Gofry na słodko i na ostro!

Gofry to nieodzowny element wakacji, a że lato tuż tuż Andrzej Polan zaproponował nam kilka gofrowych propozycji. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował klasyczne gofry z frużeliną truskawkową oraz czekoladowe gofry z karmelem i malinami. Wytrawnym akcentem w kuchni Andrzeja był dziś gofry zapiekane z serem i szynką. Którą wersję wybieracie? Na słodko czy na ostro?

Gofry na słodko:

Składniki na ciasto podstawowe:

500 g mąki

600 ml mleka

100 g masła

2 szt. cukru wanilinowego

3 jajka

1 białko

200 ml wody mineralnej gazowanej

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem łyżki cukru i cukru wanilinowego. Żółtka mieszamy z mlekiem i dodajemy mąkę. Łączymy z rozpuszczonym masłem i wodą mineralną. Na koniec dodajemy pianę z białek. Z ciasta wypiekamy gofry. Nigdy nie układamy gofrów upieczonych jeden na drugim aby nie zmiękły i nie straciły na chrupkości. Upieczone układamy na kratce aby odparowały.

Truskawki (2 kg) zagotowujemy z torebką cukru i studzimy. Powstałą frużelinę podajemy z goframi, jest ona znacznie lepsza aniżeli ta, którą możemy kupić gotową w sklepie.

Gofry na ostro:

Składniki na ciasto:

200 ml śmietany 30%

9 jajek

400 g mąki

400 g masła

sól, oregano, natka pietruszki

Przygotowanie:

Masło ucieramy dodając naprzemiennie jajka i mąkę. Następnie dodajemy śmietanę, oraz posiekaną natkę i oregano.

Dodatki:

szynka wieprzowa kilka plasterków

1 pęczek szparagów zielonych

1 pęczek cebuli dymki

koperek

ser żółty lub mozzarella tarta

Na patelni przesmażamy szynkę, dodajemy pokrojone szparagi, cebulę dymkę. Doprawiamy solą, pieprzem. wykładamy na upieczony gofr, posypujemy serem i na chwilę wstawiamy do piekarnika.

Gofry czekoladowe z karmelem i malinami

Składniki ciasta:

500 g mąki

600 ml mleka

1 czekolada gorzka

100 g masła

2 cukry wanilinowe

4 jajka

1 białko

200 ml wody mineralnej gazowanej

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z masłem. Żółtka łączymy z mlekiem, mąką i dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Mieszamy i na koniec dodajemy ubite białka. Wypiekamy gofry.

Składniki na krem:

500 g mascarpone

500 ml śmietany

2 łyżki miodu

3 łyżki cukru

100 g orzechów laskowych

maliny

lody waniliowe

Cukier karmelizujemy, wylewamy karmel na papier pergaminowy i zostawiamy do stężenia. Kruszymy na puder, łączymy z orzechami. Śmietanę ubijamy z mascarpone, dodajemy miód. Gofry smarujemy delikatnie serkiem, posypujemy malinami, kruszonką orzechowo-karmelową i na koniec wykładamy gałkę lodów waniliowych.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości