Gołąbki z kaszą, soczewicą i pulpetami, duszona wołowina z kapustą, cebularze, tarta jesienna z leczo, czyli kolejna kuchnia na weekend. Andrzej Polan kolejny raz udowodnił, że nic nikomu nie musi się marnować i z powodzeniem możemy gotować na spory zapas. Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News
Gołąbki z kaszą, soczewicą i pulpetami
Składniki:
kapusta włoska
500 g mięsa mielonegp wieprzowego
100g sera żółtego
jajko
2 łyżki bułki tartej
seler naciowy
300 g kaszy gryczanej
150 g boczku wędzonego
2 cebule
4 marchewki
2 pory
2 papryki świeże
przyprawa do potraw
rosół z kury
majeranek
natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso mielone łączymy z bułką tartą, jajkiem i tartym serem. Doprawiamy przyprawą do potraw. Kapustę gotujemy w wodzie, ściągamy liście, odcinamy zgrubiałe białe nerwy. Środek pozostawiamy na obiad niedzielny. Jedną cebulę podsmażamy na patelni dodajemy boczek, chwilę smażymy i dodajemy kaszę. W trakcie podlewamy rosołem z kury. Na pół twardą kaszę łączymy z ugotowaną soczewicą, pokrojoną w kostkę połową marchewki, selerem i natką pietruszki. Doprawiamy przyprawą do potraw, majerankiem i natką pietruszki. Farszem wypełniamy liście kapusty, każdy owijamy dodatkowo paskiem z pora. Pozostałą marchewkę, cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy na patelni. Na podsmażone warzywa układamy gołąbki, pulpety, wszystko podlewamy rosołem z kury i dusimy około 40 minut. Gołąbki podajemy w duszonych warzywach z pulpetami.
Duszona wołowina z kapustą
Składniki:
800 g mięsa wołowego
4 cebule
Kapusta włoska,
3 marchewki
Seler naciowy
500 g ziemniaków
Olej do smażenia
Przyprawa do potraw
Rosół z kury
Natka pietruszki
Przygotowaniwe:
Mieso kroimy w średnią kostkę. Podobnie kroimy cebulę i kapustę, która nam pozostała. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso partiami na złty kolor. Doprawiamy przyprawą do potraw. Warzywa obieramy i kroimy, łączymy z mięsem i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy rosołem z kury i wstawiamy do piekarnika na min. 1.5 godziny.
Cebularze
Składniki:
300 g mąki
200 g mleka
20 g drożdży
Jajko
30 ml oleju
4 cebule
40 g masła
Przyprawa do potraw
Tymianek
300 g sera żółtego
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w niedużej ilości mleka ciepłego i odstawiamy. mąkę łączymy z pozostałym mlekiem, jajkami, olejem i podrośniętymi drożdżami. wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. odstawiamy do wyrośnięcia. Cebulę przesmażamy na miękko na maśle dodajemy przyprawę do potraw, tymianek. Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, każdą rozwałkowujemy na grubość 0.5 cm i na środku kładziemy farsz cebulowy. Posypujemy serem żółtym i pieczemy.
Tarta jesienna z leczo
Składniki:
400 g mąki
200 g masła
4 żółtka
100 g sera tartego
Przyprawa do potraw
Cukinia
3 szt papryki świeżej
2 cebule
Pomidory cherry
100 g smalcu
Bułka tarta
Przygotowanie:
Z mąki, masła, żółtek, sera oraz łyżki przyprawy do potraw przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy aby chwilę odpoczęło. rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę, smarujemy jajkiem i wypiekamy na złoty kolor. w garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę i przesmażamy. następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę, po chwili paprykę. chwilę wszystko smażymy i na koniec dodajemy pomidory oraz cukinię. doprawiamy przyprawą do potraw. leczo wykładamy na podpieczony placek, posypujemy serem i ponownie wstawiamy do piekarnika na krótkie zapieczenia.
Podpłomyki z sosem pomidorowym
Składniki:
500 g mąki
280 g wody
sól
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto o lekkiej konsystencji. dzielimy na małe kulki jak orzechy i każdą rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. pieczemy z obu tron na suchej patelni do momentu aż pojawią się ciemne plamki.
Składniki:
1 kg pomidorów
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
Przyprawa do potraw
Śmietana kwaśna
Przygotowanie:
Na oliwie przesmażamy czosnek, dodajemy pokrojone pomidory i dusimy. doprawiamy przyprawą do potraw. Sos na koniec miksujemy. podpłomyki podajemy z sosem pomidorowym i śmietaną.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"