Materiał promocyjny

Gofry i rurki z kremem

Mało kto wyobraża sobie nadmorskie wakacje bez gofrów z bitą śmietaną i przyjemnie ciągnącym się toffi oraz bez chrupiących rurek z kremem. W kuchni Dzień Dobry Wakacje znów dowodził Andrzej Polan i wypłynął na naprawdę głębokie morze!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Rurki z kremem

Składniki:

Mąka pszenna 500g

Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 250g

Mleko ok. 500ml

Przygotowanie:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” i dodajemy mleko, dajemy go tyle, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy troszkę masła i łyżką wylewamy ciasto tak jak na naleśniki. Smażymy placki cienkie z dwóch stron i od razu nawijamy na patyk drewniany lub np. makaron cannelloni. Rurki wypełniamy kremem, ale zanim to uczynimy musimy przygotować krem.

Składniki (krem):

Ser ricotta 500g

Śmietana kremówka 500g

Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 200g

Maliny

Przygotowanie:

Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”. Puszystą śmietanę łączymy z ricottą i na koniec dodajemy maliny.

Gofry jak nad Bałtykiem

Składniki:

Mleko 750ml

Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką”Cukier Królewski” 250g

Mąka pszenna 750g

Masło 200g

Jajka 12 szt.

Proszek do pieczenia

Przygotowanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania łączymy ją z cukrem drobnym białym w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski”. Do ubitej białkowej masy dodajemy żółtka. Na koniec mleko, rozpuszczone masło i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę do gofrów i wypiekamy złote, chrupiące gofry.

Masa toffi do gofrów

Składniki:

Śmietana 400g

Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 500g

Masło 100g

Bita śmietana 500g

Maliny, borówki, wiśnie, orzechy włoskie

Przygotowanie:

Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” karmelizujemy na patelni, dodajemy masło i śmietanę. Gotowe. Sosem polewamy chrupiące gofry, dekorujemy śmietaną, owocami świeżymi.

Ciasto wiśniowe na plażę

Składniki:

Mąka 400g

Masło 200g

Żółtka 4 szt.

Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 100g

Mak 50g

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy aby odpoczęło. Następnie dzielimy na 2 części, jedną rozwałkowujemy, wykładamy dno tortownicy i wypiekamy na złoty kolor.

Składniki:

Wiśnie 1kg

Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 300g

Cukier perlisty „Cukier Królewski” do dekoracji

Mąka ziemniaczana 120g

Przygotowanie:

Wiśnie drylujemy z pestek i mieszamy z cukrem drobnym białym w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” oraz mąką ziemniaczaną. Taką mieszankę wykładamy na podpieczony spód, przykrywamy pozostałym ciastem, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym „Cukier Królewskim”. Pieczemy około 40 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości