Arystokratka wśród drobiu. Przysmak Francuzów i prawdziwy rarytas dla podniebienia. W dawnych czasach królowa naszych stołów. Dziś trochę zapomniana. Bohaterkę kuchni Dzień Dobry TVN - gęś - przyrządzili na własny, niezwykle wykwintny sposób - Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski. Gęś świąteczna
Składniki:
Łyżeczka suszonej skórki z pomarańcza
Łyżeczka cynamonu
Starta skórka z cytryny
Kilka goździków
2 szklanki suszonych owoców
Sól morska
500 ml Cherry
Pół szklanki brązowego cukru
150 ml sosu sojowego jasnego
Świeżo tarty imbir około 2 cm
Przygotowanie:
Cynamon, skórki z owoców, imbir i goździki ucieramy na proszek i macerujemy gęś. Odstawiamy do lodówki na noc. Po wyjęciu gęś przekładamy do dużego naczynia i wkładamy na 20 min do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po upływie czasu temperaturę zmniejszamy do 180-190 stopni i zostawiamy w piekarniku na około 2-3 godziny. PAMIĘTAJMY ABY GĘŚ PODLEWAĆ ŚREDNIO CO 20MINUT TŁUSZCZEM KTÓRY SIĘ Z NIEJ WYTAPIA. W czasie pieczenia do rondla wlewamy sos sojowy, cherry i wsypujemy cukier – redukujemy do połowy aż płyn lekko zgęstnieje. Na 45 min przed podaniem gęsi odlewamy z brytfanki 80% tłuszczu i wlewamy powstałą miksturę. Gęś kilka razy obracamy, aby cała się pokryła czarnym słodko – słonym płynem. Gęś możemy podawać w modrą kapustą lekko doprawioną kolendrą.
Gęsie udo gotowane w barszczu, podane na marynowanej dyni z kozim serem
Składniki:
3 gęsie uda
1 l czerwonego barszczu
kilka gałązek świeżej kolendry – posiekana
Łyżka startego imbiru
3 ząbki czosnku
Sok z połowy cytryny
Sól i pieprz świeżo mielony
Marynowana dynia – słoik
Dwa dojrzałe pomidory
Małe pudełeczko serka koziego – twaróg
2 łyżki masła
Łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
W garnku mieszamy barszcz, kolendrę, imbir, wyciśnięty czosnek i sok z cytryny – zagotowujemy. Uda nacieramy porządnie solą i pieprzem, a następnie wkładamy do gotującego się barszczu. Gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. W tym czasie przygotowujemy pomidora wydrążając jego środek i faszerując serkiem. Z bułki i masła robimy zasmażkę i posypujemy pomidora z serkiem. Gdy uda będą już miękkie przekładamy je do niskiej brytfanki, obok układamy pomidory i zapiekamy pod grillem w maksymalnej temperaturze około 4 min. Podajemy z marynowaną dynią, pomidorem i odrobiną Rukoli jeśli ktoś lubi?
Pasztet z gęsiny z morelami z konfitury
Składniki:
Mięso z 1 gęsi (uda i piersi)
300 g gęsiej lub drobiowej wątróbki
100 g Tłuszcz gęsi lub kaczy
4 jaja
1 włoszczyzna
Garść grzybów suszonych namoczonych
ew. orzechy laskowe
2 bułki
400 g masła klarowanego
2 op. ekologicznych moreli
4 gałązki świeżego rozmarynu
Ew. goździki, anyż, cynamon, kardamon
Przygotowanie:
Rozgrzewamy gęsi tłuszcz i smażymy na nim włoszczyznę (bez kapusty) pokrojoną w 3 cm kawałki. Gdy warzywa będą już złote odstawiamy je na bok i ponownie na tłuszczu smażymy gęsinę (uda). Także czekamy, aż mięso się przyrumieni i dodajemy warzywa, liść laurowy i ziele angielskie i wstawiamy na palnik – dusimy ok. 3 godzin na małym ogniu. Na godzinę przed końcem gotowania dodajemy namoczone grzyby i odcedzoną wodę z ich moczenia. Bułki zamaczamy w wodzie lub mleku. Piersi, doprawione solą i pieprzem, nacinamy i obsmażamy na złoto z obu stron na patelni, a następnie dopiekamy gęś w piecu ok. 12 min. Po tym czasie całe mięso, warzywa, miąższ z bułek i grzyby trzykrotnie mielimy przez maszynkę do mięsa, doprawiamy sowicie solą i pieprzem, ew. przyprawami korzennymi. Z białek ubijamy pianę i delikatnie ją wkręcamy w masę mięsną dodając jeszcze trochę wywaru z gęsi, by masa miała luźną konsystencję. Foremkę smarujemy masłem lub rozpuszczonym gęsim tłuszczem i napełniamy masą i pieczemy ok. 40 min w temp. 200 C najlepiej w kąpieli wodnej. Taki pasztet najlepiej smakuje z duszonymi w maśle morelami z rozmarynem.
Stir fry, czyli gęś w 10 minut
Składniki:
1 pierś z gęsi
Marchewka pokrojona w zapałkę
4 cm pora pokrojonego w zapałkę
Z cebula pokrojona w pióra
2 posiekane ząbki czosnku
1 chili
4 łyżki dobrego sosu sojowego lub ostrygowego
1 cytryny
Tłuszcz gęsi do smażenia
Natka kolendry
Makaron ryżowy lub sojowy
Przygotowanie:
Makaron zalewamy wrzątkiem i parzymy wg. przepisu na opakowaniu. Pierś gęsi kroimy w poprzek włókien na jak najcieńsze paski. Mięso marynujemy w czosnku, chili, ew. imbirze najlepiej przez całą noc. Wszystkie warzywa kroimy w zapałkę. Na rozgrzanej patelni grzejemy tłuszcz i następnie wrzucamy mięso na jak najwyższą temperaturę. Smażymy kilka minut następnie dodajemy cebulę. Smażymy kolejne 2 min. i ponownie dodajemy pozostałe warzywa, po 3 minutach danie jest gotowe. Mieszamy makaron z pozostałymi składnikami, ziołami i ew. doprawiamy sosem sojowym i cytryną, lub limonką.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"