Materiał promocyjny

Gołąbki, kotlety na kiju i klopsy

W naszej kuchni w piątek rządzi Andrzej Polan, który przygotował menu na najbliższy weekend. "Zaszalejemy z mięsem mielonym", bo Polacy lubią mielone - mówił mistrz Polan. Skorzystajcie z jego przepisów na gołąbki z ziemniakami, pieczeń z mięsa mielonego i kotlety na kiju z pęczakiem i warzywami. Jak myślicie, kKto szkolił Andrzeja Polana? :) Lubicie gołąbki?

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Gołąbki z ziemniakami, pieczeń z mięsa mielonego

Składniki:

1 kapusta włoska

4 ziemniaki

2 cebule

100 g sera parmezan

przyprawa do potraw

olej do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę włoską parzymy w wodzie i zdejmujemy liście. z liście odcinamy białe grube unerwienia. Ziemniaki kroimy w kostkę i przesmażamy z cebulą na oleju. Do przesmażonych ziemniaków z cebulą dodajemy pokrojoną w paski część środkową kapusty. Wszystko razem mieszamy, smażymy aż masa zacznie nam się sklejać. Na koniec dodajemy ser, doprawiamy przyprawą do potraw, koperkiem. Farsz wykładamy na liście i zwijamy gołąbki. Zabieramy się za pieczeń:

1 kg mięsa mielonego np. wieprzowego

3 jajka

200 g sera parmezan

200 g bułki paryskiej

mleko do wymoczenia bułki

bułka tarta

skórka z 1 cytryny

gałka muszkatołowa

przyprawa do potraw

20 g masła

100 g wina białeg

Przygotowanie:

do mięsa dodajemy wymoczoną w mleku bułkę, ser, jajka, pokrojoną bazylię, startą skórkę z cytryny. mieszamy wszystko razem na jednolitą masę, doprawiamy przyprawą do potraw, gałką muszkatołową. Masę wykładamy do formy wysypanej bułką tarą i pieczemy. Po upieczeniu z powstałego sosu i odrobiny wina białego przygotowujemy sos zagotowując wszystko razem i dodając na koniec zimne masło.

Kotlety na kiju z pęczakiem i warzywami

Składniki:

1 kg mięsa mielonego

3 jaja

100 g jogurtu naturalnego

kminek mielony

przyprawa do potraw

1 cebula

olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Mięso łączymy z przesmażoną cebulą, jajkami, jogurtem. Doprawiamy kminkiem oraz przyprawą do potraw. Wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę. Mięso dzielimy na porcje, każdą kształtujemy na rulon i nabijamy go na patyki do szaszłyków. Takie kotlety na kiju obsmażamy z każdej strony i dopiekamy w piekarniku.

300 g kaszy pęczak

100 g cebuli

włoszczyzna suszona

50 g sera parmezan

50 g masła

rosół z kury

olej do smażenia

Przygotowanie:

Wszystko razem smażymy chwilę i podlewamy rosołem z kury. Dodajemy włoszczyznę i mieszamy cały czas gotując na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy ser parmezan i masło. Kotlety podajemy z kaszą i sałatką z kiszonych warzyw.

300 kapusta kiszona

2 ogórki kiszone

1 cebula

1 papryka świeża

Przygotowanie:

Z tych warzyw przygotowujemy sałatkę i odstawiamy ją, by się przegryzła.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości