Materiał promocyjny

Glinka i Polan zachęcają do jedzenia warzyw i owoców

Uzupełniajmy witaminy w diecie za pomocą soków i warzyw. Jak to robić z głową? I dlaczego pięć razy dziennie trzeba jeść warzywa i owoce? O tym w Dzień Dobry TVN Andrzej Polan i Katarzyna Glinka, ambasadorzy akcji "5 porcji zdrowia". Skorzystajcie z ich przepisów na: brokuły smażone na patelni z orzechami, masłem i miodem, dorsza z remoulade selerową oraz kurczaka duszonego z jabłkami.

Brokuły smażone na patelni z orzechami, masłem i miodem

Składniki:

3 świeże brokuły

1 czerwona cebula

50g masła klarowanego

100g orzechów włoskich

100g rodzynek

1 łyżka octu winnego

300g sera korycińskiego

Pieprz, sól

Koperek

Przygotowanie:

Brokuły dzielimy na różyczki pozostawiając dłuższe łodyżki. Łodyżki obieramy z zewnętrznej skóry. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy brokuły, smażymy rzadko mieszając. Kiedy brokuł będzie al dente dodajemy orzechy, rodzynki, następnie dodajemy miód i na koniec skrapiamy octem winnym. Do gotowych brokułów dodajemy posiekany koperek. Danie posypujemy serem.

Dorsz z remoulade selerową

Składniki:

800g dorsza

1 szklanka mąki kukurydzianej

ok. 100ml wody

1 jajko

1 korzeń selera

100ml majonezu

100ml gęstej śmietany

1 łyżka musztardy francuskiej z gorczycy

sok z cytryny

3 korniszony

1 łyżka kaparów

kilka listków szczypiorku

kilka listków świeżego estragonu

natka pietruszki

1 opakowanie świeżego szpinaku

sól, pieprz

Przygotowanie:

Majonez, śmietanę, sok z cytryny oraz musztardę mieszamy razem, dodajemy pokrojone korniszony, kapary. Selera kroimy w cienkie plastry, a następnie w cienkie zapałki, od razu dodajemy do sosu. Do sosu dodajemy świeży estragon oraz natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Z mąki kukurydzianej, jajka, wody gazowanej i szczypty soli przygotowujemy ciasto, obtaczamy w nim rybę i smażymy na patelni. Podajemy chrupiącą rybę z remoulade selerową i szpinakiem.

Kurczak duszony z jabłkami

Składniki:

1 cały kurczak

8 szarych renet

100g brukselki

3 łyżki masła klarowanego

2 cebule

1 pęczek dymki

świeży tymianek

kminek mielony

pieprz, sól

Przygotowanie:

Kurczaka dzielimy na małe porcje wraz z kośćmi. Oprószamy solą, pieprzem czarnym oraz kminkiem, przesmażamy na złoty kolor na maśle. Na tej samej patelni przesmażamy cebulę, do przesmażonej ponownie dodajemy kurczaka. Gotujemy 15 minut, przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy jabłka podzielone na ósemki, wstawiamy do piekarnika w temp. 180 stopni na około 20 minut. Brukselkę dzielimy na listki, przesmażamy na patelni. Gotowe danie posypujemy brukselką wymieszaną z posiekaną dymką

Więcej na: 5porcjizdrowia.tvn.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości