Przepisy kulinarne

Glinka i Polan zachęcają do jedzenia warzyw i owoców

Uzupełniajmy witaminy w diecie za pomocą soków i warzyw. Jak to robić z głową? I dlaczego pięć razy dziennie trzeba jeść warzywa i owoce? O tym w Dzień Dobry TVN Andrzej Polan i Katarzyna Glinka, ambasadorzy akcji "5 porcji zdrowia". Skorzystajcie z ich przepisów na: brokuły smażone na patelni z orzechami, masłem i miodem, dorsza z remoulade selerową oraz kurczaka duszonego z jabłkami.


Brokuły smażone na patelni z orzechami, masłem i miodem

Składniki:
3 świeże brokuły
1 czerwona cebula
50g masła klarowanego
100g orzechów włoskich
100g rodzynek
1 łyżka octu winnego
300g sera korycińskiego
Pieprz, sól
Koperek

Przygotowanie:
Brokuły dzielimy na różyczki pozostawiając dłuższe łodyżki. Łodyżki obieramy z zewnętrznej skóry. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy brokuły, smażymy rzadko mieszając. Kiedy brokuł będzie al dente dodajemy orzechy, rodzynki, następnie dodajemy miód i na koniec skrapiamy octem winnym. Do gotowych brokułów dodajemy posiekany koperek. Danie posypujemy serem.

Dorsz z remoulade selerową
Składniki:
800g dorsza
1 szklanka mąki kukurydzianej
ok. 100ml wody
1 jajko       
1 korzeń selera
100ml majonezu
100ml gęstej śmietany
1 łyżka musztardy francuskiej z gorczycy
sok z cytryny
3 korniszony           
1 łyżka kaparów                   
kilka listków szczypiorku           
kilka listków świeżego estragonu
natka pietruszki
1 opakowanie świeżego szpinaku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Majonez, śmietanę, sok z cytryny oraz musztardę mieszamy razem, dodajemy pokrojone korniszony, kapary. Selera kroimy w cienkie plastry, a następnie w cienkie zapałki, od razu dodajemy do sosu. Do sosu dodajemy świeży estragon oraz natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Z mąki kukurydzianej, jajka, wody gazowanej i szczypty soli przygotowujemy ciasto, obtaczamy w nim rybę i smażymy na patelni. Podajemy chrupiącą rybę z remoulade selerową i szpinakiem.

Kurczak duszony z jabłkami
Składniki:
1 cały kurczak
8 szarych renet               
100g brukselki
3 łyżki masła klarowanego
2 cebule
1 pęczek dymki                   
świeży tymianek
kminek mielony
pieprz, sól

Przygotowanie:
Kurczaka dzielimy na małe porcje wraz z kośćmi. Oprószamy solą, pieprzem czarnym oraz kminkiem, przesmażamy na złoty kolor na maśle. Na tej samej patelni przesmażamy cebulę, do przesmażonej ponownie dodajemy kurczaka. Gotujemy 15 minut, przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy jabłka podzielone na ósemki, wstawiamy do piekarnika w temp. 180 stopni na około 20 minut. Brukselkę dzielimy na listki, przesmażamy na patelni. Gotowe danie posypujemy brukselką wymieszaną z posiekaną dymką

Więcej na: 5porcjizdrowia.tvn.pl


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
81
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0