Przepisy kulinarne

Gastronomia molekularna

Naukowcy na serio zajęli się gotowaniem, uczą się od nich szefowie kuchni, a wszystko po to, żeby rozbawić i zaciekawić zwykłych konsumentów. Gotowanie molekularne to nic innego jak świadome i celowe wywoływanie reakcji chemicznych i zjawisk fizycznych na kuchennym blacie. Kilka z nich przedstawił nam w Dzień Dobry TVN Robert Trzópek.

Łosoś confit

Składniki:


1 kg łososia


25 g soli


25g cukru


20 g koperku


1 skorka z cytryny



Przygotowanie:


Łososia trzeba sprawić, usunąć ości, zamarynować na 1 h.



Jogurt wasabi 


Skłądniki:


150 g jogurtu naturalnego


25 g pasta z wasabi


Sok z cytryny


Pieprz Cayenne do smaku


Sól


2 listki żelatyny



Marynowane ogórki

Składniki:


100 g ogórka zielonego


2 g soli


60 ml octu winnego



Przygotowanie:


Marynować przez 30 minut



Kurz z zielonej herbaty matcha

Składniki:


100 g Malto


10 g liofilizowanej zielonej japońskiej herbaty matcha



Przygotowanie:


Wymieszać wszystko razem.




Schab z dzika

Przygotowanie:


Schab wyczyścić, wyporcjować,



Bulion z cebuli:

Składniki:


10 kg białej cebuli


10 lit wody



Przygotowanie:


Cebule pokroić, zalać wodą i gotować aż odparuje do 1 litra.



Tapiocę wypłukać w wodzie i gotować 10 minut do uzyskania przezroczystej konsystencji kulki.



Marynowane cebulki

Składniki:


300 ml ciemnego piwa


100 ml miodu akacjowego



Przygotowanie:


Cebulki obrać, ugotować we wrzątku aż zmięknie, następnie zalać ciepła marynatą.



Olej rozmarynowy

Składniki:


400 g rozmarynu świeżego


400 g natki pietruszki


400 g oliwy



Przygotowanie:


Blanszować wszystko w wrzątku aż zmięknie. następnie odcisnąć wodę i umieścić w thermomixie na 100st.c na 15 minut dolewając oliwę.



Deser z pigwy

Składniki:


purre z pigwy


galaretka z miodu pitnego (miód z gotowania pigwy)


wafelek z kardamonu


lody z miodu wędzonego.


posypka miodowa


cztery kawałki pigwy


sos kardamonowo-waniliowy



Sos kardamonowo-waniliowy

Składniki:


śmietana 36% 500 mil


cukier brązowy 90 g


żółtka 4 sztuki


laska wanilii 1 sztuka


laska cynamonu 1 sztuka


kardamon 10 g


gwiazdki anyżu 2 sztuki


listki żelatyny 1,5 sztuki



Przygotowanie:


Śmietanę z kardamonem, wanilią, anyżem, cynamonem gotujemy zdejmujemy z ognia, przecedzamy przez sito. Żółtka z cukrem ucieramy, wlewamy do gotującej śmietany, odstawiamy z ognia i dodajemy żelatynę.



Galaretka z miodu

Składniki:


miód trójniak 200 ml


2 listki żelatyny



Przygotowanie:


Miód gotujemy odstawiamy z ognia i dodajemy żelatynę.



Wafelek kardamon


masło 100 g


mąka pszenna100 g


kardamon 20 g


cukier kryształ 100 g


sok z pomarańczy 100 mil



Wszystkie składniki mieszamy razem, odstawiamy do lodówki na 1 h. Rozprowadzamy bardzo cienką warstwę na matę silikonową. Temp. piekarnika 180 stopni.



Lody z miodu wędzonego

Składniki:


mleko 300 mil


śmietana 36 % 250 mil


miód wędzony 125 g


cukier kryształ 30 g


żółtka 7 sztuk


glukoza 60 g



Przygotowanie:


Mleko, śmietanę, glukozę gotujemy. Cukier, miód, żółtka ucieramy i wszystko razem mieszamy .



Posypka miodowa

Składniki:


cukier kryształ 325 g


miód 50 g


glukoza 125 g


woda 60 g


soda 15 g



Przygotowanie:


Cukier, miód, glukozę, wodę gotujemy, zdejmujemy z ognia łączymy z sodą energicznie mieszając. Wylewamy na matę silikonową .



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
52
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0