Materiał promocyjny

Gotować każdy może…

Tomek Woźniak ma dwa życiowe motta. Po pierwsze uważa, że każdy potrafi gotować, musi tylko odnaleźć to w sobie. Po drugie nie lepszego sposobu na spędzanie wolnego czasu z przyjaciółmi niż gotowanie. Dlatego w wolnym czasie uprawia fooding.

Zdjęcie: Michał Wargin / East News

W kuchni Dzień Dobry TVN spotkał się z Anną Bosak, która jest nie tylko utalentowaną aktorką i tancerką, ale także pasjonatką kulinariów. Zobacz, co wyniknęło z ich kulinarnej współpracy!

Buraczki domowe z serem kozim

Przepis na 4 porcje| czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

1 słoik buraczków domowych Smak

200 g sera koziego

1 łyżka chrzanu tartego Smak

otarta skórka z cytryny

garść rukoli lub roszponki

2 łyżki oliwy

sól

pieprz

Sposób przygotowania:

Odcedzone buraczki pokrój na plasterki o grubości 1 cm. Ułóż na talerzu, następnie posyp pokruszonym serem kozim. Polej chrzanem wymieszanym ze skórką cytrynową, oliwą i posyp rukolą. Na koniec dopraw solą i pieprzem, tak jak lubisz!

Tagliatelle z krewetkami

Przepis na 4 porcje czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

1x 500 g opakowanie makaronu tagliatelle

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

2 łyżki Oliwek zielonych Smak

2 łyżki Oliwek czarnych Smak

2 łyżki Kaparów Smak

8 Pomidorów suszonych Smak

1 chilli

20 dużych krewetek tygrysich (mogą być mrożone)

1 pęczek pietruszki

250 g sera risotta

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron we wrzątku zgodnie instrukcją na opakowaniu. Postaraj się, aby był al’dente, czyli półtwardy – taki smakuje najlepiej. W tym czasie na patelni podsmaż na oliwie wyciśnięty czosnek oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę.Wrzuć odcedzone i posiekane drobno oliwki, kapary oraz suszone pomidory pokrojone w paski. Podsmażaj całość przez 3-4 minuty, aż powstanie lekki sos. Następnie wrzuć posiekane chilli (usuń pestki jeśli nie lubisz ostrych potraw), dodaj rozmrożone i obrane krewetki i smaż przez kolejne 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i wymieszaj całość z odcedzonym makaronem. Dodaj ser ricotta i przełóż na talerze!

Grillowany kurczak z salsą!

Przepis na 2 porcje| czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

2 piersi z kurczaka (oczyszczone)

garść pomidorów koktajlowych

1 łyżka Oliwek zielonych SMAK

1 łyżka Oliwek czarnych SMAK

1 łyżka Kaparów SMAK

kilka listków mięty

4 łyżki oliwy z oliwek

garść rukoli (lub innej dostępnej sałaty)

2 łyżki Marchwi sałatkowej SMAK

Sposób przygotowania:

Piersi dopraw solą i pieprzem, natrzyj oliwą i usmaż na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Smaż przez 5-6 minut z każdej strony aż mięso zacznie łatwo odchodzić. W tym czasie przygotuj salsę krojąc drobno pomidory oraz oliwki. Wymieszaj całość w miseczce z kaparami, posiekaną miętą i oliwą. Dopraw solą i pieprzem tak jak lubisz. Na koniec wymieszaj rukolę z marchwią i skrop oliwą. Podawaj grillowaną pierś z kurczaka z obfitą porcją salsy i garścią rukoli. Do dania możesz podać również kuskus z miodem, orzechami i rodzynkami, pycha!

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości