Gęstość energetyczna, czyli jak zjeść dużo i przytyć mało

Problemy z wagą są zmorą wielu ludzi. Liczne diety - cud oferują fantastyczne rezultaty, które w rzeczywistości rzadko takie są. Czy jest sposób na to, żeby pomimo zjedzenia dużego posiłku nie przytyć? Dowiedz się, czym jest gęstość energetyczna produktów.

Wybór odpowiednich produktów to podstawa dobrze zbilansowanej diety. Wiele osób ulega złudnemu przekonaniu, że jeśli coś jest zdrowe, to ma także mało kalorii. To mit. W rzeczywistości np. orzechy zawierają dużo korzystnych dla organizmu składników, ale są wysokokaloryczne.

Czym jest gęstość energetyczna produktów spożywczych?

Gęstość energetyczna, zwana również kaloryczną, odnosi się do ilości kalorii zawartych w jednostce objętości produktów. W praktyce, bazując na pokarmach o niskiej gęstości energetycznej, organizm przyjmuje mniej kalorii, co wpływa na utrzymanie lub obniżenie masy ciała. Produkty spożywcze mogą mieć od 0 do 900 kcal w 100 g.

Podział pod względem gęstości energetycznej:

  • BARDZO NISKA: < 60 kcal/100 g – niemal wszystkie owoce, warzywa nieskrobiowe, niektóre zupy, niesłodzone kawa i herbata, napoje typu light
    • NISKA: 60 – 150 kcal/100 g – pełne ziarna, chude mięsa, strączki, nabiał niskotłuszczowy, banany, ziemniaki, bataty
      • UMIARKOWANA: 160 – 390 kcal/100 g – chleb, beztłuszczowe przekąski (np. paluszki słone), sery, tłuste mięso, awokado, suszone owoce
        • WYSOKA: 400 – 900 kcal/100 g – smażone przekąski (np. chipsy), słodycze, ciastka, nasiona, orzechy i masła orzechowe, tłuszcze, oleje, majonez

          Odpowiednio zbilansowana dieta

          Układanie planów żywieniowych to jest czysta matematyka. Jeśli każdy z nas zastosowałby się do omawianej gęstości energetycznej i wybierał produkty poniżej 60 kcal albo do 100 kcal w 100 gramach, to byłoby w porządku dla naszego organizmu. To są te produkty, które są chude – chude mięsa, warzywa niskoskrobiowe, owoce, o niskiej zawartości tłuszczu. Musimy brać pod uwagę rozsądek, żeby produkty z każdej grupy żywieniowej znalazły się w naszej diecie – wyjaśniła dietetyk, Anna Radowicka.

          Badania naukowe dowodzą, że wybieranie produktów o bardzo niskiej i niskiej gęstości energetycznej jest bardzo korzystne dla naszego organizmu. Warto więc sięgnąć po kilka sprawdzonych metod. Pierwszą z nich jest ograniczenie ilości tłuszczów w diecie. Najlepszym zastępstwem dla gęstych energetycznie produktów są warzywa, przede wszystkim niskoskrobiowe. Dobrze zadbać o to, aby przystawki także były niskokaloryczne. Kolejnym skutecznym sposobem jest picie wody, ponieważ nie ma ona kalorii. Niemałe znaczenie ma również obróbka termiczna – smażenie i pieczenie może mieć bowiem wpływ na gęstość energetyczną jedzenia. Dzieje się to za sprawą odparowania wody i częstego dodawania tłuszczów do przyrządzanych potraw.

          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

          Zobacz też:

          Cheat meal. Czy oszukane posiłki faktycznie mają sens?

          Trendy żywieniowe na 2020 rok. Które z nich nie są najlepszym pomysłem?

          Schudnij metodą małych kroków. Dzięki niej pani Jolanta zrzuciła 25 kg

          Autor: Agata Polak

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości