Gotuj jak szef kuchni. Poznaj przepisy na ulubione Dania Sebastiana Olmy

Zastanawiasz się, co przygotować na obiad lub uroczystą kolację? Gotuj jak Sebastian Olma. Poznaj jego przepisy, za które "dalby się pokroić". Zobacz, jak przygotować sałatkę z łososiem, krewetki z patelni, risotto z borowikami i grzyby z patelni.

Sałatka z gotowanym łososiem, miksem świeżych sałat, owocami i dressingiem cytrynowym

Składniki na sałatkę z łososiem

  • miks świeżych sałat (rukola, roszponka, karbowana zielona, radichio, masłowa) po 1 szt.
    • świeże zioła (kolendra, pietruszka, bazylia) po 1 pęczku małym
      • pomarańcza - 3 szt.
        • grejpfrut - 3 szt.
          • cytryna - 3 szt.
            • mandarynka - 3 szt.
              • żółtka - 5 szt.
                • cukier - 100g
                  • olej z pestek winogron - 200 ml
                    • sok z cytryny - 50 ml
                      • sól i pieprz - do smaku
                        • filet łososia bez skóry - 1 szt.
                          • limonka - 8 szt.
                            • koperek - 1 pęczek

                              Przygotowanie sałatki z łososiem

                              Świeże sałaty oraz zioła umyj pod zimną bieżącą wodą, połóż na papierowy ręcznik i zostaw aby pozbyć się nadmiaru wody. Cytrusy za pomocą noża obierz ze skóry następnie potnij na cienkie plastry. W misce wymieszaj żółtka dodając do nich cukier, następnie podczas mieszania dodawaj stopniowo olej z pestek winogron, gdy sos będzie miał gęstą konsystencje dodaj do niego sok z cytryny oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.

                              Filet łososia potnij na małe kawałki po 100 g, posyp solą, pieprzem, tartą limonką i posiekanym koperkiem. Nastaw garnek z wodą, użyj tacki do gotowania na parze lub jeśli jej nie masz to zwykłe sitko wystarczy. Połóż na nie łososia i przykryj na około 12-15 minut.

                              Na talerzu ułóż porwany rękami mix sałat razem z ziołami, polej go dressingiem cytrynowym, ułóż cytrusy i kawałki ugotowanego na parze łososia.

                              Sebastian Olma

                              Krewetki z patelni w sosie winnym z pietruszką i pomidorkami

                              Składniki na krewetki z patelni

                              • 0,5 l olej do smażenia
                                • pomidorki cherry żółte i czerwone po 100g
                                  • 1 kg krewetek black tiger"
                                    • czosnek w ząbkach - 5 szt.
                                      • białe wino - 300 ml
                                        • ziemne masło - 100g
                                          • natka pietruszki - 50g
                                            • sól i pieprz – do smaku

                                              Sposób przygotowania krewetek z patelni

                                              W małym rondelku zagrzej olej, gdy będzie miał temp. Około 160 st. C. włóż pomidorki cherry na gałązce i smaż kilka sekund aż skórka z nich lekko nie pęknie, następnie przełóż na papier i gdy ostygną zdejmij skórkę.

                                              Krewetki oczyść z pancerza zostawiając głowy (nadadzą one aromatyczny smak). Na patelni zagrzej olej dodaj krewetki i całe ząbki czosnku. Smaż kilka minut z każdej strony, gdy nabiorą ładnego różowego koloru dodaj białe wino, odparuj a następnie zimne mało i posiekaną natkę pietruszki. Na koniec dodaj sól w płatkach i świeżo mielony pieprz.

                                              Na talerzu ułóż porcję krewetek, polej sosem i udekoruj pomidorkami.

                                              Sebastian Olma

                                              Risotto z borowikami i parmezanem

                                              Składniki na risotto z borowikami

                                              • szalotka - 5 szt.
                                                • czosnek - 5 ząbków
                                                  • olej do smażenia - 1 łyżka
                                                    • świeże borowiki - 500g
                                                      • ryż do risotto - 1 kg
                                                        • białe wino - 200 ml
                                                          • wywar - 1 l
                                                            • zimne masło - 100g
                                                              • ser parmezan - 200g
                                                                • natka pietruszki - 50g

                                                                  Sposób przygotowania risotto z borowikami

                                                                  Szalotkę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż w rondelku na oleju aż się delikatnie zrumieni. Dodaj pokrojone w kostkę świeże borowiki i smaż na małym ogniu około 5 minut, dodaj ryż Arborio i smaż jeszcze kilka minut. Następnie podlej białym winem i odparuj cały płyn, stopniowo dodawaj wywar grzybowy lub warzywny i mieszaj, gotuj na małym ogniu około 12-15 minut aż ryż nie będzie al dente. Pod koniec gotowania dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, tarty ser parmezan i posiekaną natkę pietruszki.

                                                                  Sebastian Olma

                                                                  Smażone na patelni borowiki z sosem grzybowym i żółtkiem

                                                                  Składniki na borowiki z patelni

                                                                  • 0,5 kg pieczarek
                                                                    • olej do smażenia
                                                                      • 10 ząbków czosnku
                                                                        • szalotka cebula - 6 szt.
                                                                          • mały pęczek natki pietruszki
                                                                            • sól, pieprz – do smaku
                                                                              • 0,5 l wywaru mięsnego
                                                                                • 1 kg świeżych borowików
                                                                                  • 50 g klarowanego masła
                                                                                    • 50 g tymianku
                                                                                      • żółtko - 5 szt.

                                                                                        Sposób przygotowania smażonych borowików

                                                                                        Sos grzybowy

                                                                                        Pieczarki potnij na małe kawałki, podsmaż na oleju na bardzo mocny złoty kolor, dodaj posiekany czosnek, szalotkę oraz natkę pietruszki. Smaż wszystko razem około 5 minut, dodaj do gotowania wywar mięsny i odparuj o połowę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przecedzony wywar delikatnie zmiksuj robotem ręcznym aż pojawi się piana.

                                                                                        Świeże borowiki potnij na małe kawałki, podsmaż na klarowanym maśle na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek, szalotkę i tymianek. Dopraw grzyby do smaku solą oraz pieprzem.

                                                                                        Na talerzu ułóż porcję smażonych grzybów, na środek włóż jedno surowe żółtko, posyp je kasztanami jadalnymi i polej powstałą pianą z grzybów.

                                                                                        Sebastian Olma

                                                                                        Zobacz też:

                                                                                        Autor: Jola Marat

                                                                                        Źródło: Sebastian Olma

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości