Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN gościem Piotra Kucharskiego była aktorka i wokalistka Natalia Lesz. Jaki jest sekret jej perfekcyjnej figury i jaką kuchnię lubi najbardziej? Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News
Pęczotto z dynią i gruszka podane z gęsią piersią
Składniki:
2 filety z piersi gęsi
sól i pieprz
1 cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, posiekane
oliwa z oliwek
200 g kaszy jęczmiennej pęczak
1 kieliszek białego wytrawnego wina
500 ml bulionu z gęsi lub drobiowego
200 g miąższu dyni
1 gruszka
Sposób przygotowania:
Filety ponacinać od strony skóry. Przyprawić pieprzem. Ułożyć na nierozgrzanej patelni skórą do dołu i zacząć smażyć, dzięki temu wytopi się tłuszcz. Gdy patelnia osiągnie maksymalną temperaturę odczekać jeszcze 2 minuty, obrócić mięso i usmażyć z drugiej strony przez 2 minuty. Następnie przełożyć do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 15 minut.następnie wyjąć i odstawić żeby „odpoczęła”.
W tym czasie cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać pęczak i smażyć całość kilka minut. Podlać winem, poczekać aż odparuje. Podlać chochlą bulionu, zmniejszyć gaz i gotować bez przykrycia aż płyn wyparuje, następnie dolać kolejną chochlę bulionu. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i gruszkę. Gotować całość na wolnym ogniu podlewając bulionem aż kasza i warzywa będą miękkie. Jeśli potrzeba podlać bulionem żeby potrawa miała konsystencję bardzo gęstej zupy.
Filety wstawić na 2-3 minuty do ciepłego piekarnika aby się podgrzały, następnie pokroić w cienkie plastry. Posolić u ułożyć na pęczotto.
Knysze z kaszą gryczaną i warzywami
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
120 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
Farsz:
200 g kaszy gryczanej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule
1 czerwona papryka
1 cukinia
sól i pieprz
0,5 ostrej papryki w proszku
1 jajko
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, siekając nożem połączyć całość. Następnie dodać kwaśną śmietanę i szybko zagnieść w jednolite ciasto. Podzielić na cztery części (dzięki temu szybciej się schłodzą) zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 40 minut.
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Całość podsmażyć przez kilka minut. Dodać kaszę i smażyć całość kolejne kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem i ostrą papryką.
Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąty o grubość 3 milimetrów. Na środku ułożyć farsz. Boki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto złożyć. Posmarować Z wierzchu jajkiem. Ułożyć na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC i piec około 30 minut. Przed podaniem przekroić na połowę.
Babeczki czekoladowo-jaglane
Składniki:
250 g kaszy jaglanej
około 500 ml mleka
1 łyżka miodu
200 g mieszanych bakalii np. orzechy, rodzynki, śliwki
1 jabłko
200 g gorzkiej czekolady
masło
Sposób przygotowania:
Kaszę przepłukać na sicie aż woda będzie czysta. Mleko zagotować, dodać kaszę i miód. Gotować na wolnym ogniu aż kasza będzie miękka. Jeśli będzie potrzeba, dolać odrobinę mleka. W tym czasie na łaźni wodnej roztopić czekoladę. Wymieszać ją z bakaliami i obranym i pokrojonym w kostkę jabłkiem.
Kaszą wylepić spód i brzegi czterech nasmarowanych miseczek, zostawiając część kaszy na pokrycie góry. Do środka wlać mieszankę czekoladową. Następnie „zakleić” górę babeczek.
Wstawić do lodówki aby wszystko stężało.
Babeczki przełożyć na talerzyki i podawać. Przed podaniem można babeczki wstawić do piekarnika aby się zagrzały i czekolada w środku była płynna. Wtedy po „otwarciu” babeczek wypłynie ze środka czekolada.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"