Przepisy kulinarne

Gołąbki inaczej - z kaszą i soczewicą

Gołąbki z kaszą, soczewicą i pulpetami, duszona wołowina z kapustą, cebularze, tarta jesienna z leczo, czyli kolejna kuchnia na weekend. Andrzej Polan kolejny raz udowodnił, że nic nikomu nie musi się marnować i z powodzeniem możemy gotować na spory zapas.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Gołąbki z kaszą, soczewicą i pulpetami

Składniki:
kapusta włoska  
500 g mięsa mielonegp wieprzowego  
100g sera żółtego      
jajko          
2 łyżki bułki tartej      
seler naciowy       
300 g kaszy gryczanej       
150 g boczku wędzonego   
2 cebule           
4 marchewki
2 pory           
2 papryki świeże       
przyprawa do potraw
rosół z kury
majeranek
natka pietruszki

Przygotowanie:
Mięso mielone łączymy z  bułką tartą, jajkiem i tartym serem. Doprawiamy przyprawą do potraw. Kapustę gotujemy w wodzie, ściągamy liście, odcinamy zgrubiałe białe nerwy. Środek pozostawiamy na obiad niedzielny. Jedną cebulę podsmażamy na patelni dodajemy boczek, chwilę smażymy i dodajemy  kaszę. W trakcie podlewamy rosołem z kury. Na pół twardą kaszę łączymy z ugotowaną soczewicą, pokrojoną w kostkę połową marchewki, selerem  i natką pietruszki. Doprawiamy przyprawą do potraw, majerankiem i natką pietruszki. Farszem wypełniamy liście kapusty, każdy owijamy dodatkowo paskiem z pora. Pozostałą marchewkę, cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy na patelni. Na podsmażone warzywa układamy gołąbki,  pulpety, wszystko podlewamy rosołem z kury i dusimy około 40 minut. Gołąbki podajemy w duszonych warzywach z pulpetami.

Duszona wołowina z kapustą
Składniki:
800 g mięsa wołowego           
4 cebule
Kapusta włoska,
3 marchewki          
Seler naciowy          
500 g ziemniaków        
Olej do smażenia
Przyprawa do potraw
Rosół z kury
Natka pietruszki

Przygotowaniwe:
Mieso kroimy w średnią kostkę. Podobnie kroimy cebulę i kapustę, która nam pozostała. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso partiami na złty kolor. Doprawiamy przyprawą do potraw. Warzywa obieramy i kroimy, łączymy z mięsem i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy rosołem z kury i wstawiamy do piekarnika na min. 1.5 godziny.

Cebularze
Składniki:
300 g mąki           
200 g mleka           
20 g drożdży          
Jajko          
30 ml oleju          
4 cebule         
40 g masła           
Przyprawa do potraw
Tymianek
300 g sera żółtego 

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w niedużej ilości mleka ciepłego i odstawiamy. mąkę łączymy z pozostałym mlekiem, jajkami, olejem i podrośniętymi drożdżami. wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. odstawiamy do wyrośnięcia.  Cebulę przesmażamy na miękko na maśle dodajemy przyprawę do potraw, tymianek. Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, każdą rozwałkowujemy na grubość 0.5 cm i na środku kładziemy farsz cebulowy. Posypujemy serem żółtym i pieczemy.

Tarta  jesienna z leczo

Składniki:
400 g mąki           
200 g masła           
4 żółtka        
100 g sera tartego      
Przyprawa do potraw
Cukinia        
3 szt papryki świeżej      
2 cebule           
Pomidory cherry  
100 g smalcu           
Bułka tarta

Przygotowanie:
Z mąki, masła, żółtek, sera oraz łyżki przyprawy do potraw przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy aby chwilę odpoczęło. rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę, smarujemy jajkiem i wypiekamy na złoty kolor.  w garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę i przesmażamy. następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę, po chwili paprykę. chwilę wszystko smażymy i na koniec dodajemy pomidory oraz cukinię. doprawiamy przyprawą do potraw. leczo wykładamy na podpieczony placek, posypujemy serem i ponownie wstawiamy do piekarnika na krótkie zapieczenia.

Podpłomyki z sosem pomidorowym
Składniki:
500 g mąki           
280 g wody           
sól

Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto o lekkiej konsystencji. dzielimy na małe kulki jak orzechy i każdą rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. pieczemy z obu tron na suchej patelni do momentu aż pojawią się ciemne plamki.

Składniki:
1 kg pomidorów      
1 ząbek czosnku           
4 łyżki oliwy          
Przyprawa do potraw
Śmietana kwaśna

Przygotowanie:
Na oliwie przesmażamy czosnek, dodajemy pokrojone pomidory i dusimy. doprawiamy przyprawą do potraw. Sos na koniec miksujemy. podpłomyki podajemy z sosem pomidorowym i śmietaną.


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
67
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0