Przepisy kulinarne

Gotowanie z dzieckiem

Prawidłowe żywienie dzieci to niełatwa sztuka. Często brakuje nam pomysłów jak zachęcić je do zjedzenia wartościowego posiłku albo spróbowania nowych potraw i warzyw. W studiu aktorka Ewa Gawryluk razem ze swoją córka Marysią i Katią Roman Trzaską, właścicielką szkoły gotowania dla dzieci "LIttle Chef", zdradziły nam niezbędne wskazówki dotyczące żywienia dzieci.

Francuskie tosty

Składniki dla jednej osoby:
1 jajko
1/4 szklanki mleka
2 ok. 2 cm kawałki chałki, może być kilkudniowa
Szczypta cynamonu
1/8 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1/2 łyżki masła

Sposób przygotowania:
Roztrzep jajko z mlekiem i dodaj cynamon, cukier i wanilię. Wymieszaj, aż cukier się rozpuści.Na patelni rozgrzej masło.Zanurzaj kawałki chałki w mleku, aż zrobi się miękka. Smaż na patelni na lekko złoty kolor z dwóch stron. Jeżeli robisz wiekszą porcję rozgrzej piekarnik do 100 °C i rozłóż gotowe tosty na blasze w piekarniku, by utrzymać temperaturę.

Wycinanie ciasteczka z okienkiem

Składniki:
90 gramów miękkego masła
1/2 szklanki cukru
1 duże jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 1/2 szklanki maki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Kolorowe landrynki ok. 15 sztuk.

Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania foremek do ciasteczek. Poszukaj dużych foremek i jak najmniejszych. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celcjusza. Przygotuj blachę do pieczenia i połóż na niej papier do pieczenia (wtedy Twoje ciastka łatwo się odkleją). Wymieszaj masło i cukier, aż zmienią kolor na jasnożółty (najlepiej robi się to mikserem) następnie dodaj jajko i wanilię i ponownie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj te składniki do miski z masłem i jajkiem i wymieszaj, aż wszystko pięknie się połączy. Jeżeli wydaje ci się, że ciasto jest zbyt klejące, by dać się rozwałkować dodaj trochę mąki (ale nie za dużo). Uformuj placek z ciasta, zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej. 1 godzinę. W ten sposób ciasto stwardnieje i będzie łatwiejsze do rozwałkowania. Włóż landrynki do torebki plastikowej i zawiń w ściereczkę (by się nie rozprysły) i zmiażdż tłuczkiem, wałkiem do ciasta lub małą patelnią. Nie musisz miażdżyć na pył - wystarczą średniej wielkości kawałki. Po godzinie wyjmij ciasto, oprósz blat mąką, połóż ciasto na blacie i posyp je odrobiną mąki. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 1 cm (ma wyglądać jak gruby placek). Teraz wreszcie możesz użyć foremek;) Najpierw wytnij duże ciastko, w środku wytnij wzorek mniejszą foremką. Przenieś ciasto na blachę. Zostaw niewielki odstęp między ciasteczkami. W środku ciasteczka ułóż kawałki landrynek. Piecz około 10 – 12 minut. Mniejsze ciasteczka mogą się piec krócej. Wyjmij je, gdy będą lekko brązowe na brzegach. PAMIĘTAJ, by uważać wyjmując ciasteczka z piekarnika. Najlepiej poproś o pomoc dorosłego.
Poczekaj, aż ciastka ostygną. Witrażyk z landrynek zastyga dłużej.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
46
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0