Materiał promocyjny

Gęsina na Świętego Marcina

Mistrz Andrzej Polan zaserwował dziś w kuchni Dzień Dobry TVN pieczoną gęś z warzywami i śliwkami oraz roladę z gęsi z kapustą i jabłkami. Za chwilę, 11 listopada, mamy dzień Świętego Marcina, a wtedy najlepiej smakuje... gęsina. Ile pieczemy gęś i w jakiej temperaturze?

Zdjęcie: Piotr Blawicki/ East News

Pieczona gęś z warzywami i śliwkami

Składniki:

1 cała gęś

marchew, pietruszka, seler, cebula

1 kg śliwek

100 ml wina

majeranek

czosnek

przyprawa do potraw

Przygotowanie:

Gęś pozbawiamy kupra i lotek. Dokładnie oprószamy na zewnątrz i wewnątrz przyprawą do potraw. Nie żałujemy majeranku (do środka). Na dnie gęsiarki układamy włoszczyznę i czosnek. Na to kładziemy gęś i wstawiamy do pieczenia. Czas pieczenia to około 50 minut na 1 kg gęsi. Pod koniec pieczenia do sosu dodajemy śliwki. Gęś podajemy z ziemniakami puree.

Rolada z gęsi z kapustą i jabłkami

Składniki:

1 cała gęś

2 cebule

1/2 kapusta włoska

4 jabłka

majeranek

przyprawa do potraw

ocet jabłkowy

Przygotowanie:

Gęś trybujemy z kości, w miejscach, gdzie jest więcej miejsca lekko je ścinamy. Taki płat gęsi lekko rozbijamy tłuczkiem. Gęś dokładnie oprószamy przyprawą do potraw, majerankiem i skrapiamy octem jabłkowym. Odcięte kawałki mięsa mielimy w maszynce do mięsa, cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy poszatkowaną kapustę i jabłka. Łączymy z mięsem kapustę z jabłkami i cebulą. Doprawiamy przyprawą do potraw. Farsz wykładamy na płat mięsa, zwijamy roladę. Układamy ją na plastrach pozostałych jabłek i cebuli. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 150 stopni. Gęś podajemy z kopytkami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości