Golonka, krupnik i gołąbki, czyli tradycja w kuchni

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował: golonkę na buraczkach z chrzanem, krupnik gryczany z boczniakami, modre gołąbki z wołowiną oraz chleb czosnkowy. Dość hamburgerów, sushi i pizzy. Tradycyjna kuchnia smakuje najlepiej!

Golonka na buraczkach z chrzanem

Składniki:

2-4 golonki w siatce bez skóry i kości

pęczek włoszczyzny

2-3 liście laurowe

1-2 ziarna ziela angielskiego

6 średnich ugotowanych buraków

2 ogórki kiszone

100 ml śmietany 18%

sól i pieprz

chrzan do smaku

sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Golonki ugotować w wodzie z dodatkiem włoszczyzny oraz liścia laurowego i ziela angielskiego.

Buraczki pokroić w kostkę i wymieszać z ogórkami startymi na tarce o grubych oczkach. Wymieszać ze śmietaną i chrzanem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciepłe golonki podawać na zimnej sałatce. Buraczki można podgrzać.

Krupnik gryczany z boczniakami

Składniki:

marchewka

korzeń pietruszki

mały kawałek selera

2 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

4 łyżki masła

2 ziemniaki

filet z piersi kurczaka

100 g kaszy gryczanej

200-300 g boczniaków

3 litry wywaru drobiowego

koperek

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Marchewką, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę. Razem z zielem angielskim i liściem laurowym przesmażyć na 2 łyżkach masła w dużym garnku. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki. Zalać wywarem i dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i kaszę. Boczniaki pokroić w paski i podsmażyć na maśle. Dodać do zupy. Gotować aż kasza będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

Modre gołąbki z wołowiną

Składniki:

Gołąbki:

główka czerwonej kapusty

200 g ryżu

cebula

300 g warzyw korzeniowych

jajko

sól, pieprz

Sos:

cebula

łyżeczka oleju

200 g mielonej wołowiny

łyżeczka ostrego curry

pół łyżeczki mielonego kuminu

100 ml przecieru pomidorowego

Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Z kapusty wyciąć głąb i gotować w dużym garnku. Gdy zewnętrzne liście są miękkie zdejmować po kolei i wystudzić. Ryż ugotować. Cebulę razem ze startymi na tarce o grubych oczkach warzywami poddusić na patelni. Następnie wymieszać z ryżem, jajkiem solą i pieprzem. Z liści kapusty odciąć zgrubienia, Nakładać farsz i zawijać. Układać w garnku wyłożonym liśćmi kapusty i dusić na wolnym ogniu aż kapusta będzie miękka. W tym czasie podsmażyć posiekaną cebulę na oleju z dodatkiem curry i kminku. Dodać wołowinę i smażyć przez 10-15 minut. Dodać przecier pomidorowy, przyprawić sola i pieprzem. Dusić jeszcze przez chwilę.

Gołąbki podawać z sosem.

Chleb czosnkowy

Składniki:

10 g drożdży

400 ml wody

600 g mąki pszennej typ 750

łyżeczka soli

główka upieczonego czosnku w łupinach

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać drożdże ze 100 ml wody. Dodać 100 g mąki, wymieszać i odstawić na około 30–60 min, aby powstał szybki zaczyn.W tym czasie na suchej patelni podprażyć płatki owsiane, aż nabiorą złotego koloru. Odstawić do ostygnięcia i zalać resztą wody, aby zmiękły. Gdy zaczyn jest gotowy, wymieszać go z resztą składników z wyjątkiem czosnku na jednolitą masę. Wyrabiać ręką w misce przez kilka minut, aż ciasto będzie jednorodne i elastyczne. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 1½–2 godz. do pierwszego wyrastania. Można skrócić ten czas, ustawiając miskę z ciastem w ciepłym miejscu. Z doświadczenia wiem jednak, że im ciasto dłużej wyrasta, tym smaczniejsze i bardziej puszyste pieczywo. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi objętość Jeśli zwiększy ją potrójnie lub nawet poczwórnie, to nie jest to błąd, a wręcz przeciwnie.Czosnek wycisnąć z łupin i lekko rozdusić widelcem. Dodać do ciasta i ponownie je zagnieść. Keksówkę o wymiarach 24–26 cm nasmarować masłem i przełożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 1–1½ godz. do garowania. Podobnie jak wcześniej proces ten można skrócić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220ºC i zaparować.Ciasto naciąć u góry. Wstawić keksówkę do piekarnika, zaparować i piec około 40–45 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z piekarnika, a następnie z foremki, odstawić na kratkę do studzenia, aby odparował.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości