Naukowcy na serio zajęli się gotowaniem, uczą się od nich szefowie kuchni, a wszystko po to, żeby rozbawić i zaciekawić zwykłych konsumentów. Gotowanie molekularne to nic innego jak świadome i celowe wywoływanie reakcji chemicznych i zjawisk fizycznych na kuchennym blacie. Kilka z nich przedstawił nam w Dzień Dobry TVN Robert Trzópek.Łosoś confit
Składniki:
1 kg łososia
25 g soli
25g cukru
20 g koperku
1 skorka z cytryny
Przygotowanie:
Łososia trzeba sprawić, usunąć ości, zamarynować na 1 h.
Jogurt wasabi
Skłądniki:
150 g jogurtu naturalnego
25 g pasta z wasabi
Sok z cytryny
Pieprz Cayenne do smaku
Sól
2 listki żelatyny
Marynowane ogórki
Składniki:
100 g ogórka zielonego
2 g soli
60 ml octu winnego
Przygotowanie:
Marynować przez 30 minut
Kurz z zielonej herbaty matcha
Składniki:
100 g Malto
10 g liofilizowanej zielonej japońskiej herbaty matcha
Przygotowanie:
Wymieszać wszystko razem.
Schab z dzika
Przygotowanie:
Schab wyczyścić, wyporcjować,
Bulion z cebuli:
Składniki:
10 kg białej cebuli
10 lit wody
Przygotowanie:
Cebule pokroić, zalać wodą i gotować aż odparuje do 1 litra.
Tapiocę wypłukać w wodzie i gotować 10 minut do uzyskania przezroczystej konsystencji kulki.
Marynowane cebulki
Składniki:
300 ml ciemnego piwa
100 ml miodu akacjowego
Przygotowanie:
Cebulki obrać, ugotować we wrzątku aż zmięknie, następnie zalać ciepła marynatą.
Olej rozmarynowy
Składniki:
400 g rozmarynu świeżego
400 g natki pietruszki
400 g oliwy
Przygotowanie:
Blanszować wszystko w wrzątku aż zmięknie. następnie odcisnąć wodę i umieścić w thermomixie na 100st.c na 15 minut dolewając oliwę.
Deser z pigwy
Składniki:
purre z pigwy
galaretka z miodu pitnego (miód z gotowania pigwy)
wafelek z kardamonu
lody z miodu wędzonego.
posypka miodowa
cztery kawałki pigwy
sos kardamonowo-waniliowy
Sos kardamonowo-waniliowy
Składniki:
śmietana 36% 500 mil
cukier brązowy 90 g
żółtka 4 sztuki
laska wanilii 1 sztuka
laska cynamonu 1 sztuka
kardamon 10 g
gwiazdki anyżu 2 sztuki
listki żelatyny 1,5 sztuki
Przygotowanie:
Śmietanę z kardamonem, wanilią, anyżem, cynamonem gotujemy zdejmujemy z ognia, przecedzamy przez sito. Żółtka z cukrem ucieramy, wlewamy do gotującej śmietany, odstawiamy z ognia i dodajemy żelatynę.
Galaretka z miodu
Składniki:
miód trójniak 200 ml
2 listki żelatyny
Przygotowanie:
Miód gotujemy odstawiamy z ognia i dodajemy żelatynę.
Wafelek kardamon
masło 100 g
mąka pszenna100 g
kardamon 20 g
cukier kryształ 100 g
sok z pomarańczy 100 mil
Wszystkie składniki mieszamy razem, odstawiamy do lodówki na 1 h. Rozprowadzamy bardzo cienką warstwę na matę silikonową. Temp. piekarnika 180 stopni.
Lody z miodu wędzonego
Składniki:
mleko 300 mil
śmietana 36 % 250 mil
miód wędzony 125 g
cukier kryształ 30 g
żółtka 7 sztuk
glukoza 60 g
Przygotowanie:
Mleko, śmietanę, glukozę gotujemy. Cukier, miód, żółtka ucieramy i wszystko razem mieszamy .
Posypka miodowa
Składniki:
cukier kryształ 325 g
miód 50 g
glukoza 125 g
woda 60 g
soda 15 g
Przygotowanie:
Cukier, miód, glukozę, wodę gotujemy, zdejmujemy z ognia łączymy z sodą energicznie mieszając. Wylewamy na matę silikonową .
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"