Uprawa goji. Praktyczne wskazówki jak uprawiać jagody goji

Łyżka z jagodami goi
Fot: Luisella Sem,EyeEm / gettyimages.com
Uprawa goji to w Polsce coraz powszechniejsze zjawisko. Jak hodować te jagody? Przeczytaj poradnik pełen praktycznych wskazówek.

Content: Jagody goji (wymawiamy ‘godżi’) to nazwa wzięta z języka chińskiego. Spolszczona wersja, którą słyszymy zwłaszcza w mowie potocznej, to jagoda goja. Uprawa tych roślin jest coraz bardziej popularna, ponieważ są one niezwykle zdrowe. Oprócz swoich zbawiennych wartości odżywczych słyną również z zastosowania w kosmetyce. Stanowią składniki balsamów, toników czy kremów przeciwzmarszczkowych. Można oczywiście kupić jagody goji w sklepie, ale warto postawić na własnoręczną hodowlę. Czy uprawa jagód goji w Polsce jest możliwa? Jak najbardziej!

Goja – uprawa, cięcie i pielęgnacja

Jeżeli zdecydujesz się na uprawę jagód goji, to zapamiętaj poniższe wskazówki. Będą użyteczne!

· Gatunek ten lubi nasłonecznione i ciepłe stanowisk a, szczelnie osłonięte od wiatru;

· Uprawa goji powinno odbywać się na żyznej i umiarkowanie wilgotnej glebi e o odczynie lekko kwaśnym;

· Pielęgnacja jagody goji nie jest trudna – roślina dobrze znosi upały, mrozy, suszę, a nawet zanieczyszczone powietrze.

Uprawa goji w ogrodzie może być założona z sadzonek już wczesną wiosną. Jednak warto posadzić jagodę jesienią, gdyż zapewni to większy wzrost roślin w kolejnym sezonie. W przypadku, gdy sadzimy kilka krzewów, należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniego odstępu - zalecany dystans to 100 cm. W rok po zasadzeniu należy wykonać formujące cięcie. Uprawa goji w dużej mierze polega na przycinaniu . Śmiało możemy skracać zbyt długie pędy - dzięki temu rośliny lepiej plonują. Krzaki ciąć należy wczesną wiosną. Warto również pamiętać o ściółkowaniu podłoża, co znacznie ograniczy straty wody i obecność chwastów.

Jeżeli szukasz rośliny, której hodowla jest prosta, powinna zainteresować cię właśnie goja. Jej uprawa i pielęgnacja jest łatwa – rośliny wiele wytrzymają i doskonale reagują na stosowanie nawozów . Warto jednak w kolejnych latach hodowli ograniczyć nawożenie azotowe, a zastosować więcej potasu i fosforu.

Jeśli krzewy są usytuowane na odpowiednim stanowisku, to już w drugim lub trzecim roku uprawy zacznie pojawiać się wyczekiwana goja. Uprawiane w Polsce owoce dojrzewają od sierpnia do października. Gotowe do spożycia jagody są intensywnie czerwone. Jeden krzew dostarcza nawet do 2 kg jagód.

Goja – uprawa i pielęgnacja. Na co uważać?

Zagrożeniem dla uprawy jagód goji jest porażenie mączniakiem prawdziwym. Ta choroba objawia się nalotem na liściach – jest biały, mączysty i ma podłoże grzybiczne. Jak temu zapobiec? Nie można doprowadzić do nadmiernego zagęszczenia krzewów owoców. Należy również regularnie usuwać liście czy pędy, które dotknęła infekcja. Podobnie sprawa wygląda przy ataku plonów przez mszyce.

Uprawa goji ma jedną zasadniczą wadę – owoce dojrzewają nierównomiernie i zbiory trzeba przeprowadzać w kilku etapach. Nie jest to jednak przeszkoda nie do pokonania – wystarczy odrobina systematyczności i uważnego obserwowania plonów.

Pamiętaj! Owoce są delikatne i łatwo je uszkodzić. Zawsze zrywaj je z ogonkami bądź strząsaj bezpośrednio z krzewów.

Sadzonki jagody goji można kupić w doniczkach, nawet przez internet. Dzięki umieszczeniu w pojemnikach ich system korzeniowy jest odpowiednio zabezpieczony i można zasadzić je w każdym momencie sezonu. Jednak – jak przeczytałeś wyżej – uprawa goji w ogrodzie zalecana jest jesienią. To idealny moment na początek hodowli.

Uprawa jagód goji – dlaczego warto?

Własnoręcznie wyhodowane plony mają nieodparty urok. Smak, pewność pochodzenia owoców, oszczędność finansowa i satysfakcja z samodzielnej uprawy - to nieocenione atuty. Przede wszystkim jednak jagody goji nazywane są „najzdrowszymi owocami świata”. Warto mieć niemal nieograniczony dostęp do tej bomby wartościowych składników odżywczych. Niektóre zalety owoców goji:

· Jagody goji mają wiele przeciwutleniaczy, m.in. beta-karoten i zeaksantynę. Doskonale wpływają na zdrowie oczu.

· Udowodniono, że ekstrakt z tych owoców zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych.

· Jagody goji to bogactwo witaminy A, która świetnie wpływa na układ odpornościowy.

· Goja ma ponad 50 razy więcej witaminy C niż np. pomarańcze.

· Podobno jagody goji wpływają korzystnie na płodność i libido – usprawniają funkcje seksualne.

· Jagody goji to sprzymierzeniec osób odchudzających się. Dobrze wpływają na metabolizm.

Warto hodować własnoręcznie te pyszne jagody i korzystać z ich zbawiennych właściwości. Zaleca się jedzenie ich w formie suszonych owoców. Są również doskonałym dodatkiem do przetworów. Uprawa goji wymaga systematyczności i cierpliwości, ale efekty na pewno wynagrodzą czekanie i pielęgnację plonów. Spróbuj zasiać je w swoim ogrodzie.

Zobacz film: Jedzenie, które leczy. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości