Gorąco? Te potrawy i napoje cię ochłodzą!

To najgorętszy weekend tego lata, bo nad Polskę napłynęło afrykańskie powietrze i przyniosło ze sobą upały. Gdy z nieba leje się żar, marzymy tylko o ochłodzie i nie chce się nam spędzać długich godzin w kuchni, przygotowując posiłki. Monika Goździalska, uczestniczka pierwszej edycji programu "MasterChef", radzi jak przetrwać upały i zdradza swoje przepisy na lekkie dania i odżywcze koktajle, których przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu. Polecamy zwłaszcza chłodnik z rzodkiewki i zileonego ogórka, carpaccio z cukinii i koktaj potas!

Carpaccio z cukinii

Składniki:

3 małe cukinie

sok z połowy cytryny

150g sera Feta

50 g parmezanu

oliwa z oliwek

5 sztuk suszonych pomidorów z zalewy

redukcja balsamiczna

pęczek koperku

sól

pieprz

Przygotowanie:

Cukinię myjemy i osuszamy, a następnie obieraczką do warzyw ścinamy cieniutkie plasterki układamy na talerzu. Polewamy oliwą z oliwy i skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy pokruszoną fetą i parmezanem. Dodajmy pokrojone suszone pomidory i posiekany koperek. Polewamy delikatnie redukcją balsamiczną.

Chłodnik z rzodkiewki, zielonego ogórka i pieczonej papryki

Składniki:

2 duże kefiry

1 mała śmietana 30 %

1 pęczek rzodkiewki

1 duży zielony ogórek

1 papryka

natka pietruszki

szczypiorek

parę listków świeżej mięty

dwa ząbki czosnku

papryczka chilli

Przygotowanie:

Rzodkiewkę myjemy – ścieramy na tarce na małe wiórki. Ogórka obieramy i również ścieramy na małe wiórki. Cała paprykę myjemy – wkładamy do piekarnika na opcji grill temp.180.C

Gdy skórka będzie jakby przypalona, wyjmujemy i wkładamy do miseczki z zimną wodą, obieramy i ściągamy skórę kroimy na cienkie plasterki. Kefir mieszamy ze śmietaną dodajemy warzywa – czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy koper, odrobinę posiekanego chilli szczypiorek i natkę. Mieszamy doprawiamy solą i pieprzem.

Grzanki razowe z pomidorami i kozim serem

Składniki:

3 bułki razowe

4 pomidory

pęczek bazylii

2 ząbki czosnku

ser kozi pleśniowy

suszone pomidory

karczochy z zalewy

oliwa

1 mały bakłażan

papryczka chilli

Przygotowanie :

Pomidory myjemy i parzymy - obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Suszone pomidory w małe paseczki, karczochy kroimy również na drobne paseczki. Bakłażana myjemy, kroimy na plasterki i posypujemy solą oraz pieprzem. Układamy na rozgrzanej patelni grillowej, gdy jest gotowy dokładamy do reszty składników. Ser kozi kroimy na plasterki i grillujemy na patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do warzyw. Do wszystkiego dodajemy oliwę, sól, pieprz i posiekaną bazylię. Pokrojoną bułkę podpiekamy w piekarniku. Układamy na niej warzywa z miski, a na wierzchu układamy plasterek sera koziego.

Sód – uzupełnienie w upały

Łosoś Teriyaki na liściach szpinaku

Składnik:

300 g świeżego łososia

2 ząbki czosnku

Sos teriyaki

świeży imbir

200 świeżego szpinaku

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Czosnek i imbir kroimy w drobną kosteczkę, następnie mieszamy z sosem teriyaki. Łososia myjemy i osuszamy kroimy na w grubsze paski. Wkładamy do sosu i zostawiamy na 15 min. Na rozgrzanym oleju, układamy łososia z marynaty –smażymy około 2 min z każdej ze stron. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekany czosnek oraz liście świeżego szpinaku.

Sól oraz pieprz – mieszamy około 4 min. Układamy na talerzu, na wierzchu układamy łososia.

Koktajl Potas

Składniki:

2 zmrożone lekko kiwi

1 zmrożony lekko grejpfrut

1 banan

Przygotowanie:

Parę listków świeżej mięty. Sok z połowy cytryny. Owoce obieramy, wkładamy do miksera, dodajemy miętę i sok z cytryny.

Koktajl Magnez

Składniki:

1 pomarańcza

1 opakowanie jeżyn

1 melon

1 opakowanie porzeczki czerwonej

1opakowanie ananasów

1 papryczka chilli

1 banan

Przygotowanie:

Owoce myjemy – wszystkie wkładamy do miksera i miksujemy

Na końcu dodajemy odrobinę posiekanego chili.

Nawadnianie

Woda, plasterki ogórka, plasterki cytryny i odrobina posiekanej papryczki chilli.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości