaż około 7 min z każdej strony, podawaj pokrojone na plastry z sosem i świeżą miętą i cebulką.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
47
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0