GIS ostrzega przed salmonellą w mięsie z indyka. Sprawdź, czy nie masz go w lodówce

mielony indyk
DebbiSmirnoff/ Getty Images
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu salmonelli w mielonym mięsie z indyka. Groźne bakterie mogą spowodować zatrucia pokarmowe. Zobacz, którego produktu dotyczy ostrzeżenie.

Salmonella w mięsie z indyka

Jak poinformowano, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie salmonelli z grupy O7 w 4 z 5 badanych próbek mięsa z indyka na kotlety. Chodzi o produkt <> , 500 g, z terminem przydatności do spożycia przypadającym na 29.09.2020 r.

Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Działania podjęte przez GIS

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zgierzu powiadomił o sprawie Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kutnie, który przeprowadził urzędową kontrolę zakładu Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno oraz wszczął postępowanie administracyjne w sprawie wycofania kwestionowanej partii produktu. Zaplanował również urzędowe pobranie próbek do badań produktu gotowego.

Zakład Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 ustalił listę dystrybucyjną oraz wdrożył procedury wycofania z rynku zakwestionowanego produktu. Zaplanował też mycie i dezynfekcję kwaśną zakładu, pobór próbek środowiskowych i produktu gotowego.

Poinformował dostawcę surowca o zaistniałej sytuacji oraz zaplanował pobór próbek przy następnej dostawie.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Czym objawia się zatrucie salmonellą? Zobaczcie wideo:

Dzień Dobry TVN

Zobacz też:

Salmonella w przedszkolu! Kto odpowiada za bezpieczeństwo posiłków naszych dzieci?

Salmonella w mięsie i kiełbasie. GIS ostrzega

W Polsce więcej zachorowań na salmonellę

Autor: Anna Korytowska

Źródło: GIS

podziel się:

Pozostałe wiadomości