Materiał promocyjny

Góralska kuchnia prosto z Krupówek

Góralska kuchnia
Góralska kuchnia
Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" gościliśmy "szalone ciotki" Jagny Marczułajtis. Przekonajcie się jak smakuje prawdziwa, góralska kuchnia!

Łosoś z kawiorem( specjalność Józi Marejrczyk)

Składniki:

  • Łosoś, cały z głową i ogonem, średni 4-5 kg
    • Włoszczyzna
      • Liść laurowy
        • Ziele angielskie
          • Cytryny 4-5
            • Sól
              • Oliwki zielone nadziewane papryką
                • Majonez twardy
                  • Kawior czerwony
                    • Świeży koper- dużo
                      • Cukier puder
                        • Kwasek cytrynowy
                          • Półmisek podłużny dostosowany wielkością do ryby
                            • Garnek do gotowania ryb

                              Sposób przygotowania

                              Rybę należy oporządzić odcinając głowę oraz ogon. Przy użyciu specjalnych kombinerek do wyciągania ości usunąć z ryby 32 ości. Przygotować garnek do gotowania ryb. Rybę należy gotować w wywarze z włoszczyzny z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu rybę należy ostudzić i wyeksponować na podłużnym półmisku. Z majonezu i kopru przygotować sos, którym polany zostanie łosoś. Całość przystrojona powinna być czerwonym kawiorem, oliwkami oraz cytrynami.

                              Autor: Marek Węgrzyn

                              Źródło: Dzień Dobry TVN

                              Materiał promocyjny
                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości