Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" gościliśmy "szalone ciotki" Jagny Marczułajtis. Przekonajcie się jak smakuje prawdziwa, góralska kuchnia!

Łosoś z kawiorem( specjalność Józi Marejrczyk)

Składniki:

  • Łosoś, cały z głową i ogonem, średni 4-5 kg
  • Włoszczyzna
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Cytryny 4-5
  • Sól
  • Oliwki zielone nadziewane papryką
  • Majonez twardy
  • Kawior czerwony
  • Świeży koper- dużo
  • Cukier puder
  • Kwasek cytrynowy
  • Półmisek podłużny dostosowany wielkością do ryby
  • Garnek do gotowania ryb

Sposób przygotowania

Rybę należy oporządzić odcinając głowę oraz ogon. Przy użyciu specjalnych kombinerek do wyciągania ości usunąć z ryby 32 ości. Przygotować garnek do gotowania ryb. Rybę należy gotować w wywarze z włoszczyzny z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu rybę należy ostudzić i wyeksponować na podłużnym półmisku. Z majonezu i kopru przygotować sos, którym polany zostanie łosoś. Całość przystrojona powinna być czerwonym kawiorem, oliwkami oraz cytrynami.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
90
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0