Gorąca para w kuchni

Lekko, smacznie i przede wszystkim zdrowo! W kuchni Dzień Dobry TVN, dobrana para, Andrzej Polan i Anna Nowak-Ibisz zaproponowali kilka propozycji dań gotowanych na parze! Skorzystacie z ich przepisów?

Pierogi na parze z wiśniami

Składniki:

łyżeczka sody oczyszczonej

kilogram drylowanych wiśni

300 ml gęstej śmietany

kilogram mąki

400 ml kefiru

szczypta soli

jajko

Przygotowanie:

Kefir łączymy z jajkiem, dokładnie mieszamy, dodajemy sodę i makę w takie ilości aby ciasto miało konsystencję sprężystą i elastyczną. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty lub wycinamy kółka, wypełniamy farszem i zlepiamy pierogi, parujemy około 5 minut. Podajemy ze śmietaną lub koglem moglem.

Krem karmelowy

Składniki:

puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

puszka mleka skondensowanego słodzonego

200 g serka śmietankowego

cukier wanilinowy

50 g cukru

6 jajek

Przygotowanie:

Cukier karmelizujemy i wylewamy do naczyń w których będziemy przygotowywać krem. Pozostałe składniki miksujemy na gładką, jednolitą masę i wylewamy do naczyń, każde przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do garnka i parujemy około 40 minut.

Kurczę parowane z makaronem i warzywami

Składniki:

mięso mielone z dwóch udźców kurczaka

opakowanie makaronu cannelloni

100 g kurek

pęczek cebuli dymki

100 g oscypka

sól, pieprz

2 łyżki masła klarowanego

tymianek świeży, lubczyk świeży

100 g orzechów pinii

6 polskich pomidorów

Przygotowanie:

Na patelni przesmażamy cebulę dodajemy kurki, chwilę smażymy i zdejmujemy z patelni. Łączymy przestudzone z mielonym mięsem drobiowym, dodajemy przyprawy, starty oscypek i tymianek świeży oraz lubczyk . wszystko dokładnie mieszamy i farszem napełniamy rurki makaronowe, układamy na folii aluminiowej i wstawiamy do garnka na parowanie. Parujemy około 30 minut. Podajemy z przesmażonymi pomidorami i posypujemy orzechami orzechami pini.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości