Przepisy kulinarne

Gofry i rurki z kremem

Mało kto wyobraża sobie nadmorskie wakacje bez gofrów z bitą śmietaną i przyjemnie ciągnącym się toffi oraz bez chrupiących rurek z kremem. W kuchni Dzień Dobry Wakacje znów dowodził Andrzej Polan i wypłynął na naprawdę głębokie morze!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Rurki z kremem

Składniki:
Mąka pszenna 500g
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 250g
Mleko  ok. 500ml

Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” i dodajemy mleko, dajemy go tyle, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy troszkę masła i łyżką wylewamy ciasto tak jak na naleśniki. Smażymy placki cienkie z dwóch stron i od razu nawijamy na patyk drewniany lub np. makaron cannelloni. Rurki wypełniamy kremem, ale zanim to uczynimy musimy przygotować krem.

Składniki (krem):
Ser ricotta 500g
Śmietana kremówka 500g
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 200g
Maliny

Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”. Puszystą śmietanę łączymy z ricottą i na koniec dodajemy maliny.

Gofry jak nad Bałtykiem
Składniki:
Mleko 750ml
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką”Cukier Królewski”  250g
Mąka pszenna 750g
Masło 200g
Jajka 12 szt.
Proszek do pieczenia

Przygotowanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania łączymy ją z cukrem drobnym białym w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”. Do ubitej białkowej masy dodajemy żółtka. Na koniec mleko, rozpuszczone masło i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę do gofrów i wypiekamy złote, chrupiące gofry.

Masa toffi do gofrów
Składniki:
Śmietana 400g
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 500g
Masło 100g
Bita śmietana    500g
Maliny, borówki, wiśnie, orzechy włoskie

Przygotowanie:
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” karmelizujemy na patelni, dodajemy masło i śmietanę. Gotowe. Sosem  polewamy chrupiące gofry, dekorujemy śmietaną, owocami świeżymi.

Ciasto wiśniowe na plażę
Składniki:
Mąka 400g
Masło 200g
Żółtka 4 szt.
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 100g
Mak 50g

Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy aby odpoczęło. Następnie dzielimy na 2 części, jedną rozwałkowujemy, wykładamy dno tortownicy i wypiekamy na złoty kolor.

Składniki:
Wiśnie  1kg
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 300g
Cukier perlisty „Cukier Królewski” do dekoracji
Mąka ziemniaczana 120g

Przygotowanie:
Wiśnie drylujemy z pestek i mieszamy z cukrem drobnym białym w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” oraz mąką ziemniaczaną. Taką mieszankę wykładamy na podpieczony spód, przykrywamy pozostałym ciastem, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym „Cukier Królewskim”. Pieczemy około 40 minut.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
78
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0