Materiał promocyjny

Gęsi Natalii Lesz

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN gościem Piotra Kucharskiego była aktorka i wokalistka Natalia Lesz. Jaki jest sekret jej perfekcyjnej figury i jaką kuchnię lubi najbardziej?

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Pęczotto z dynią i gruszka podane z gęsią piersią

Składniki:

2 filety z piersi gęsi

sól i pieprz

1 cebula, drobno pokrojona

2 ząbki czosnku, posiekane

oliwa z oliwek

200 g kaszy jęczmiennej pęczak

1 kieliszek białego wytrawnego wina

500 ml bulionu z gęsi lub drobiowego

200 g miąższu dyni

1 gruszka

Sposób przygotowania:

Filety ponacinać od strony skóry. Przyprawić pieprzem. Ułożyć na nierozgrzanej patelni skórą do dołu i zacząć smażyć, dzięki temu wytopi się tłuszcz. Gdy patelnia osiągnie maksymalną temperaturę odczekać jeszcze 2 minuty, obrócić mięso i usmażyć z drugiej strony przez 2 minuty. Następnie przełożyć do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 15 minut.następnie wyjąć i odstawić żeby „odpoczęła”.

W tym czasie cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać pęczak i smażyć całość kilka minut. Podlać winem, poczekać aż odparuje. Podlać chochlą bulionu, zmniejszyć gaz i gotować bez przykrycia aż płyn wyparuje, następnie dolać kolejną chochlę bulionu. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i gruszkę. Gotować całość na wolnym ogniu podlewając bulionem aż kasza i warzywa będą miękkie. Jeśli potrzeba podlać bulionem żeby potrawa miała konsystencję bardzo gęstej zupy.

Filety wstawić na 2-3 minuty do ciepłego piekarnika aby się podgrzały, następnie pokroić w cienkie plastry. Posolić u ułożyć na pęczotto.

Knysze z kaszą gryczaną i warzywami

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki cukru

120 g masła

2 łyżki kwaśnej śmietany

Farsz:

200 g kaszy gryczanej

2 łyżki oliwy z oliwek

2 cebule

1 czerwona papryka

1 cukinia

sól i pieprz

0,5 ostrej papryki w proszku

1 jajko

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, siekając nożem połączyć całość. Następnie dodać kwaśną śmietanę i szybko zagnieść w jednolite ciasto. Podzielić na cztery części (dzięki temu szybciej się schłodzą) zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 40 minut.

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Całość podsmażyć przez kilka minut. Dodać kaszę i smażyć całość kolejne kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem i ostrą papryką.

Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąty o grubość 3 milimetrów. Na środku ułożyć farsz. Boki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto złożyć. Posmarować Z wierzchu jajkiem. Ułożyć na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i piec około 30 minut. Przed podaniem przekroić na połowę.

Babeczki czekoladowo-jaglane

Składniki:

250 g kaszy jaglanej

około 500 ml mleka

1 łyżka miodu

200 g mieszanych bakalii np. orzechy, rodzynki, śliwki

1 jabłko

200 g gorzkiej czekolady

masło

Sposób przygotowania:

Kaszę przepłukać na sicie aż woda będzie czysta. Mleko zagotować, dodać kaszę i miód. Gotować na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka. Jeśli będzie potrzeba, dolać odrobinę mleka. W tym czasie na łaźni wodnej roztopić czekoladę. Wymieszać ją z bakaliami i obranym i pokrojonym w kostkę jabłkiem.

Kaszą wylepić spód i brzegi czterech nasmarowanych miseczek, zostawiając część kaszy na pokrycie góry. Do środka wlać mieszankę czekoladową. Następnie „zakleić” górę babeczek.

Wstawić do lodówki aby wszystko stężało.

Babeczki przełożyć na talerzyki i podawać. Przed podaniem można babeczki wstawić do piekarnika aby się zagrzały i czekolada w środku była płynna. Wtedy po „otwarciu” babeczek wypłynie ze środka czekolada.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości